[ ȘCOALĂ ] Toamna se numără bobocii

Scris de Ionela Birea
359 vizualizari

Așa sună unul din multele proverbe românești, dorind să exprime faptul că toamna este anotimpul în care se văd roadele muncii fiecăruia de peste an. Toamna este și anotimpul în care începe un nou an școlar, iar mâine bobocii clasei 0 vor intra timizi pe poarta școlii unde își vor modela caracterele și viața în următorii 13 ani. Cei din clasa a VIII și a XII vor începe un an plin de provocări, pe care le urez de pe acum să le treacă cu bine.

De mâine profesorii au din nou posibilitatea de a modela alți tineri. Începe o altă perioadă în care fiecare dintre ei ar trebui să-și pună întrebarea “Cum vreau să-și amintească elevul acesta de mine peste 20 ani?”. Mi-ar plăcea ca printre planificări și decizii administrative, comunicarea dintre profesori și elevi să fie un aspect pe care să se pună accent în sistemul de învățământ. Visele sunt gratis, până la urmă 😊

Tinerii sunt parte din comunitate și mi-ar plăcea ca adulții din jurul lor să fie conștienți de exemplul pe care îl dau generației pe care o cresc acum. Copiii nu vor face niciodată ce le spui dacă văd că tu, ca părinte, faci exact contrariul. V-o spune un copil etern al părinților lui.

Mi-ar plăcea să-mi educ proprii copii într-o lume în care oamenii fac ce spun și instituțiile fundamentale dintr-o comunitate sunt conduse de oameni pentru care cuvintele „competență”, „responsabilitate”, „respect” și „bună cuviință” sunt valori personale. O lume în care școala are un plan clar de combatere a bullyingului între copii și acțiuni clare de pedepsire a celor responsabili, în cazul în care acesta se întâmplă. O lume în care politica este o activitate care se face pentru binele comunității și rămâne în instituțiile administrative, nicidecum în cele educative.

Cert e că până ajungem la lumea aia pe care o vreau, mai e de lucru! Vestea bună e că Gazeta de Stâlpeni și grupul de Facebook nu pleacă nicăieri.

Le dorim tuturor elevilor care încep mâine școala ca anul ăsta să fie cel mai bun din viața lor și să aibă spor la învățat! Numai așa se vor putea bucura de toate ocaziile pe care viața le va așterne in calea lor.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate