[INTERVIU] Gheorghe Nicolae: „Sunt un om de echipă” (partea I)

Scris de Daniel Dobrișan
1,1 mii vizualizări

Reporter: Bună ziua. Cine este omul Gheorghe Nicolae?

Gheorghe Nicolae: Sunt Nicolae Gheorghe, căsătorit, am doi copii și am o familie care mă susține. M-am născut în Câmpulung Muscel, copilăria mi-am petrecut-o în comuna Mihăești, iar în anul 1989 ne-am mutat în Stâlpeni.

Am făcut liceul la „I.C. Petrescu”, profil real, Română – Limbi Străine, am dat examenul de Bacalaureat și apoi am avut două încercări la Facultatea de Teologie. Asta pentru că de mic „cochetam” cu Biserica, m-a pasionat, însă nu am reușit să intru la Teologie. Erau alte vremuri și se proceda diferit ca să poți intra.

După ce am văzut că nu se poate, m-am resemnat și, pentru că trebuia să mă angajez, deoarece nu puteam sta acasă pe banii părinților, m-am angajat la fabrică la Stâlpeni, unde am muncit aproape cot la cot cu părinții mei, până în 2005, când am ales Autoturisme Dacia, unde lucrez și în prezent.

R: Am observat că sunteți o persoană activă și prezentă în spațiul public. Cum vă implicați în interesul comunei Stâlpeni?

GN: Mă implic prin multe forme, în funcție de timpul liber pe care îl am. Doresc să ajut, iar atunci când nu ies lucrurile așa cum ar trebui, atunci când încerc să realizez ceea ce îmi propun și nu reușesc sau când nu am cu ce să realizez acel lucru sunt afectat.

Sunt implicat activ în comunitate, politic ca membru de partid, civic prin asociație, unde avem acțiuni comune, dar și „pe persoană fizică”, avand și un tractoraș cu care ajut unde e nevoie.

R: Practic implicarea dumneavoastră vine pe mai multe planuri: există partea politică alături de Pro România, partea civică alături de Asociația „Stâlpeni, comuna noastră!” și mai aveți și această implicare personală.

GN: Da, pentru că atunci când mă implic o fac ca să ajut oamenii sau comuna, nu pentru imaginea mea personală sau pentru interesele vreunui partid sau asociație. Am avut, de exemplu, situația cu acel incendiu din Stâlpeni de acum o săptămână când treceam întâmplător cu mașina prin zonă și n-am mai stat să anunț pe nu știu cine, n-am mai stat să fac poze, să postez, m-am dus și am ajutat cu ce am putut.

R: De ce ați ales Pro România și cum ați ajuns membru al acestui partid care v-a propus și ați reușit să fiți ales mai apoi, delegat sătesc?

GN: Nu am ales eu Pro România, am ales să mă alătur unui om din acest partid. M-a contactat și a venit la mine Constantin Cuțic, pe care nu-l cunoșteam personal, dar mi-a plăcut modul lui de gândire și viziunea pe care o are și, dacă am văzut că vrea să facă ceva pentru comună, atunci am ales să-l ajut. Trece timpul pe lângă noi și dacă tot putem să facem un bine, dacă tot putem să facem ceva pentru comună, de ce să nu facem? Poate ai făcut un lucru mic, dar dacă acel lucru mic e un lucru bun sau aduce un alt lucru bun, atunci pentru mine e o mândrie că există și prin implicarea mea.

Partea politică recunosc că nu-mi place. Eu nu am devenit membru de partid pentru politică, eu am ales să devin membru pentru că am fost contactat de niște oameni buni care vor să facă ceva. Am venit aici pentru oameni, nu pentru politică.

Cred că am fost mereu alături de oameni: am avut, tot așa, două incendii la Rădești unde am ajutat cu ce am putut și urmează în cazul despre care spuneam mai devreme cu incendiul de la Rădești, tot așa, să continuăm să-l ajutăm.

În ceea ce privește alegerea mea ca delegat sătesc, cu toate că mi s-au adus acuze cum că nu m-aș implica așa cum doresc unii dintre consătenii mei, vreau să spun că sunt lucruri pe care nu pot eu să le fac: nu pot să stau eu să opresc mașini de mare tonaj care trec cu lemne pentru că nu-mi permite nici timpul să fac asta și nu am nici autoritatea necesară pentru așa ceva. Dar asta nu înseamnă că nu am atras atenția cu privire la acest aspect întregului Consiliu Local sau domnului primar.

Prin urmare, problema aceasta și altele au fost puse de mine de foarte multe ori în Consiliul Local. E vorba, pe lângă copacii tăiați și de tonajul acestor mașini, că drumul se strică din cauza asta și eu văd normal ca cei care trec și afectează acest drum să plătească. La fel și cu cei care poluează mediul și care, așa cum am atras atenția în Consiliului Local cu privire la acest aspect, ar trebui să fie ușor de identificat prin camerele video din zonă.

R: Care considerați că sunt problemele reale ale cetățenilor, atât în satul Oprești, cât și în restul comunei Stâlpeni?

GN: Problemele reale ale cetățenilor sunt cele de infrastructură: străzi neasfaltate, șosele, drumuri, căi de acces. Le-am tot spus, cred că e caietul de la primărie plin cu toate străzile despre care le-am spus noi. Acum nu spun că nu este greu și pentru cei din primărie, comuna fiind destul de mare, dar totuși le-am putea lua pe rând. Astăzi facem aici, mâine facem dincolo și tot așa. Oamenii sunt nemulțumiți pentru că se percep taxe, li se cere să plătească taxe, dar nu au gaze, nu au canalizare, nu au condiții, iar din cauza asta oamenii devin reticenți în a mai plăti taxele și impozitele.

Cum spuneam, infrastructura este cea mai mare problemă. Cu toate acestea, față de alte comune stăm ceva mai bine. Avem de ceva ani apă potabilă, gaze, dar tot așa, parțial, nu pentru tot satul. În același timp sunt multe alte probleme care s-ar putea rezolva, pentru care nu putem să nu fim nemulțumiți, dar pentru asta este nevoie de finanțare.

R: Cum mai merg lucrurile la societatea de apă?

GN: La societatea de apă, din punctul meu de vedere lucrurile merg mult mai bine față de vechile administrări ale firmei. Se vede că Adrian Fica se implică, se văd schimbări, se văd rezultate, dar problema este că în momentul în care ni s-a cerut din partea domnului primar să venim în sprijinul oamenilor, să ajutăm, am fost acuzați că ne implicăm doar pentru imagine, că de fapt încercăm să ne facem reclamă. Am fost acuzați că suntem într-o continuă campanie electorală, ceea ce este un lucru eronat.

În momentul în care te implici, la modul general vorbind, cel mai tare deranjează faptul că postezi, că faci public acel lucru, iar impresia este că dacă postezi o faci ca să strângi 3-5 like-uri și să ți se spună „Doamne ajută, să-ți dea Dumnezeu sănătate!”. Nu, postezi ca să se vadă activitatea. E un act de transparență și un mod de a impulsiona și pe alții să facă la fel.

În momentul în care ai ceva de ascuns atunci nu poți fi transparent, dar noi, dacă nu avem nimic de ascuns, atunci putem fi transparenți și automat că putem face public activitatea pe care am desfășurat-o.

Da, sunt mulți „candidați” care vor veni după 4 ani de mandate și oamenii îi vor întreba „Ce ați făcut voi?”. Aici, da, putem vorbi de un gen de campanie, dar dacă ne facem publică activitatea, atunci oamenii văd și știu ce am făcut și cum ne-am implicat. Și e în folosul lor, pentru că vor decide pe baza unor informații, a unei munci pe care noi am desfășurat-o în folosul lor, nu pe baza unor promisiuni.

Acum, revenind la societatea de apă, cum spuneam, lucrurile merg bine și așteptăm extinderea canalizării și aici. Vreau să spun că deși satul Oprești era pe lista de priorități, acum văd că a fost scos și se va face la Livezeni și în Dealu Frumos. Nu știu de ce, dar în opinia mea Opreștiul mereu a fost lăsat în urmă… însă asta este decizia primăriei și Consiliului Local, nu a societății de apă.

Oamenii din Oprești au fost foarte corecți și conștiincioși. Mergeau tocmai până la Rădești să plătească apa consumată, dar am văzut și care spuneau că în Oprești se fură apa. Păi dacă știi cine fură, arată-ne și nouă, nu? Însă vă spun, în satul Oprești încasarea este de cel puțin 70%. Deci așa cum spuneam, oamenii din Oprești sunt corecți și conștiincioși.

R: Cum a fost activitatea de delegat sătesc până în acest moment? Ce provocări au fost?

GN: A fost destul de greu, exact ce spuneam mai devreme că satul Oprești a cam fost lăsat în urmă și văd de multe ori Primăria cum spune că a reabilitat nu știu ce stradă. Păi când spui REABILITARE, atunci ai reabilitat toată strada, nu vii și pui două roabe de criblură, ai nivelat puțin la începutul drumului, dar atât, nu te mai duci în rest până în capătul drumul ca să vezi dacă oamenii ăia mai au vreo groapă sau mai au ceva de reparat.

R: Păi primăria, atunci când postează, poate nu o face ca să se vadă activitatea și o face pentru campanie.

GN: Sunt multe lucruri pe care noi le-am pus pe caiet și am dus o listă la primărie, încă de la începutul anului. Am mers cu Mugurel Dumitru, Constantin Cuțic și Florin Dima pe toate străzile și apoi ne-am dus la primărie și am spus: „asta n-are asfalt, asta n-are gaze, asta n-are canalizare, aici trebuie îndreptat, aici trebuie toaletare” și? Au rămas toate în caiet. Păi ce facem, le scriem, le trecem în documente ca să fie trecute și le lăsăm așa acolo? Și pe urmă Primăria vine și face un drum de care eu am zis acum 6 luni în ședință și spune pe facebook: „Primăria a realizat acest proiect”. Și asta nu e campanie electorală?

Ca să nu mai zic că nu vei vedea niciodată public faptul că primăria a realizat un proiect, un drum, orice, la inițiativa mea sau vreunui alt coleg de-al meu din opoziție. N-o să vezi niciodată așa ceva, ca și cum a fost inițiativa lor. Dar și mai grav, ca și cum banii cu care s-a făcut nu sunt ai noștri, bani publici, ci au venit de la partid sau din politică.

R: De ce ar trebui ca tinerii sau cetățenii de toate vârstele să vă urmeze exemplul și să se implice în politică?

GN: Părerea mea este că nu trebuie să fii neapărat membru de partid, că nu trebuie neapărat să intrăm în politică pentru a te putea implica. Dacă mergem și facem o faptă bună, nu trebuie să fim neapărat membri de partid, nu trebuie să fim de aceeași culoare politică cu cineva anume, o facem doar din inițiativa fiecăruia și fără să credem că vom avea vreun beneficiu.

Acum, cu implicarea, ea poate să vină și din rețelele sociale. De exemplu, hai să vedem cu cine aș putea eu să mă duc să strâng gunoiul care ne sufocă. Păi dacă nu vreau să particip, atunci când organizează Primăria Stâlpeni astfel de acțiuni, atunci hai să mă duc când organizează ONG-ul.

Indiferent cu cine vrei să te implici, că e partid, că e primărie, că e asociație, important e să te implici, nu contează cu cine faci acea faptă bună. Important este ca tinerii sau orice alt cetățean să decidă singuri cu cine vor să meargă, cu cine vor să se implice, ținând cont că nu pot să se implice cu cineva, dacă nu le e drag de acel cineva sau nu îl apreciază.

Mie atunci când mă implic cu asociația îmi place atmosfera: se râde, se glumește, dar când e cazul îmi iau și o atitudine mai serioasă pentru că vreau să iasă totul bine. Râdem, glumim dar facem și treabă.

R: Vi se pare util aportul pe care l-a adus Pro România comunității din Stâlpeni?

GN: Contribuția este mare și poate fi și mai mare pentru că s-a văzut, acum în Stâlpeni există opoziție. S-a văzut clar. Acum cred că e destul de limpede că indiferent cum ne numeam noi, indiferent ce formațiune politică eram, puteam să ne numim și „Laleaua neagră”, noi am fi făcut același lucru pe care îl facem acum din opoziție.

Probabil am pierdut pentru că am fost asociați cu Victor Ponta, cu Pro România, așa cum este perceput la nivel național și poate ne-a costat lucrul ăsta. Dar pe plan local lucrurile stau diferit și am demonstrat această diferență prin transparență și implicarea Pro România Stâlpeni pe plan local. Se vede și din faptul că suntem împotriva anumitor propuneri de hotărâri și din faptul că nu suntem de acord cu anumite puncte de vedere arătând că există o opoziție. Însă una minoritară, fără putere de decizie.

R: Arătați că sunt consilieri care gândesc și care ridică totuși capul și își spun părerea.

GN: Păi așa trebuie procedat, pentru că pot fi proiecte care pot intra în ilegalitate și poți „da cu subsemnatul”, adică poți fi acuzat pentru că ai ridicat mâna. Și atunci trebuie să știi ce votezi, nu poți să votezi așa orice, oricum…

R: În momentul de față, fiind delegat sătesc, ce planuri aveți pentru viitor? Vă gândiți la ceva mai mult?

GN: În momentul în care echipa o să decidă, vedem. Acum, în momentul de față, nu știm exact ce se va decide de sus cu Pro România. Dar, indiferent cum se va numi echipa, mergi cu echipa.

Oameni nemulțumiți vor fi tot timpul și se vor găsi și oameni care să-ți bage bețe în roate. Chiar vor fi oameni care vor încerca să ne provoace să facem scandal pe facebook și tot așa… Eu nu am fost cu chestii d-astea, eu mi-am văzut tot timpul de treaba mea, am fost un om liniștit și respectuos.

Așa cum spuneam, eu sunt un om de echipă, îmi văd de treaba mea și mă implic alături de echipa în care sunt acum. Mai departe o să vedem ce hotărâm, împreună.

CONTINUAREA AICI.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandări

Scrie un comentariu

*Prin trimiterea comentariilor, ești de acord cu politica de confidențialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate