[ BULLYING ] Pe noi cine ne asculta?

Scris de Ionela Birea
932 vizualizari

Cred ca am mai spus ca eu sunt un produs al Liceului „I.C. Petrescu” Stalpeni. Vorbim despre liceul „I.C. Petrescu” de acum 16 ani, in care personalitati precum domnul si doamnele Olteanu, doamna Braslasu, doamna Nitescu, domnul Iordache, domnii Patrascan, doamna Durigu, doamna Diaconescu, dna Panainte si altii asemenea dumnealor se ocupau de educatia tinerilor din Stalpeni.

Am avut modele de buna credinta in perioada scolii, oamenii care m-au impulsionat sa fiu cea mai buna versiune a mea? Cu siguranta da, cei mentionati anterior fiind doar cativa. La 16 ani dupa ce am terminat liceul, am certitudinea ca profesorii au dorit ca eu si colegii mei sa devenim oameni de buna credinta.

Am avut si profesori care mi-au „terorizat” adolescenta si de care nu-mi amintesc cu drag? Da si cred ca fiecare dintre noi a avut macar unul cu care nu s-a inteles absolut deloc, nu i-a placut materia pe care o preda sau, pur si simplu, nu erau pe aceeasi lungime de unda cu profesorul respectiv.

Primul exemplu din cea de-a doua categorie care imi vine in minte a fost profesorul de geografie din clasa a VIII-a care a urlat la mine un semestru si jumatate folosind expresii ca „sunteti niste plante medicinale, nu sunteti buni nici sa fac ceai din voi”, care urla la colegii mei si din cauza caruia luam pastile anti-stres.

Cel mai cunoscut este totusi profesorul de matematica, care tot in clasa a VIII-a a facut tot ce i-a stat in putinta sa ne marcheze ultimul an de scoala generala intr-un mod nu foarte frumos. Nu a vrut sa facem banchetul de sfarsit de an, fiindca era un „dezmat” care nu era necesar, dar pe care noi l-am organizat totusi cu doamna de romana si mult lucru in echipa. Cand a aflat ca doresc sa continui in Stalpeni la liceu, reactia dumnealui a fost „of, ramai la munca de jos!”, referinta la faptul ca nu doream sa plec la Pitesti sau Campulung, orase cu licee traditional mai „bune” decat cel din Stalpeni.

Sigur ca cei 20 ani de cand am terminat scoala generala nu imi mai permit redarea cuvant cu cuvant a exprimarilor dumnealor, dar intamplarile in sine raman amintiri, devenind acum glume (cu gust amar) pe care inca le facem in familie.

A fost viata de scolar perfecta?  Nu este nimic perfect in lumea asta, deci nu. Cu toate acestea, nu imi amintesc sa se fi intamplat in cei 12 ani de scoala plus vreo 3 cat timp sora-mea a fost eleva, un caz asemanator cu cel povestit aici, marturie a faptului ca elevii Liceului „I.C. Petrescu” au astazi parte de agresiuni fizice din partea colegilor care nu sufera niciun fel de consecinta pentru actiunile lor, ca sunt tolerate agresiunile verbale, discriminarea si injuriile din partea profesorilor.

Tocmai de aceea, pe 21 aprilie am facut o petitie catre Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu si Corpul de Control al Ministrului, la care am adaugat toate dovezile necesare pentru ca fenomenul de bullying din Liceul Stalpeni sa fie investigat si sa fie luate masurile necesare.

Aflu astazi de la Gogu ca unii colegi ai elevului agresat si-au motivat actiunile de marginalizare a acestuia prin faptul ca „sunt celebri acum, fiindca au aparut la gazeta”, iar pe eleva care l-a agresat verbal si fizic pe acesta o considera „sefa de clan”. Un limbaj care tradeaza faptul ca acesti copiii spun ceea ce aud in jurul lor, in familie si la acei profesorii care au fost implicati in evenimentele descrise de noi, acest limbaj fiind un alt exemplu al modului in care gandesc acesti copii de clasa a VI-a din liceul Stalpeni.

Tot Gogu mai spune si ca modul in care s-a dorit a se rezolva situatia semnalata a fost ca toti copiii sa isi ia cadouri unul altuia si sa iasa la o masa impreuna, cu toata clasa. Adica hai sa acoperim problema cu bani, in loc sa discutam despre ce s-a intamplat, sa gasim cauzele problemei si sa explicam ca nu este OK atitudinea asta fata de un coleg, iar apoi sa urmarim indeaproape ca asa ceva sa nu se mai repete.

Si mai spune ca la clasele de liceu profesorii pregatesc „asiduu” copiii pentru examenul de bacalaureat, proba de matematica, trimitand zilnic in jur de 20 teste pe WhatsApp, pe care acestia sa le rezolve, apoi sa le corecteze intre ei. Da, da, adica un elev ii spune altui elev daca a gresit sau nu tema la matematica ☹. Daca va intrebati ce face domnul profesor in timpul orei, aflati ca joaca zaruri.

Nu stiu exact cu ce indemanari raman elevii dupa ce rezolva si corecteaza singuri testele de pe WhatsApp, dar probabil o sa vedem dupa proba de matematica de la bacalaureat. Mai mult, acelasi profesor de matematica se adreseaza elevilor cu expresii ca „mananci rahat” si nu ma refer la desertul de provenienta turceasca, acuza unele eleve ca sunt in „combinatie cu interlopii si au venit la liceu sa racoleze fete pentru acestia”, ori li se adreseaza cu apelative ca „taratura”, cuvant care inteleg ca este des folosit si de catre doamna director la adresa elevilor care nu fac ce doreste dumneai (de exemplu, la adresa celor care nu participa la „Luna Curateniei” organizata de Primaria Stalpeni).

Conform Wikipedia „Bullying-ul este definit ca un comportament ostil/de excludere si de luare in deradere a cuiva, de umilire”. Cuvantul „bullying” nu are o traducere exacta in limba romana, insa poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Acesta nu presupune existenta unui conflict bazat pe o problema reala, ci pe dorinta unor persoane de a-si castiga puterea si autoritatea punandu-i pe altii intr-o lumina proasta.

Fenomenul poate fi prezent in orice tip de comunitate, in grupuri sociale, unde persoanele interactioneaza unele cu altele: la scoala, la locul de munca, in familie, in cartiere, in biserica, in mass-media, chiar intre tari etc. Se creeaza astfel o stare de conflict, care nu poate fi depasita decat daca se constientizeaza existenta fenomenului.”

Conform Legii 652/2018  – adoptata pentru combaterea acestui fenomen

„Orice persoana are indatorirea sa respecte regulile de conduita pe care legea sau obiceiul locului le impune si sa nu aduca atingere, prin actiunile ori inactiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.”

Vi se pare cumva ca doamna director si-a indeplinit aceasta raspundere fata de elevul hartuit, ori fata de cei pe care ii jigneste regulat? Ori ca domnul profesor de matematica respecta drepturile si demnitatea elevilor de liceu la care preda?

Dar cel mai trist lucru pe care l-am aflat azi este faptul ca elevii nu vorbesc fiindca nu cred ca ii asculta cineva! Ii inteleg, la 16-17 ani nu ai inca experienta necesara pentru a intelege ca nu se va schimba nimic daca nu vorbesti. Prea putini oameni ii incurajeaza sa povesteasca ce se intampla in jurul lor, fiindca majoritatea adultilor din Stalpeni nu sustin tinerii si ii invinuiesc usor de felurite lucruri.

Daca esti elev (sau nu), dar citesti articolul asta, atunci vreau sa stii ca mesageria mea de Facebook e deschisa pentru toti. Promit sa va ascult si sa va sustin cum pot eu mai bine 😊.

Am vazut si unele pozitionari pe acelasi facebook ale unor simpatizanti infocati ai PNL-ului din comuna si ale caror opinii sunt apreciate de doamna director, pozitionari prin care se considera ca nu este de datoria profesorului sa fie paznic in scoala. Si sunt de acord cu dumnealor, liceul platind un paznic pentru asta. Dar profesorul are datoria de a mentine in timpul orelor de scoala un mediu propice educatiei.

„Profesorul trebuie sa se autoevalueze constient si realist pentru a sesiza, a intelege, a aborda si exercita cu profesionalism conducerea educatiei si a instruirii”.

Din punctul meu de vedere, profesorii implicati in evenimente similare cu cele prezentate mai sus au nevoie de autoevaluari urgente, fiindca in momentul de fata dau dovada de o lipsa crasa de profesionalism. Probabil ca dupa 30 ani in care cineva a agresat fizic si verbal elevii (si marturiile sunt nenumarate) este greu sa devina o persoana decenta de azi pe maine. Dar poate incercearca sa afle de la oamenii din primul paragraf cum au ramas dumnealor in amintirile zecilor de generatii care au trecut pragul liceului. Dupa care sa puna pe hartie ce afla de la ei si sa inceapa sa puna in practica.

Doamnelor si domnilor, poate maine – poimaine nu mai aveti aceeasi sustinere politica, dar consecintele faptelor si documentarea actiunilor dumneavoastra raman, pedepsite si de legea anti-bullying (wink).

Referinte:

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate