[ILEGAL] Unde-i lege, nu-i tocmeală

Scris de Ionela Birea
903 vizualizari

…  sau măcar așa spune un proverb românesc, nu? Dar, la fel ca multe alte lucruri, legea și buna cuviință nu se prea aplică la Stâlpeni.

Ați aflat poate dintr-un articol precedent ca doamna director a Liceului „I.C. Petrescu”, cea pentru care oglinda și cântarul sunt cele mai importante lucruri în viață, a fost sancționată cu avertisment de către Inspectoratul Școlar Județean Argeș prin Hotărârea nr 20/14.04.2022 art 1, potrivit raportului 4218/14.04.2022 întocmit de comisia disciplinară.

În aceeași hotărâre, la art. 2, este specificat că doamna director adjunct a fost cercetată de aceeași comisie, dar în cazul doamnei

b) Se aprobă emiterea unei note observatorii (ce nu intră în sfera sancțiunilor disciplinare), pentru a preîntâmpina apariția unor astfel de fapte pentru care s-a declanșat cercetarea disciplinară, dat fiind că, în raport de dispozițiile art. 252 din Codul muncii, săvârșirea faptelor cu mai mult de 6 luni în urmă de la data înregistrării sesizării, nu poate conduce la angajarea răspunderii disciplinare.”

Adaug că Ordinul nr. 5154 din 30 august 2021 privind organizarea si funcționarea consiliilor de administrație din unitățile de învățământ pre-universitar, articolul 7, aliniatul 4, litera c) spune

„Calitatea de membru al consiliului de administrație este incompatibilă cu aplicarea unei sancțiuni disciplinare în ultimii doi ani, pentru care nu a intervenit reabilitarea”.

Mai mult, articolul 8, aliniatul 1, litera e) spune că

”Pierderea calității de membru în consiliul de administrație operează de drept ca urmare a primirii unei sancțiuni disciplinare pe perioada exercitării calității de membru al consiliului de administrație”.

Prin extensie la situația de la Stâlpeni, asta înseamnă că doamna director trebuia să demisioneze de îndată sau să fie revocată din Consiliul de Administrație al Liceului „I. C. Petrescu” din momentul în care Hotărârea nr 20/14.04.2022 a ISJ Argeș a fost publicată – fiindcă așa spune legea. Asta ar fi făcut-o un director de bună credință, o persoană care respectă legile și poziția importantă pe care o ocupă.

Dar cum acest lucru nu s-a întâmplat, orice persoană posesoare de cunoștințe juridice minime ar putea specula că orice hotărâre luată de acest consiliu condus de un director sancționat este nulă de conținut, aspect ce va fi probabil hotărât de o instanță de judecată.

Potrivit chiar spuselor doamnei director, la articolul de pe Gazeta de Stâlpeni, din 28 iunie, Consiliul de Administrație este cel care conduce liceul „I. C. Petrescu”, așa că mă întreb de ce supune această doamnă instituția pe care a luptat atât de mult să o conducă unei situații juridice delicate, riscând anularea tuturor deciziilor sale? Ce spune asta despre capacitățile sale manageriale pentru care încă mai face cursuri obligatorii în fiecare săptămână și competențele sale profesionale, cele pe care suita de susținători plătiți după cum spune lumea, din buzunarul propriu, susține că le are?

În ciuda ultimelor evenimente, mă străduiesc sa fiu obiectivă, așa că vă voi lăsa pe fiecare dintre dumneavoastră să răspundeți la această întrebare: de ce a încălcat doamna director cu premeditare legea, iar ISJ Argeș închide ochii la aceste ilegalități?

Un detaliu important de notat este că doamna director adjunct nu face parte din respectivul consiliu, deși conform spuselor dumneaei, ar fi trebuit. Cum sunt bine-cunoscute animozitățile din conducerea liceului, am putea specula că respectarea legii de către doamna director ar fi însemnat predarea unei puteri de decizie către doamna director adjunct, ceea ce știm cu toții că ar fi ultimul lucru pe care l-ar face. Sau penultimul, ultimul fiind depunerea demisiei din funcția de director.

Nu am putut să o contactatăm pentru un punct de vedere cu privire la informațiile de mai sus pe doamna director general deoarece se află în excursie la munte cu elevii de liceu. Orice drept la replica furnizat pe adresa redactia@gazeta-stalpeni.ro sau pe orice alt mediu de comunicare va fi publicat în gazetă.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate