INTERVIU Constantin Mugurel Dumitru, consilier local Pro Romania: „Nu ma voi dezice niciodata de juramantul pe care l-am depus in fata colegilor si a lui Dumnezeu, cu mana pe Biblie”

Scris de Oana Diaconescu
768 vizualizari

Reporter:  – Cine sunteti dumneavoastra, omul Constantin Mugurel Dumitru?

Constantin Mugurel Dumitru: – Ma numesc Dumitru Constrantin Mugurel, sunt consilier local din partea partidului Pro Romania, Stalpeni.

R: – In ultimii ani, cum v-ati implicat in administratia comunei si ce functii ati detinut?

CMD: – Înainte de 27 septembrie 2020, cand au fost alegeri locale, am fost consilier local al comunei Stalpeni din partea PSD si, totodata, am fost consilierul personal al domnului primar Gabi Serbanoiu. 

R: – Pana nu demult ati fost un apropiat al primarului Serbanoiu, asa cum spuneati si membru important al filialei locale PSD. De ce ati parasit acest partid?

CMD: Nu l-am parasit din motive nejustificate. Am vazut acolo ca, impreuna cu alti membri PSD, adica dl. Cutic Constantin, incercam sa rezolvam diverse probleme ale cetatenilor si .. am intampinat anumite reticiente din partea administratiei locale. Si atunci, fiind o chestiune unilaterala, apoi vazand ca dl Cutic a fost eliminat politic printr-o hotarare a biroului executiv al Partidului Social Democrat, … am plecat crezand ca voi reusi sa fac mai mult din partea altui partid vis a vis de situatia cetatenilor nostri. 

R: Care este relatia dvs actuala cu primarul Serbanoiu?

DMC: Este o relatie de comunicare institutionala, cam atat si.. sper sa putem avea in viitor o relatie de buna comunicare, de respect si de bun simt pentru tot ce inseamna comunitatea locala a comunei Stalpeni, pentru ca asta este foarte important. Tot ce rezulta din discutiile noastre trebuie sa fie pentru si in folosul cetateanului. 

R: După ruptura de PSD, de ce ati ales Pro Romania si nu oricare alt partid? Din raspunsurile anterioare inteleg ca a fost un act de solidaritate cu dl Cutic Constantin?

DMC: Am ales Pro Romania pentru ca este un partid de stanga, un partid social. Este un partid aproape de oameni si impreuna cu ei. 

Da, am fost impreuna cu dl Cutic, ca sa ma exprim asa, mai dur, mazilit!  „Mazilit”, pe romaneste pentru  ca dansul a avut anumite „iesiri”, pe buna dreptate corecte, reale, referitor la atitudinea celorlalti colegi (din PSD-ul acelui moment n.r.).

A fost o chestiune delicata si am considerat ca este corect sa fiu solidar cu dl Cutic. Dar nu numai asta a determinat alegerea Partidului Pro Romania, ci si faptul ca este un partid pentru oameni si eu consider ca interesul oamenilor, al cetatenilor, este primordial. Dar este si un partid crestin, din punctul meu de vedere si asta conteaza mult.

R: Sunteti binecunoscut ca unul dintre putinii consilieri locali care fac opozitie in sedintele CL. Ce va nemultumeste privitor la felul cum comuna noastra este administrata in prezent?

CMD: Am mai multe nemultumiri. In primul rand, indiferent de solicitarile sau interventiile pe care le fac in sedintele Consiliului Local Stalpeni, si indiferent de cate probleme ale cetatenilor am adus la cumostinta aparatului executiv al comunei, atentie! primarul si consiliul local sunt autoritatile comunei , ei bine… in limita bunului simt si a legii, trebuie sa le rezolve.

Dar, de cele mai multe ori, ele trec ca un vant pe langa urechea conducatorilor si absolut nimic nu se rezolva la nivel de comunitate. Si, in cazul in care se rezolva ceva, cei din organizatia PSD locala isi atribuie dansii meritele, chiar daca nu sunt ale lor, ci a celorlalti, de la celelalte partide care au supus atentiei aceste situatii, care au indicat solutii pentru aceste probleme cu care se confrunta comunitatea din comuna Stalpeni. 

R: Fiind membru al  „Comisiei de Apă” v-ati implicat in demersul de identificare a cauzelor ce au determinat dezastrul de la firma furnizoare de apa a comunei, APA SERV TOP STALPENI SRL. Ce ati descoperit si ce solutii propuneti?

CMD: Noi am avut un plan laborios de imbunatatire a situatiei de la firma de apa. Ne-am deplasat in teren, am verificat apometrele, ca sa vedem unde sunt pierderi de apa, din toate punctele de foraje din comuna. Am facut comparatii si am inteles unde sunt carentele si lipsurile cele mai mari care pot duce la pierderile cele mai mari din reteaua de distributie a apei.

Noi, cei de la Pro Romania, am facut un program de masuri prin care Societatea de Apa sa le puna in practica. Am depus acest raport, dar pana in acest moment nu s-a luat niciun fel de masura, singura masura pe care majoritatea consilierilor locali (cu exceptia opozitiei, dar care sunt in minoritate), o considera viabila este marirea pretului la apa. Cu care eu nu pot fi de acord!  

As fi de acord daca nu ar exista alternativa. Dar alternativa este: sa imbunatatim calitatea, sa facem programe de reabilitare si imbunatatire a retelei, sa montam repartitoarele captat de retea, ca sa existe transparenta si sa se evite furtisagurile.

De exemplu: Daca la capat de ulita se pompeaza 1000 de litri de apa, la 7 case, atunci cele 7 case trebuie sa achite cei 1000 de litri. Daca nu am avut niciun deranjanent, apometrele celor 7 case trebuie sa masoare impreuna cei 1.000 de litri. Nu masoara atat, inseamna ce undeva e furtisag. E simplu!

Este de preferat sa se elimine toate aceste cauze ce contribuie la colapsul societatii de apa, la paguba in care se afla.

R:  Apropo de asta! Astazi suntem in data de 2 iulie 2021. De doua zile, la Livezeni nu curge apa la robinet. Oamenii sunt disperati. Care credeti ca este cauza acestei crize?

CMD: Din ce am inteles eu este vorba despre o pompa de apa defecta, care se pare ca ar costa in jur de 5 – 6 mii de lei. Dar cauza principala este modul cum este condusa firma de apa. Adminsitratorul a fost desemnat politic, prin vot, asta este, votul trebuie respectat. Insa acest domn, Iulian Cretu, din punctul meu de vedere nu este persoana potrivita pentru conducerea firmei de apa. Eu nu il vad ca fiind manager, dar asta este votul majoritar il au consilierii PSD.

Problema este ca sa stai in luna iulie, fara apa, este un dezastru! Oamenii au nevoie de apa! Si criza nu e bine gestionata, pentru ca oamenii desemnati acolo nu au viziune manageriala, nu sunt potriviti ca sa aduca imbubatatiri si nici implicati nu sunt.

R: La sedinta CL din 30 iunie 2021 ati reactionat cu vehemență. Care a fost cauza reactiei dvs?

CMD: Am reactionat asa pentru ca m-am saturat. In momentul in care tu esti devotat, mergi in teritoriu, verifici, te implici, discuti cu oamenii la nivel de comuna si nu de sat, iar apoi vezi ca acesta „haita de lupi” –  asa o numesc eu, iti atrag oprobiul lor, te saturi.

Ei nu vor ca aceasta societate de apa sa-si aiba rostul propriu, sa functioneze asa cum trebuie. Aceasta este datoria noastra fata de cetatenii care ne-au votat, e o datorie morala fata de dansii, sa le oferim prin intermediul societatii de apa, apa de care ei au nevoie, zi de zi, la un pret corect. Locuitorilor UAT Stalpeni le apartine, de fapt aceasta societate si ei sunt si cei care sunt beneficiari.

Ceea ce m-a dus la reactia din sedinta respectiva, pentru care imi cer scuzele de rigoare, a fost faptul ca desi m-am implicat enorm in planul de reabilitare al societatii de apa, fiind cel mai implicat, vizibil, andurant, mergand in teren si realizand planul de masuri, nu am gasit sustinerea Consiliului Local pentru acest demers.

Consiliul Local nu a finantat suficient societatea de apa, facand ca tot demersul sa nu fie sustenabil. S-a facut doar o finantare minimala de 14.000 mii de lei, ceea ce reprezinta o suma infimă, doar pentru achizitionarea unor aerisitoare, vintile si niste hidranti de stingerea incendiilor. Ceea ce este foarte putin.

Asadar, aceasta societate, fiind subfinantata de catre Consiliul Local, este foarte, foarte greu sa o putem reabilita. Acesta este motivul pentru care m-am enervat in sedintă.

R: Extrapoland, inteleg ca de aceea se evita achizitionarea pompei necesare pentru Livezeni? Costul ei s-ar ridica la aproximativ jumatate din banii alocati pentru intregul an. Oamenii stau de doua zile fara apa, pentru ca firma nu dispune acum de cei 5-6 mii de lei pentru o pompa noua?

CMD: Nu stiu daca asta este cauza principala. Daca v-as da un raspuns, ar fi doar o supozitie, asa ca nu ma pot exprima.

R: Ati avea ceva de transmis locuitorilor comunei Stalpeni si edilor ei?

CMD: Eu voi fi acelasi om transparent, implicat, nu ma voi dezice niciodata de juramantul pe care l-am depus in fata colegilor si a lui Dumnezeu, cu mana pe Bibilie si voi fi mereu alaturi de cetatenii in slujba carora ma aflu.

Niciodata nu am sa ma dezic de acest rol administrativ. Voi fi alaturi de oameni si impreuna cu ei si voi incerca – atat cat imi permite legea si partitul asta, PSD, aflat la conducere – sa nu-i dezamagesc niciodata.

Celor de la conducere le reamintesc ca noi am fost desemnati acolo prin vot si trebuie sa facem front comun in folosul cetatenilor din comuna, pentru oamenii de aici. 

Foto: Facebook/ Mugurel Constantin Dumitru


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate