Oamenii care lucrează în mediul privat, indiferent că sunt „uzinari” sau „vânzători” la Lidl știu că în munca lor se cere performanță. Desigur că, în funcție de locul de muncă și de poziția ocupată, această cerere din partea angajatorului poate fi mai mare sau mai mică, unele firme putând avea pretenții mai mari de la angajați, în timp ce alte firme pot avea pretenții mai mici. Ceea ce este însă este sigur pentru toți oamenii din mediul privat e faptul că la locul de muncă trebuie să dai un anumit randament. Altfel vei fi dat afară.
Pornind de la premisa aceasta, știu că voi supăra toți profesorii cu acest subiect, aspect pe care mi-l asum, m-am gândit cum ar fi dacă am introduce un sistem de performanță și pentru cei care sunt bugetari, respectiv și pentru cadrele didactice.
Mă veți întreba „cum mai exact se poate face asta?”.
Foarte simplu, în fiecare lună, online sau fizic, elevii vor primi un chestionar de feedback în care aceștia vor acorda câte o notă fiecărui profesor în parte și vor trebui să scrie mulțumirile sau nemulțumirile sale cu privire la modul de desfășurare a orelor de către fiecare profesor în parte. Chestionarele vor fi anonime, așadar nimeni nu va ști ce a scris sau răspuns vreun elev. Ce vor ști este doar feedback-ul cu privire la comportamentul, personalitatea și comunicarea profesorului.
Ce înseamnă această idee? Înseamnă că lunar fiecare profesor va ști ceea ce face bine și ceea ce face rău, iar în funcție de aceste chestionare, fiecare își va putea îmbunătăți fiecare componentă din actul educațional.
Pornind de la această propunere s-ar putea merge și mai departe și, în parteneriat cu Consiliul Local Stâlpeni, s-ar putea premia financiar pe fiecare lună primii 3 profesori cu cele mai mari note date de elevi, iar în acest fel putem vorbi și de încurajarea profesorilor buni spre a avea un interes mai mare față de elevi.
Asta este ideea pe care v-o propun. Ea nu este una originală, recunosc, fiind folosită și în universitățile și colegiile din Europa și din Statele Unite. Sunt curios cum vi se pare.
Aștept părerea oricărei persoane sub forma unui comentariu aici, ori pe adresa redacției, mai ales a doamnelor și domnilor profesori, deși cred că cei mai mulți vor fi reticenți la această idee.
Dacă aveți nevoie de proiect, de un document spre aprobarea Consiliului de Administrație a Liceului „I. C. Petrescu” Stâlpeni, îl pot redacta, însă întrebarea mea este: sunteți de acord cu acest sistem de măsurare și creștere a performanței în rândul cadrelor didactice?
Foto: Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News