[INTERVIU] Profesor Gabriela Nedelcu: „Liceul din Stalpeni este singurul edificiu cu care ne mai putem mandri.” Partea I.

Scris de Andrei Vacaru
2,mii vizualizari

Reporter: In primul rand, cine sunteti? Cum va caracterizati ca persoana, competente si ca om de familie?

Gabriela Nedelcu: Ma numesc Gabriela Nedelcu, sunt profesor titular, invatamant primar, la Liceul Tehnologic „I.C.Petrescu” din Stalpeni, cu o vechime in invatamant de 32 de ani. Sunt venita in Stalpeni la liceul tehnologic, ca titular invatamant primar, din anul 1995.

Am ocupat functia de director timp de 8 ani in perioada 2012 – 2016, prin detasare in interesul invatamantului si 2017 – 2021, in urma concursului pentru ocuparea acestei functii, de director, organizat in anul 2016 de catre Ministerul Educatiei.

Sunt absolventa a Facultatii de Biologie, Universitatea Bucuresti, in anul 1990 ai absolventa a Cursului Postuniversitar de Reconversie Profesionala, dubla specializare, Pedagogia Invatamantului Primar si Prescolar, educatoare – invatatoare. Am absolvit Facultatea de Management si Marketing in Afaceri Economice, Universitatea „Constantin Brancoveanu” din Pitesti, cu licenta in anul 2012 si a Facultatii pentru Stiintele Educatiei de la Universitatea Pitesti, masterat finalizat in anul 2014.

Sunt si metodist al Inspectoratului Judetean Arges intre anii 2020 – 2022. Am mai ocupat aceasta functie intre anii 2008 – 2010. Am si gradatie de merit. Am fost si sunt in „calupurile” de 4 ani, in prezent de 5 ani, din anul 2012 si pana in 2026. In acest an sunt la a treia acordare a acestei gradatii de merit. Am obtinut si gradatia de merit „Gheorghe Lazar”, treapta a treia, dupa 15 ani de activitate didactica scolara si extrascolara cu merite la concursuri si olimpiade scolare la nivel local, judetean, national si international.

In anul 2014 am implementat proiectul „Centrul Multifunctional” in colaborare cu UNICEF si Primaria Stalpeni, Gradinita cu Program Prelungit Stalpeni devenind Centru Pilot pentru educatie timpurie pentru perioada de un an. Prin acest proiect s-a utilat gradinita cu mijloacele necesare pentru invatamant.

Din anul 2016 si pana in anul 2020 am facut parte din proiectului cu fonduri structurale GAL „Drumul Carelor”, membru alaturi de Primaria Stalpeni al strategiei de actiune locala, implicandu-ma in reabilitarea monumentelor si in acordarea fondurilor. Am tinut mortis sa obtin finantare pentru reamenajarea Atelierelor Scoala, avand o axa care se adresa si Liceului Tehnologic Stalpeni, urmand sa am prioritate din partea Primariei Stalpeni abia in anul 2021, cand s-a si sfarsit mandatul de director. Pana atunci (2021 n.a.), Primaria Stalpeni in permanenta si-a ridicat prioritatile, spunand ca isi doreste un buldoexcavator, iar fondurile nu ar fi fost suficiente sa mai mearga si catre liceu.

R.: Am sa va intreb imediat si despre relatia cu Primaria Stalpeni, insa doream sa stiu, pentru ca vad ca va axati mai mult pe cariera dumneavoastra profesionala, cine este omul Gabriela Nedelcu, respectiv ce personalitate aveti, care este viata dvs. de familie… Cine sunteti?

GN.: Sunt casatorita in 1995 cu Silviu Nedelcu, asistent medical, actualmente la DSP Arges, …

R.: … si consilier local..

GN.: … da. Am o fata, casatorita in prezent, absolventa a Academiei de Studii Economice din Bucuresti, un copil, cred eu realizat, care lucreaza actualmente intr-o companie farmaceutica. Ca personalitate sunt un om competitiv, de echipa, manager (si nu ma consider fara lipsa de modestie cand spun acest lucru), deoarece mi-am dorit sa mentin liceul de la Stalpeni, pentru ca eu consider ca este singurul edificiu cu care ne mai putem mandri.

Am luptat din rasputeri ca sa formam clasele, respectand profilul liceului. Mai mult, in 2016 am acreditat Liceul „IC Petrescu” Stalpeni pentru servicii economice, dar zona noastra, prin faptul ca nu avem dezvoltare economica in comuna Stalpeni, este greu de crezut ca sunt copii cu o buna pregatire care sa se indrepte spre liceul nostru. Desi este situat la jumatatea distantei dintre Pitesti si Campulung, copiilor le-ar fi usor sa se indrepte catre Stalpeni.

Dar nu, exista Liceul Economic din Pitesti care este mult prea departe de noi in ceea ce priveste atractia copiilor pentru acest profil. Ori la noi vin copii, mai ales din zone defavorizate, cu rezultate la invatatura mai slabe. Astfel ca am mers cativa ani cu profilul economic, insa, trebuia sa avem si unde sa desfasuram practica pentru elevi, ceea ce se putea petrece in supermarketuri si companii mari, care se gaseau doar la nivelul municipiului Pitesti si care nu au dorit sa incheie contracte cu liceul din Stalpeni.

R: In concluzie, zona Stalpeni nu are puterea economica sa absoarba forta de munca rezultata din absolventii liceului pentru acest profil, economic.

G.N.: Categoric. Dar am reusit sa deschidem poarta catre proiectele europene pentru specializarea tehnologic si, din 2020, timp de 7 ani, liceul este acreditat pentru acest profil. Ma refer la proiectele din programul Erasmus cu stagii de pregatire in tari din Uniunea Europeana, precum Grecia, Portugalia si Spania. Elevii efectueaza practica acolo si nu fac altceva decat sa aduca un plus-valoare competentelor profesionale de nivel III (invatamantul profesional) si nivel IV (invatamantul liceal).

Iarasi, sunt proiecte Erasmus pentru instruirea a cadrelor didactice de la Liceul „IC Petrescu” din Stalpeni, in vederea mentoratului asigurat de acesti profesori calificati, pentru celelalte cadre didactice din institutia noastra.

Ma consider, v-am mai spus si nu sunt lipsita de modestie, un manager, un om de echipa, care a asigurat un climat pozitiv in liceu si care a asigurat permanent sa ridice imaginea scolii. Si zic eu ca am reusit, chiar daca am avut probleme, sa spunem, si rau imi pare ca n-am putut, desi am incercat din rasputeri …

R: Vom ajunge si la aceste probleme. Am sa va rog acum sa confirmati ca este prima data cand discut cu dumneavoastra, atat telefonic, cat si prin alte mijloace de comunicare.

G.N.: Da, fara nicio problema, este adevarat, si nimic din ceea ce se vehiculeaza despre Gazeta de Stalpeni, cum ca v-as fi informat eu, nu este adevarat. Mai mult, nimanui dintre cei care fac parte din echipa dumneavoastra, din Gazeta de Stalpeni, la articolele care au fost postate acolo, … nu am dat nicio informatie cu privire la scoala sau la ceea ce se intampla in scoli.

Nu mi se pare ok, nu este deontologic, sa fi facut asa ceva. Mai ales ca am ocupat functia de manager si stiu ce inseamna imaginea institutiei. Imagine care poate fi distorsionata sau cine stie cum, interpretata de altii, ca incercam sa ne laudam. Cand avem rezultate, cu draga inima, comunicam, cum de altfel am comunicat atunci cand colegii mei au avut rezultate.

Precum doamna profesor Catalina Hera, care a obtinut cu elevii nostri rezultate si diplome, fiind profesoara de informatica. Pe langa aceste diplome, a obtinut si calculatoare si alte echipamente de la Uzina de Autoturisme. Dar si alti colegi care au adus plus-valoare scolii noastre, insa altfel de discutii in afara institutiei nu consider ca sunt constructive.

R.: Am dorit sa punctez acest lucru, ca este prima data cand avem o conversatie, pentru ca sa se inteleaga ca nu scriem la comanda dumneavoastra sau a altcuiva. Va intreb, totusi, de ce atata incrancenare fata de dumneavoastra, incrancenare pe care am observat-o chiar si pe calea actiunii judecatoresti. Cu ce deranjati?

G.N.: Totul s-a declansat din anul 2016, in luna mai. O data cu plecarea primarului Popa, locul i-a fost luat de actualul primar, domnul Serbanoiu, care, din pozitia de interimar, a inceput campania electorala. Sotul meu (dl. Silviu Nedelcu n.a.) a candidat din partea PNL si a devenit contracandidatul domnului Serbanoiu, reprezentantul PSD.

In momentul acela, domnul contabil al institutiei de invatamant unde eram director a dorit sa intre si el in campanie, alaturi de dl. Serbanoiu…

R: … este vorba de dl. Mesteacan, nu?

G.N.: Da, dl Mesteacan. Noi eram cu problemele noastre la scoala, destul de multe, care tineau de gestionarea bugetului, in sensul in care doream sa facem modificari in scoala, sa aducem fonduri pentru reparatii si ce mai aveam de facut, iar dumnealui a cerut concediu si ramaneam fara contabil in liceu, pentru ca acesta dorea sa se implice in campania electorala.

R.: Erati director atunci cand s-a intamplat?

G.N.: Da, eram director, … si si-a cerut concediu, cum spuneam, la inceputul lunii mai.

R.: Luna mai, adica inainte de alegerile locale din 2016.

G.N.: Exact. Insa, concediul personalului auxiliar didactic se ia in vacante, pe cat posibil pentru a ocoli perioada desfasurarii procesului educativ. In plus nu era normal ca dumnealui sa fie absent, fiind in campanie electorala, iar noua sa nu aiba cine sa ne deschida creditele sau sa faca platile.

Bineinteles ca nu i-am acceptat domnului Mesteacan cerere de concediu, iar de acolo a inceput … urgia. Intr-o asemenea maniera, incat am ajuns la ITM, de la ITM in instanta, ca este dreptul dumnealui la concediu, … A intrat totusi in concediu medical, desi participa in campania electorala, iar noaptea statea in liceu sa isi faca treaba. La fel si sambata si duminica, venea sa recupereze din ce avea de facut (insa nu atunci cand era programul cadrelor didactice n.a.).

Atunci a existat un prim incident. Pentru ca desi nu era la program, domnul contabil nici nu imi permitea intrarea in contabilitate, desi aveam de transmis urgent o situatie. Atunci a aruncat cheia … si l-a chemat pe domnul primar Serbanoiu. Acesta a venit si au existat niste amenintari, primarul promitand in mod solemn ca voi fi demisa. Lucru care s-a si intamplat. Mai exact ca intr-o luna nu voi mai fi director, si … am fost demisa.

Ulterior s-a organizat concursul (pentru director si director adjunct n.a.) in octombrie 2016, m-am inscris la concurs, ca si doamna Tudosescu pentru postul de director, iar pentru director adjunct domnul Oprea N. Am fost la proba scrisa, pe care am trecut-o, iar la vremea respectiva, urmatoarea proba era cea a CV-ului. Adica trebuiau depuse acele documente (care sa ateste pregatirea n.a.) si trebuia sa obtii nota minima 7.

Doamna Tudosescu si domnul Oprea au obtinut nota 5,50 si 5,75 si am ramas singura in concurs. In comisie, din partea primariei erau desemnati doi consilieri care nu doreau initial sa treaca nota 5 pentru strategie, (suficient pentru media 7 n.a.), dar au revenit si au dat pana la urma aceasta nota si … asa am ajuns director al liceului.

R: Puteti spune cine erau cei doi consilieri locali?

G.N.: Da, erau domnul Alin Stancescu si domnul Sora. Bogdan Sora.

R: O precizare cred ca ar fi necesara: cine v-a amenintat ca veti fi demisa si cine a aplicat aceasta demitere?

G.N.: Domnul primar (Serbanoiu n.a.) m-a amenintat ca voi fi demisa, iar decizia a aplicat-o Inspectoratul Scolar Judetean Arges. Amenintarea am primit-o in fata colegei mele care acum este inspector, M.G., ca nu eram singura acolo si in fata elevilor, ca voi fi demisa intr-o luna, iar in 20 mai am fost demisa de catre inspectorul general. Fiind cu detasare, au considerat ca trebuie sa fiu demisa pentru ca am avut un incident … cu administratia locala.

Insa, trebuie sa existe un contract administrativ-financiar, incheiat de primar cu directorul institutiei. In februarie 2017 cand am fost instalata director cu contract de catre Ministerul Educatiei, am fost la primarie pentru a semna acest contract. Domnul primar a refuzat sa semneze, iar eu, ani de zile, am fost unul din directorii de institutie de invatamant care nu a avut acest contract semnat, desi semnarea contractului era cumva obligatoriu. Pentru ca, daca un director nu are un contract valid cu primarul, acest primar nu mai are nicio parghie sa ceara vreo nota explicativa directorului.

Care este obiectul contractului nostru direct cu administratia publica locala? Faptul ca noi suntem administratorii cladirilor detinute de catre primarie, adica apartinand acesteia. Ori gestionarea deficitara a scolii ar implica un management defectuos. Nu a facut contractul cu mine si, desi nu l-a facut, primind insa tot felul de amenintari in continuare, cum ca nu voi sta mult director, domnul Mesteacan a deschis dosar in justitie, …

Ma rog. Lucrurile s-au precipitat si, desi nu s-a semnat acel contract, pentru anul scolar 2017-2018, am obtinut de la inspectorat calificativul anual pentru director de „SATISFACATOR”. In luna septembrie l-am primit pentru tot anul scolar, primul in care eram director prin concurs.

Am mers in instanta in legatura cu acest calificativ si am „ridicat” 2400 de inscrisuri, de documente …

R.: Reprezentand?

G.N.: 2400 de pagini reprezentand activitatea manageriala, punct cu punct, conform fisei de autoevaluare.

Urmarea interviului o puteti citi aici.

Foto: captura youtube Muscel TV


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate