Ionela Birea: Daniel, mulțumesc că ai acceptat să discutăm despre tine astăzi, ești primul om căruia îi iau un interviu.
Daniel Dobrișan: Cumva am crezut că ai mai făcut asta, dar mă bucur că spargi gheața acum.
Ionela Birea: Cine este Daniel Dobrișan?
Daniel Dobrișan: Daniel Dobrișan este un tânăr care a crescut, a învățat și s-a dezvoltat în comuna Stâlpeni, care încearcă de la 17 ani să dea ceva înapoi comunității lui fără vreun interes ascuns.
Ionela Birea: Ești implicat atât politic, cât și civic de 7 ani. Care 3 dintre acțiunile la care ai participat sau activitățile pe care le-ai organizat, te fac mândru de activitatea ta?
Daniel Dobrișan: Sunt multe. Din păcate, pe partea politică nu am reușit să ating foarte multe din obiectivele mele personale. Sunt mândru de proiectul de înregistrare a ședințelor de Consiliu Local, fiindcă a reprezentat o schimbare majoră la momentul respectiv, nimeni nu voia ca cetățenii să vadă ședințele. Înțeleg că acum se revine la aceeași situație.
Ionela Birea: Proiectul a fost prezentat ca fiind al PNL-ului de președintele de la acea vreme, nu?
Daniel Dobrișan: Da, cu acordul meu, fiindcă eram membru PNL. Important pentru mine a fost mereu ca un proiect să devină realitate.
Sunt foarte mândru de „Fii tu Moș Crăciun”. Îl facem în fiecare an, deja de câțiva ani, iar oamenii care urmăresc activitatea asociației sunt alături de noi prin donații de haine, jucării sau bani. Am reușit să implicăm și comunitatea în proiectele ASCN, și mă bucur foarte tare.
Ionela Birea: Da, prin proiectul ăsta am cunoscut niște copii extraordinari. Pe mine întotdeauna o să mă surprindă Mădălina. E atât de simpatică și atât de deșteaptă, în ciuda condițiilor în care a trăit încât mereu o să mă uimească.
Daniel Dobrișan: Asta este cel mai frumos aspect al activității de voluntariat. Cunoști povestea oamenilor, care atunci când te simt sincer, te primesc în viața lor.
Al 3-lea proiect e „Doing Good”. A fost primul proiect pentru care am obținut finanțare externă. Am renovat sala de clasă de la Livezeni, aproape de la zero, cu videoproiector și mobilier nou. Pe acolo se vor perinda foarte mulți elevi, cărora cumva le influențezi în bine condițiile de studiu, îți aduci aportul la educația lor. Asta mi se pare cea mai mare realizare a unui om.
Ionela Birea: Ăla cred că a fost primul proiect mai mare în care ne-am implicat, nu?
Daniel Dobrișan: La momentul respectiv, da. Acum cel mai mare este cel de la Mihăiești.
Ionela Birea: Hai să vorbim de ce se întâmplă la Mihăiești. Mi se pare că se vede cu ochiul liber că îți place să ajuți oamenii. E un proiect colosal, e foarte mult de muncă la Casa Anei, dar facem diferența în viața unui om. Ce te face să continui să ajuți oamenii, în ciuda experiențelor negative pe care știm cu toții că le-ai avut în ultimii ani?
Daniel Dobrișan: Empatia te ajută cel mai mult în situația asta. Oamenii pe care vrei să îi ajuți au nevoie de tine. Trebuie să îi înțelegi și pe cei care te critică, de ce fac asta, ca să gestionezi intern părerea lor. Eu n-am ținut niciodată cont de părerea oamenilor, am făcut cum am crezut eu de cuviință.
Fiecare proiect mă încarcă cu energie pozitivă și foarte multă motivație, atunci când vezi rezultatul final al muncii tale.
De cele mai multe ori nu ne alegem noi proiectele, le aflăm de la oameni. Cumva, ne aleg ele pe noi. Până acum, din fericire nu s-au suprapus unul peste celălalt, dar când începi un proiect nou, cumva ai în minte rezultatele celui pe care l-ai terminat, și aduni și mai multă motivație.
Ionela Birea: Te încarci cu „adrenalina civică” de la fiecare proiect.
Daniel Dobrișan: N-am auzit de asta până acum, dar e un termen bun.
Ionela Birea: Ai zis mai devreme că ai avut un impact mai mare pe partea civică decât pe cea politică. Crezi că este ușor pentru un tânăr să aibă succes în politică?
Daniel Dobrișan: E mult mai greu pentru un tânăr să te implici politic. Te confrunți cu un fel de discriminare voalată. Lăsând la o parte greșelile personale inerente vârstei, tinerii nu sunt bine primiți în rândul oamenilor politici.
La Stâlpeni cred că singurul sub 30 de ani care are o funcție publică e administratorul societății de apă.
Chiar dacă tinerii sunt membri de partid și sunt prezenți în acțiunile de campanie, ei nu sunt printre cei care au putere de decizie. Asta se întâmplă la mai toate partidele, atât la putere cât și în opoziție.
N-am o rețetă pentru tinerii din politică, singurul meu sfat este să încerce și să nu renunțe foarte ușor. Nu le garantez succesul, că nici eu nu l-am atins. Trebuie totuși să aibă foarte clare motivele pentru care ei doresc să facă politică. Pentru mine a fost faptul că pe partea civică poți să ajuți comunitatea până într-un punct, când ai nevoie de resursele politice. Dacă prioritățile tale sunt interesele comunității din care faci parte, atunci poți să îți stabilești obiective mici. Chiar dacă eu nu am avut o funcție publică, am reușit să depun câteva proiecte care îi ajută acum pe cetățeni.
Ionela Birea: Hai să vorbim despre viitor. Ce faci în următorii 4 ani, sau e prea devreme să vorbim despre 2028?
Daniel Dobrișan: Am planuri pe următorii 4 ani, nu neapărat pentru 2028. Iau în calcul să candidez în 2028 la Primăria Stâlpeni.
Am fost învățat de mediul privat să îmi setez obiective mici, pe modelul SMART, care să mă ajute să ating obiectivele mari. În următorii 3 – 4 ani vreau să mă implic pe partea civică prin ASCN, să depun proiecte de Consiliu Local ca cetățean, și să las deoparte implicarea politică. Sunt mult mai eficient pe partea civică, unde pot să las ceva în urma mea în comunitate.
Ionela Birea: Ai vorbit de câteva ori azi despre ce lași în urma ta, despre moștenire. Mi se pare că oamenii politici nu se prea gândesc la asta.
Daniel Dobrișan: Ideea de moștenire nu prea există în România. Dacă te uiți în lumea politică acum, se promit lucruri realizabile imediat (mărim salariile și pensiile), niciodată un proiect realizabil în 5 sau 10 ani. În 2024, nimeni nu mai are răbdare să vadă rezultate pe termen lung.
Ionela Birea: Dacă ai fi primar pentru 1 lună, ce ai face pentru Stâlpeni?
Daniel Dobrișan: M-aș focusa pe multe proiecte pe partea de educație. Chiar dacă câștigurile politice vin dacă promiți oamenilor pensii și străzi, investițiile în educație sunt cele care rămân în picioare. Copiii sunt viitorul. Proiectele durabile sunt cele făcute pe termen lung și invariabil or să fie folosite de copii.
Ionela Birea: Dacă ai avea fonduri nelimitate la dispoziție, ce ai face cu ASCN?
Daniel Dobrișan: Sincer, i-aș împărți pe toate domeniile unde este nevoie de ajutor. Sunt foarte mulți care au nevoie de ajutor, dar aș intra și în zona administrativă, pentru infrastructură și educație. E nevoie de foarte mult ajutor pe partea socială.
Sunt adeptul „Venitului minim garantat”, un proiect considerat de unii socialist, unde statul îți oferă o sumă minimă de bani, lunar, care îți asigură libertate de decizie și scade predispoziția de a da sau a lua șpagă sau de a vota pe baza unor promisiuni financiare. Am citit despre asta în cartea lui Dragoș Pătraru, „Atenție cu intenție”.
Ionela Birea: Hai să ne întoarcem puțin la campania electorală care tocmai a trecut, ce ai fi făcut să devii primar la Stâlpeni?
Daniel Dobrișan: Știind acum ce s-a întâmplat, era destul de greu să câștige altcineva. Toți candidații s-au anunțat cu 3 luni înainte de alegeri.
Dacă nu ești primarul în funcție și îți anunți candidatura așa târziu, dai impresia că nu ai niciun plan pe termen lung. Îți asumi candidatura cu 1 an sau 2 înainte de alegeri, te implici în comunitate de mai mult timp și aduni rezultate palpabile.
Totodată, avem nevoie de mai multă transparență și comunicare. Când îți asumi candidatura, vii și răspunzi tuturor oamenilor, stai de vorbă cu toți, chiar dacă te susțin sau nu. Dacă devii primar, ești reprezentantul întregii comunități, deci ai o obligație morală să le răspunzi tuturor.
Mai ai nevoie și de o echipă, pe care trebuie să o organizezi și să o gestionezi corect. Ei pot să te ajute să faci proiecte, să vă implicați în comunitate.
Ionela Birea: Cât de mult contează să creezi controverse în campania electorală pentru a câștiga?
Daniel Dobrișan: Avem exemple recente unde candidații se folosesc de evenimente nefericite în favoarea lor (vezi ce se întâmplă în SUA). Depinde cât de bine știi să le folosești. Mie mi se pare mai simplu să fii sincer, cinstit, deschis și transparent cu oamenii.
Avem exemplu la Vlădești, unde primarul PNL spunea că e nevoie de muncă și sinceritate pentru a câștiga încrederea oamenilor. Ca într-o relație, funcționează doar cele construite pe bază de sinceritate și transparență.
Ionela Birea: Crezi că alegătorii din Stâlpeni și țară știu ce votează? Și mă refer la creșterea în popularitate a extremismului de dreapta.
Daniel Dobrișan: Eu în general nu îi judec pe oameni, mai ales după ce am început munca în asociație. Foarte mulți oameni trăiesc în condiții mult mai rele decât ale noastre. Din lipsă de resurse, lumea arată altfel pentru ei. Așa că devine cumva normal ca oamenii să creadă că anumiți candidați o să le îmbunătățească condițiile de trai.
Pe lângă asta, partidele politice au lozinci din ambele tabere politice create special pentru oamenii ăștia. Un om petrece 8 ore pe zi la muncă, uneori și mai mult, 1 oră sau 2 pe drum spre muncă, 2-3 ore cu diverse treburi, 7 ore în cazul fericit cu somnul. În timpul care îți rămâne trebuie să stai și cu familia, dacă îți permiți să mergi și într-o vacanță, așa că nu mai ai timp să te informezi despre fiecare candidat, cu atât mai mult cu cât în România candidează și câte 20 oameni. Așa că pentru mine singurul vinovat va fi întotdeauna candidatul care nu a reușit să își convingă alegătorii.
Ionela Birea: Înțeleg, hai să terminăm în forță. Opinia publică din Stâlpeni e influențată de Gazeta de Stâlpeni și Știri Muntenia. Ambele au pornit din același loc, dar cumva de-a lungul timpului au ajuns în zone diferite, și în anumite momente se mai intersectează cu scântei. Chiar dacă ești redactor la Gazetă, ai păstrat relații cordiale cu cei de la Știri Muntenia. De ce?
Daniel Dobrișan: Tu ai lăsat întrebările grele pentru final.
Indiferent dacă există sau nu conflicte între cele două tabere, ambele site-uri scriu articole destinate cetățenilor din comuna Stâlpeni, fie că ne place sau nu. Când cineva dorește să colaboreze, iar după ce îi analizezi propunerea, nu găsești un rezultat negativ, nu văd de ce nu aș colabora. Dacă cineva din Primăria Stâlpeni ar dori să colaboreze cu asociația pentru un rezultat în beneficiul cetățeanului, aș accepta.
Ambele site-uri de presă ar trebui să aibă ca interes principal comunitatea. Comuna Stâlpeni e singura care are 2 site-uri de presă care scriu cu regularitate. Și eu am avut articole nu tocmai favorabile din partea Știri Muntenia, dar ne întoarcem la ce am zis mai devreme: trebuie să vorbim cu toți oamenii, indiferent dacă ne place sau nu. Ar fi păcat să nu susținem competiția între cele 2 site-uri și să pierdem această resursă de presă.
Ionela Birea: Mulțumesc că ai fost un fel de cobai pentru primul meu interviu, am avut o discuție interesantă.
Daniel Dobrișan: Mulțumesc și eu pentru invitație, m-am bucurat să povestesc despre ceea ce facem.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News