[ EDUCATIE ] Sef sau Lider?

Scris de Ionela Birea
968 vizualizari

Scriam aici, plina de speranta pentru mai bine, ca pe 24 noiembrie va avea loc ultima faza a concursului pentru ocuparea postului de director al Liceului IC Petrescu, repectiv proba de interviu despre strategia de dezvoltare a liceului si proba digitala.

PRIMARIA STALPENI

Informatiile pe care le detineam 23 noiembrie, pe surse, potrivit carora reprezentatele administratiei locale nu vor mai participa la concurs s-au dovedit perimate inaintea inceperii concursului.

Stiam, spre exemplu, ca Primaria Stalpeni a trimis catre Inspectoratul Scolar Judetean adresa cu nr. 8058 luni, 22 noiembrie, in care preciza „avand in vedere discutiile purtate cu persoanele desemnate si pentru a nu exista motive de suspiciune in ceea ce priveste desfasurarea concursului pentru ocuparea functiei de director la Liceul Tehnologic “I.C. PETRESCU” Stalpeni, doamna Machedon Mariana Nicoleta si doamna Tudosescu Elena Cristina au convenit ca nu vor mai participa la concurs din partea Consiliului Local Stalpeni”. In baza acestei adrese, membrul supleant in comisia de examinare decis de Consiliul Profesoral, d-na profesor Anca Maria a fost prezenta in ziua concursului pentru a ocupa locul celor doua reprezentante.

Surpriza s-a petrecut cand doamna viceprimar s-a prezentat pentru a-si lua ieri locul in comisie, decizie justificata de adresa Primariei cu nr. 8137 trimisa in 23 noiembrie care facea revenire la adresa trimisa cu o zi inainte si in care primaria spune ca „s-a mai analizat inca o data situatia conflictuala invocata de d-na Nedelcu cu privire la aceste doua persoane ( d-na Machedon Mariana Nicoleta- membru si d-na Tudosescu Elena Cristina – rezerva) si s-a ajuns la concluzia ca nu sunt motive serioase sa nu poata fi desemnate in comisia de evaluare a probei de interviu”.

Ca sa recapitulam pana aici, cele mai urgente activitati in cadrul Primariei Stalpeni in ultimile doua zile au fost sa se se gandeasca (ca anuntasera deja reprezentantii la inceputul lunii noiembrie), apoi sa se razgandeasca (adresa cu nr. 8058/2021) si iar sa revina (adresa cu nr. 8137/2021) asupra deciziei de a participa la interviul pentru desemnarea noului director.

Ma intreb daca s-au asfaltat toate ulitele satului si nu mai erau santuri de decolmatat, in conditiile in care acestea ar fi fost prioritatile zilele astea. De asemenea, ma mai intreb si ce evenimente au dus la o asemenea schimbare drastica a deciziei luate primarie in privinta celor doamne consilier, respectiv viceprimar.

COMISIA SI PROBELE

COMISIA SI PROBELE

Comisia intiala a fost schimbata in dimineata zilei de 24 noiembrie, si din ea au facut parte un reprezentant al ISJ,un reprezentant al universitatii Spiru Haret, cei doi reprezentanti ai liceului, si dna viceprimar, surpriza diminetii. Inteleg ca dna Nedelcu si-a sustinut timp de 1h interviul pe baza strategiei deja pregatite, reusind sa raspunda cu succes strategiei de dezvoltare a liceului si situatiei-problema, dar lipsita de aparare in fata atacului total neadevarat si contrar cu desavarsire respectarii metodologiei de concurs si a obiectivitatii si responsabilitatii de care se facea uz la inceputul examenului. Pe tot parcursul demolarii strategiei de catre profesoara universitara, d-na inspectoare si d-na viceprimar dadeau afirmativ din cap, rezultand ca erau intrutotul de acord cu criticile. Un exemplu este faptul ca planul dnei profesor continea atragerea de surse de venit local, si critica primita a fost ca nu a inclus si sumele pe care dorea sa le atraga. Altul este ca de ce a folosit cuvantul X in exprimare, si nu cuvantul Y, ambele fiind sinonime. Lucrurile acestea sunt destul de subiective, as zice eu, si personal nu inteleg relevanta daca sistemul doreste alegerea unei persoane competente.

Conform rezultatelor afisate de ISJ, doamna 000037 s-a retras din concursul de director adjunct, sursele mele spunand ca din cauza unei probleme medicale. Acest lucru a insemnat faptul ca d-na Nedelcu a ramas singura participanta la concursul pentru ocuparea postului de director adjunct al liceului, dupa ce doamna 000037 a luat un punctaj mai mare.

REZULTATELE

D-na Nedelcu a sustinut interviul pentru postul de director adjunct, dar nu va putea ocupa acest post vacant, cu toate ca nu a avut, cum spuneam, un contracandidat. Cu toate ca notele primite de reprezentantii ISJ ii permiteau acest lucru, notele primite de la reprezentantii comunei Stalpeni in comisie (va reamintesc ca au fost 3 la numar), i-au adus media sub limita de 7.00 de care avea nevoie pentru a ocupa acest post.

Va reamintesc ca d-na profesor a fost 8 ani director al liceului, desemnata prin concurs (si nu prin numire), ceea ce ma face extrem de sceptica privind obiectivitatea notelor primite.

CONCLUZIILE

Avem director ales prin concurs (de imprejurari as putea spune), dar nu avem director adjunct. Gurile rele spun ca s-ar pregati numirea rezervei desemnate de Consiliul Local, d-na Tudosescu Elena Cristina. Va reamintesc ca d-na profesor Tudosescu a pierdut concursul din 2016 pentru acelasi post de director, in fata aceleiasi doamne Nedelcu, in acel an acest concurs constand intr-o proba de CV.

Pe de alta parte, art 31 din metodologia de organizare a concursului din 24 noiembrie prevede ca „Presedintii, membrii si secretarii comisiilor implicate in organizarea si desfasurarea concursului, precum si persoanele desemnate ca observatori, inainte de desfasurarea concursului dau o declaratie pe propria raspundere ca nu au in randul candidatilor sot, sotie, rude sau afini pana la gradul IV inclusiv, ori relatii conflictuale cu vreun candidat”.

Pacat ca legiuitorul nu a facut referire si la procesele in instanta care cred ca pot fi considerate relatii conflictuale.

Timpul ne va demonstra si daca informatiile conform carora d-na secretar al partidului din care face parte noul director va ocupa functia de secretar al liceului, Gogu informandu-ne ca prima actiune a noului director ar fi sa concedieze actuala secretara de la liceu si despre care tot Gogu spune ca o hartuieste psihic (fenomen cunoscut sub denumirea de bullying, prezent in limite alarmante in scolile din Romania). Si nu de ieri, de astazi, ci de cand a fost instituita interimar in aceasta functie. Si tot Gogu mai vorbeste despre un domn, fost consilier judetean, de origini locale, care nutreste dorinte de a-si pune apropiatii in functii cheie, tot la in institutiile de invatamant. Iar Gogu nu prea s-a inselat cand ne-a mai dat informatii, aflate de el stie cum.

Mi-as fi dorit sa fiu la fel de plina de speranta cu privire la viitor, dar din pacate toate aceste evenimente dovedesc, pentru a nu stiu cata oara, cum cei lipsiti de competente profesionale decid viitorul celorlalti. Avem un sistem eminamente corupt, pe care unii il folosesc nu numai in interesul propriu, ci si pentru a face rau celorlalti.

Asta se intampla poate fiindca nu stim sa lucram cu oameni care nu au aceeasi parere ca si noi (fiindca e mai usor sa ai in subordine oameni care doar te aproba, fara a pune intrebari), un total pas inapoi pentru progres in general, probabil o reminescenta a perioadei comuniste sau efectul fricii de competitie, probabil din aceleasi motive enumerate mai sus.

Presupunand ca aceasta situatie nu va suferi schimbari, Liceul „I.C. Petrescu” va avea in urmatorii 4 ani un manager care a perpetuat si inlesnit un bullying intre cadrele didactice si hartuirea elevilor (expresii si etichete precum „semi-analfabeti” – comentariile de la sedinta primariei din 19 aprilie – „aveți conserve în loc de creier” sau „sunteti niste prosti” – marturii ale fostilor elevi, dar si experientele personale din timpul scolii imi vin in minte in timp ce scriu acest articol). Acest tip de comportament cred ca este evident departe de un mediu propice pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor din Stalpeni.

Sper totusi ca acum nu vom mai auzi scuze din partea administratiei locale cu privire la lipsa comunicarii cu scoala, ca infrastructura va fi ingrijita periodic si ca se vor gasi bani atat pentru planurile de dezvoltarea a scolilor din comuna in urmatorii ani, dar si pentru continuarea proiectelor europene in curs de derulare. Albert Einstein spunea ca „Liderul este acea persoană care reușește să scoată simplitate din dezordine, armonie din dezbinare și oportunitate din dificultate” asa ca astept cu nerabdarea ce ne va aduce viitorul sub noua conducere.

Referinte:

  1. Directorul Liceului „I.C. Petrescu” | Gazeta de Stalpeni (gazeta-stalpeni.ro)
  2. Sedinta de Consiliu Local in 05 noiembrie 2021, ora 12.00 | Gazeta de Stalpeni (gazeta-stalpeni.ro)
  3. Conditia de loialitate si proba de interviu pentru desemnarea directorului liceului | Gazeta de Stalpeni (gazeta-stalpeni.ro)
  4. Romania Educata, tara tuturor posibilitatilor | Gazeta de Stalpeni (gazeta-stalpeni.ro)
  5. Procesele si „procesomanii” de la Liceul I.C. Petrescu Stalpeni | Gazeta de Stalpeni (gazeta-stalpeni.ro)
  6. Bullyingul in Scolile din Romania
  7. Gânduri la început de an școlar | Gazeta de Stalpeni (gazeta-stalpeni.ro)
  8. Gânduri la început de an școlar | Gazeta de Stalpeni (gazeta-stalpeni.ro)
  9. Rezultate-interviu-24.11.2021.pdf (isjarges.ro)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate