„Dacă vrei să știi cine este un om, dă-i o funcție de conducere.”
– Jules Renard
De la preluarea funcției de director interimar și ulterior, de director de liceu câștigător al unui concurs, doamna profesor Elena Postelnicu a fost subiectul mai multor petiții făcute de unele persoane din corpul de cadre al liceului și de foști elevi, precum și personajul principal al unor articole pe care le-am scris în Gazeta de Stâlpeni. Nu puține.
Majoritatea petițiilor s-au întors de la minister sau de la ISJ Argeș așa cum au plecat, adică fără rezultat, cu excepția uneia care a dus la sancționarea directorului liceului cu avertisment, sancțiune disciplinară aplicată de Inspectoratul Școlar Județean. Același inspectorat care, deși a aplicat sancțiunea și trebuia să o excludă din consiliul de administrație al liceului în secunda doi, i-a acordat calificativul „Foarte bine” pentru anul școlar 2021 – 2022. Probabil că dacă maximum era „Excepțional”, i l-ar fi dat și pe acela.
Calificativul nu a ținut cont de încălcarea normativelor privind faptul că persoanele cu abateri disciplinare și cu o ținută comportamentală socială cel puțin inadecvată nu pot face parte din conducerea deliberativă a liceului, adică din consiliul de administrație. Calificativ care nu a ținut cont nici de cele două cazuri de bullying din liceu din acest an, pe care doamna profesor Elena Postelnicu le-a gestionat scandalos și nici de protestul elevilor din primăvară la adresa conducerii liceului. S-a mulțumit probabil doar cu ceea ce i s-a transmis de către direcțiune, că nu există bullying la Stâlpeni.
Privind starea conflictuală acutizată între cele două doamne director care a dus la paralizarea aproape totală a managementului liceului (directorul adjunct alegând inadecvat pasivitatea și autoizolarea în birou, iar doamna director continuând cu jignirile și acuzele la adresa celeilalte directoare, refuzând împăcarea și stingerea conflictului) ISJ Argeș a decis doar să constate situația și să i se dea atribuții doamnei director adjunct, probabil ca să nu mai aibă timp să scrie petiții. Atât și nimic mai mult, adică a fost de partea doamnei profesor Postelnicu Elena.
Cum va explica toate acestea conducerea ISJ Argeș este problema inspectoratului. Însă seria de articole pe care le-am scris de curând la gazetă au ajuns la minister și probabil că de acolo s-a cerut să se intervină, să se facă ceva în acest sens. Mai ales că zilele acestea ar fi trebuit să sosească sau va ajunge săptămâna viitoare, o comisie ARACIP, agenția care acreditează instituțiile de nivel preșcolar din România și care aparține de Ministerul Educației.
Așa că astăzi a sosit în liceu o comisie de la inspectoratul județean. Comisie care pare pusă pe fapte:
– a convocat o ședință a Consiliului de Administrație, probabil (spun probabil pentru că nu au fost făcute publice obiectivele controlului) ca să verifice dacă acesta are componența legală. Sau să constate dacă unele persoane, așa cum scriam, sunt incompatibile sau nereprezentative pentru acest organism de conducere a liceului „I. C. Petrescu” Stâlpeni. Ce va face ISJ apoi cu acest consiliu? Nu cunosc, dar din ce bănui că ar fi corect, îl va dizolva și noul director sau cel desemnat să formeze un nou consiliu de administrație pus să înceapă procedurile de reconstituire;
– a convocat pentru ora 13.00 o ședință a Consiliului Profesoral a Liceului Stâlpeni, ceea ce s-a mai întâmplat doar în 2016 când, pe vremea când ISJ Argeș era condusă de același inspector general Dumitru Tudosoiu, a fost demisă doamna director de atunci, Gabriela Nedelcu și a fost numit domnul profesor Năstase, director interimar. Nu știu dacă așa se va întâmpla și astăzi, mai ales că doamna director Postelnicu vrea să plece la o întâlnire cu directorii și nu cred că poate fi demisă în lipsă;
– a convocat Consiliul Părinților, probabil pentru a verifica dacă cei doi reprezentanți din consiliul de administrație au fost aleși real sau doar „din hârtii”, așa cum probabil s-a întâmplat.
Gradul mare de incertitudini în cele prezentate mai sus se datorează și faptului că, deși am cerut conducerii liceului prin email punerea la dispoziție conform Legii 544/2001 a accesului liber la informațiile publice, a informațiilor privind consiliul de administrație, doamna director cu acel calificativ „FB” dat de inspectorat, a refuzat să le transmită. Iar de atunci au trecut mai mult decât cele 30 de zile legale.
Tot pe surse am mai aflat că ISJ Argeș va mai face ceva: va discuta cu fiecare dintre angajații liceului, probabil pentru a verifica dacă starea din interiorul liceului este una propice actului educațional, ori dimpotrivă, dacă cele scrise de mine aici la Gazeta de Stâlpeni, se confirmă. Sau poate pentru o pre-verificare înaintea sosirii ARACIP, pentru a se asigura că situația este una bună și evaluarea externă nu se vor găsi nereguli.
Nu știm, așadar, ce se va întâmpla, dar bănuiesc că, în sfârșit, ISJ Argeș, la presiuni „mai de sus”, va trebui să ia deciziile corecte și legale. Iar dacă mă întrebați pe mine care ar fi acelea, sunt aceleași de când am cerut demisia celor două doamne director. Dintre care una s-a apucat de treabă, iar cealaltă se ține evident cu dinții de „nenorocitul ăla de scaun”, ca să o citez pe dumneaei și căruia nu vrea să îi dea drumul cu nici un chip. Exact ca în articolul Capcana Maimuței.
Cert este că urmează o săptămână de verificări la liceu. Una care pare că îi sperie pe cei ce știu că nu și-au făcut treaba, iar celor care și-au făcut-o, nu le poate da niciun motiv de frică.
Ceea ce contează până la urmă este ca liceul să funcționeze mai bine, mai eficient și în interesul învățământului, pentru că, așa cum s-a văzut în cadrul proiectelor Erasmus+ și ROZE, are potențialul de a face performanță chiar la nivel european, evident pe specificul și caracteristicile sale de liceu rural, cu profil economic, tehnologic și profesional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News