CONTINUARE DE AICI.
Reporter: Ce părere aveți despre managementul liceului și despre activitatea conducerii de până acum?
Gheorghe Nicolae: După cum știu multe persoane, am avut anumite neînțelegeri, anumite probleme la care, din păcate, soluționarea a lăsat de dorit. Atât din partea conducerii, cât și din partea Inspectoratului Școlar Argeș, cum spunea cineva „s-a aruncat prosopul pe țambal”, n-am văzut nicio măsură.
Dar a putut rezolva doamna dirigintă care a spus „facem asta, facem ailaltă, facem grup cu copiii” și s-a rezolvat, dovadă că se putea rezolva mai din timp și mult mai ușor.
Acum nu știu … doamna director general nu mi-a fost profesor, nu știu cum este ca profesor, dar ca director, din ce se vede, azi are o opinie, mâine are altă opinie. Iar cu ieșirile publice din ultimul timp, care nu-și aveau rostul, expunând inutil liceul și alegând să procedeze astfel, nu știu câtă credibilitate mai poate avea.
Vă spun asta cu toate că acum o să se interpreteze ca și cum i-aș cere demisia…
R: Vedeți ca fiind o soluție pentru o conducere mai bună, demisia doamnei director general?
GN: Nu cer demisia nimănui, în primul rând că nu am eu competența de a demite pe cineva. Eu când m-am adresat inspectoratului pentru problema de care vă spuneam, nu am cerut demisia nimănui și nici numirea altei persoane. Eu am cerut doar să se rezolva problema, doar să se facă treabă. Nu am eu legătură, nu mă interesează pe mine cine e director, deci nu cer demisia nimănui. Eu cer doar să se rezolve problemele și să fie rezultate mai bune la învățătură.
Sunt situații și situații în care un manager nu poate să iasă din conjunctura creată cu o soluție universală, dar aici este vorba de colaborare și comunicare în primul rând. În momentul în care nu ceri colaborare profesorilor, în momentul în care iei deciziile de unul singur și nu lucrezi cu echipa, când nu discuți cu oamenii din subordinea ta, nu ai cum să rezolvi nicio problemă și vorbim despre lucruri care se întâmplă într-o unitate de învățământ.
Din multe discuții poate să iasă și ceva bun, din multe certuri nu pot ieși lucruri bune. Dacă păstrezi discuția la nivel mic și discuți strict pe subiectul ăla ajungi la un consens, ajungi la niște soluții, dar dacă deviezi și o dai în atacuri la persoană și jigniri, atunci n-ai făcut nimic.
Chiar dacă o să fiu arătat cu degetul, asta este părerea mea și cum am spus mai devreme, ca director al unei unități de învățământ, să vii cu astfel de jigniri și ieșiri publice, nu se poate. Nu e în regulă așa ceva.
R: Cum vedeți dumneavoastră rezultatele de la bacalaureat din acest an și ce soluții aveți pentru îmbunătățirea acestora?
GN: Aspectul acesta ține de învățământ, deci soluțiile ar trebui să vină în primul rând de la profesori și de la conducere pentru că se pricep cel mai bine la asta.
Acum, dacă mă întrebi pe mine pot să-ți spun ce s-a întâmplat când eram copil, în clasa a X – a. Am reluat gramatica de clasa a VIII-a și am ținut-o așa până când a trebuit să intrăm în BAC. Și ne-a ajutat foarte, foarte mult. Prin urmare, dacă elevii au anumite lipsuri, ar trebui reluată o anumită temă, o anumită lecție până este înțeleasă de toți.
Pe de altă parte, pe noi ne impulsionau profesorii. Ne spuneau că dacă nu luăm bacalaureatul nu putem să dăm la facultate, nu putem să ne angajăm unde vrem, nu vom putea să câștigăm mai mult și în felul ăsta încercau profesorii să ne motiveze. Dar erau alte vremuri atunci, deoarece pe vremea aia nu aveam posibilități să facem chiar ce ne place. Nu aveam încotro, nu ne puteam descurca fără bacalaureat. Acum elevii, dacă nu iau bacalaureatul se gândesc să plece din țară sau să facă altceva, având alte opțiuni pe care noi nu le-am avut. Prin urmare cumva profesorii trebuie să-i motiveze altfel pe elevi, nu cum se făcea înainte.
Despre soluții, nu știu dacă e vorba neapărat despre conducere. Este mai mult vorba despre profesori și despre elevi, pentru că totul pleacă de jos. Dacă ai elevi buni, atunci ai și profesori buni și, totodată, dacă ai profesori buni atunci ai și elevi buni. Fără profesori buni nu se poate, pentru că dacă se putea și erau elevii perfecți, nu mai era nevoie de școală, învățau acasă și atunci dacă profesorii și elevii trebuie obligatoriu că colaboreze. Și este clar că dacă rezultatele vor fi bune și conducerea va ieși în evidență.
Se pot rezolva toate, se pot găsi soluții, dar e nevoie de implicare din partea tuturor, a conducerii, a profesorilor, a elevilor, a autorităților locale, a tuturor. Dacă se vrea, se poate, doar să se vrea.
R: Ce sfaturi aveți pentru elevii din ziua de azi?
GN: Păi i-aș pune să meargă la părinții lor și să-i întrebe dacă nu învățau, unde sau ce ajungeau ei, părinții lor. Sau invers, dacă învățau mai mult, ce ar fi fost astăzi? În asta se reflectă învățământul, în opțiuni în viață.
Acum părintele îi ia copilului telefon, îi oferă condiții bune, dar îl lasă așa și, în momentul în care ajunge la 18 – 20 de ani, nu știe ce să facă. Atunci văd și ei că este o problemă: sunt băieți care lucrează la cravată, la aer condiționat, iar ei vor lucra în soare, lucru fizic și știu că, dacă învățau, puteau și ei să ajungă așa.
Pe vremea mea nu se putea. Am încercat cât am încercat la Teologie, am văzut că nu se poate, m-am resemnat că n-aveam cum să stau să dau non-stop la Teologie, prin urmare m-am dus la fabrică că nu aveam ale opțiuni. Dar în ziua de astăzi se poate. Chiar se poate, sunt multe lucruri care se pot face dar trebuie să înveți, trebuie să pui mâna pe carte.
Ca sfat, acum, … sfatul meu pentru elevi este să pună mâna să învețe pentru că „hârtia” aia pe care o obțin, cu aia o să poată să intre aproape oriunde. Cu diploma aia poți să intri la o facultate, la un loc de muncă mai bun, oriunde.
Sunt și situații, atunci când vei deranja, pentru că oamenii, văzând că poți mai mult decât ei, vor încerca să te dea la o parte. Dar tu, cu diploma aia, poți să câștigi mai mult decât ei, poți să avansezi în carieră mai repede, exact ce spuneam, poți să ajungi oriunde.
Eu cred că și asta se cere, un nivel cât mai mic de cunoștințe pentru că oamenii fără educație sunt mai ușor de manipulat. Tocmai de aceea sfatul meu pentru tinerii de astăzi este să pună mâna pe carte și să învețe pentru că învață pentru ei, nu pentru profesor, nu pentru părinți și nici pentru notă; orice înveți, înveți pentru tine și e bine să știi cât mai multe.
Și foarte important: să aibă un comportament adecvat în societate, indiferent unde s-ar afla, pentru că nu ești mai „șmecher” dacă înjuri sau cine știe ce faci ieșit din comun. În niciun caz, cel mai bine e să-ți vezi de treaba ta, să fii respectuos și modest.
R: Ce impact credeți că are Gazeta de Stâlpeni în comunitate?
GN: Eu cred că se poate împărți, are impact pozitiv și impact negativ.
R: Impact negativ?
GN: Impact negativ pentru unii sau „impact negativ” cu ghilimele atunci când deranjează pe cine nu trebuie. Sunt persoane care sunt deranjate foarte, foarte tare că se vorbește, că se scrie, că se află, ori că se postează. Sunt persoane publice care atunci când li se atrage atenția încep să se schimbe și lucrul ăsta e bun, pentru că așa evoluăm. Dar sunt și persoane care nu se schimbă și care rămân tot la fel, chiar dacă văd că nu e bine.
Acum nu zice nimeni că trebuie să te schimbi că așa zice Gazeta. Și Gazeta poate să greșească, dar tocmai de asta luăm informațiile reale și le dăm exact așa cum sunt, nu scriem altceva decât adevărul. Ca să nu mai zic că orice persoană are dreptul gratuit la replica.
Impactul pozitiv este cel mai mare, asta e clar, pentru că dacă nu era impact pozitiv nu s-ar fi citit. Dar Gazeta se citește, iar aici intervine următorul fenomen: oamenii văd, citesc ce se scrie, unii citesc chiar tot ce se scrie în articole, dar multă lume este reticentă în a face afirmații publice de teama de nu supăra. Nu-și exprimă liberi punctul de vedere de teamă și lucrul ăsta se vede pentru că ai sute de vizualizări, deci oamenii citesc, dar ai numai 10 like-uri și un comentariu. Asta arată clar că sunt oameni cărora le este teamă să spună ce au de spus.
Din punctul meu de vedere Gazeta este citită pentru că prezintă niște realități. Nu este ca la televizor. La TV te uiți dacă vrei să vezi scandal sau circ și atunci televiziunile le dau circ, pentru audiență. În schimb la Gazetă se livrează adevăruri, se livrează informații pentru că nu se urmărește audiența, ci informarea cetățenilor.
Și trebuie să fim imparțiali, iar Gazeta de Stâlpeni este imparțială din punctul meu de vedere. Dacă mâine eu n-aș face ce am promis pe partea politică, credeți că nu s-ar scrie la Gazetă? Le-ar fi rușine? Niciodată așa ceva; s-ar scrie și despre mine. Aici depinde și cum gestionezi dacă tu consideri că s-a scris o minciună, poți să vii cu un drept la replică sau dacă s-a scris ceva adevărat poți să te îndrepți și să repari acel lucru, dar asta depinde de fiecare.
Gazeta a adus transparență, acum se scrie tot, se află tot, cum a fost cu Dusterul, cum a fost cu toate, acum nu prea mai poți să te ascunzi, pentru că se vede tot și ăsta e cel mai important lucru, acesta este impactul pozitiv.
R: Doriți să le transmiteți vreun mesaj locuitorilor din comuna Stâlpeni?
GN: Păi pe lângă urările clasice de sănătate vreau să le urez cetățenilor să aibă mai multă implicare civică, să se intereseze mai mult de ce se întâmplă în comuna asta a noastră, că până la urmă tot pe noi ne afectează.
Să fim cu toții mai responsabili în societate, să nu ne mai plângem că nu avem una sau alta. Da, sunt de acord că ne lipsesc multe, dar dacă doar ne plângem, dacă doar așteptăm cu mâinile în sân să vină de la Dumnezeu, n-o să vină. Hai să ne implicăm și să ne mai facem și noi.
Iar pentru tineri voiam să mai spun că orice minim de implicare se simte. Nu contează unde sau cu cine, că e politică, că e asociație, puteți să vă faceți și voi 7 asociații, nu contează asta, contează să vă implicați oriunde veți dori, dar să lăsăm ceva bun în urma noastră. Asta zic eu că este cel mai important.
R: Vă mulțumesc pentru timpul acordat.
GN: Mulțumesc și eu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News