Lutul cel fara de pret

Scris de Mircea Petre
878 vizualizari

Ceea ce nu vezi, nu exista.

Si a fost concursul pe care Gazeta de Stalpeni l-a propus copiilor din comuna noastra, in incercarea (acum stim ca a fost reusita) de a scoate la lumina talente despre care doar banuiam ca exista.

Au fost destule si pertinente parerile membrilor juriului dupa citirea compunerilor, asa ca nu voi insista asupra acestui aspect. As vrea sa ma alpec asupra a ceea ce nu au amintit copii, pentru ca, nu-i asa, ceea ce nu vezi, nu exista. Cel putin la Stalpeni.

As fi vrut sa vad ca elevii isi doresc, ceea ce noi numeam „sezatori literare” pentru ca, iata!, copii scriu bine. Mi-ar fi placut sa aud ca isi doresc sa participe la activitati extrascolare, cum le zice acum. Noi le ziceam clase de teatru, de pictura, de vioara sau chitara, de olarit sau sculptura, de orientare turistica sau astronomie, de dansuri populare, moderne sau cor. Dar cum nu stii ca undeva exista planeta KR 967, nici nu vei intreba de ea.

Desigur ca nu e vina copiilor ca nu stiu toate astea. Ei sunt doar exceptionalul lut care asteapta sa fie modelat.

Noua, la Stalpeni, ne lipsesc modelatorii. Ca sunt din Administratia Locala sau de la Scoala, potentialii modelatori sunt total dezinteresati de viitorul acestei comune.

Cat de grozav si neasteptat pentru copii ar fi ca primarul Serbanoiu sa organizeze „Ziua Portilor Deschise” la Primarie, sa-i invite pe copii sa vada institutia pe care o conduce, cum arata pe dinauntru, sa-i invite sa vada cum se munceste si cine sunt angajatii de acolo, intrebandu-i la final „ce ar face ei daca ar fi primari?”.

Mi-ar placea ca Politia locala sa le arate copiilor cu ce se ocupa aceasta institutie, cum se circula corect (erau o data concursuri de circulatie) sau mai stiu eu ce alte activitati specifice.

As da orice sa cunosc un profesor atipic, care isi face lectia de geografie pe malul Raului Targului, aratand copiilor care e amontele si care e avalul unei ape curgatoare. Chiar profesorul de matematica, cel atipic, desigur, care ar putea sa-si faca lectia, sa zicem, in padure pentru ca, nu e asa?, nimic nu exista in Univers fara numere si formule matematice.

Cat de multe lucruri se pot face pentru copii comunei. Chestiunea e sa avem determinarea sa o facem, convinsi fiind ca ce semeni, aia culegi.

Cum spuneam la inceputul articolului, „ceea ce nu vezi, nu exista”. Gazeta de Stalpeni nu a crezut in acest concept si iata ca a castigat pariul pentru ca la Stalpeni exista talente cu carul.

Haideti sa descoperim lutul atat de pretios pentru viitorul nostru al tuturor si haideti sa-l modelam cu verticalitate, dragoste, daruire si sensibilitate!

Merita.

Foto: freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate