[OPINIE] Interese personale si doar … interese personale

Scris de Ionela Birea
687 vizualizari

Potrivit ultimelor „anchete interne” desfasurate la Liceul „I.C. Petrescu” s-a gasit „vinovatul” pentru evenimentele raportate aici, in ultimele articole: echipa Gazeta de Stalpeni si Gogu. Acestia sunt considerati cel mai rau lucru intamplat in Stalpeni, de la comunism incoace.

Ca si dumneavoastra, poate ca ar fi trebuit sa fiu surprinsa de aceasta concluzie, dar banuiesc ca au imprumutat „Manualul de rezolvare a conflictelor” de la administratia locala, ca si dumnealor au ajuns la aceeasi concluzie cu ceva timp in urma; au luat manualul, au studiat, au desenat și … iata concluzia care sa le convina.

Recunosc ca am incercat sa inteleg cum s-a ajuns la concluzia ca noi, un site local de informare si formare a cetatenilor comunei, suntem vinovati pentru faptul ca un elev a fost supus intimidarilor constante  si ca noi, in incercarea de a rezolva o problema grava, aruncam pisica dintr-o gradina in alta. Dar aceasta logica imi scapa, poate si pentru limbajul, cel putin lipsit de profesionalism, pe care il folosesc unii profesori la adresa elevilor.

Nu inteleg exact acest mod de a gasi vinovati in alta parte, iar concluzia, nu pot decat sa o pun in seama unei lipse de interes in a rezolva situatiile semnalate. Din cate inteleg, pana la aceasta ora, inca se stabileste planul de a rezolva cazul de bullying, dar „ancheta” cu privire la limbaj s-a incheiat in punctul „nu-i credeti doamna pe nenorocitii aia de la Gazeta!”.

Mai mult, se cauta cu fervoare aparatori de conjunctura ai liceului in mediul online, persoane care sa minta „cat de bine este in liceul Stalpeni”, „cat de rai sunt cei care critica” si, implicit, sa o „apere” pe doamna director de acuzele de lipsa de competenta manageriala ce i se aduc.

Dupa ce a apelat la personalul angajat, doamna a mers mai departe, la elevii de liceu, care au fost indemnati sa comenteze pe grupul de Facebook. Elevii au refuzat politicos, spunand ca nu se implica in asemenea situatii, dar ca citesc gazeta.

Am considerat ca este important sa regasesc si principiile, valorile si normele de conduita listate in Codul Etic al Profesorului si pe care doamna director ar trebui sa le aplice. La art. 4 am gasit notiuni precum „impartialitate si obiectivitate” (litera a), „respectarea si promovarea interesului superior al beneficiarului direct al educatiei” (litera g) si „implicarea in procesul de perfectionare a caracterului democratic al societatii” (litera o), dar toate acestea par a fi incalcate de aceste ultime intamplari relatate. Din articolul 5, litera i, am aflat si ca se interzic agresiunile verbale si tratamentele umilitoare asupra beneficiarilor directi ai educatiei – conversatiile dintre profesori si elevii de liceu relatate in ultimul meu articol fiind un exemplu clar de ASA NU!

Incerc sa inteleg de ce elevii ar trebui sa fie ultimii aparatori pentru acuzele aduse doamnei profesoare, in conditiile in care managementul institutiei nu e de competenta lor. Elevii vin la scoala pentru ca sa invete limba romana sau o limba straina, matematica, geografia, fizica sau chimia, nu sa se transforme in echipa de relatii publice a liceului. Partea de relatii publice intr-o institutie de invatamant este atributia directorului sau a unei echipe specializate. Si nu numai ca nu se comunica corect, dar pasarea responsabilitatilor in „carca” unor adolescenti de 17 ani, responsabilitate pentru care primeste un salariu la sfarsitul lunii este un alt exemplu de lipsa de competenta manageriala a actualului director al liceului.

Doamna director are o reputatie de profesor care pastreaza o oarecare distanta fata de elevi. Dar ma surprinde sa vad ca aceasta distanta a fost incalcata acum cand „rezultatul a fost in favoarea dumneai”. Adica putem avea o conversatie civilizata, plina de calm cu elevii, dar doar daca se doreste sa se obtina avantaje de pe urma lor. Ceea ce nu este normal.

Singura logica pe care o gasesc si care poate explica aceste evenimente pare a fi cea spusa de sotul doamnei director, acum cateva saptamani: „nu aveti decat sa fiti nostalgici 4 ani”. Daca lucrurile vor continua asa pentru urmatorii 4 ani, nu inseamna ca Gazeta de Stalpeni nu va duce lipsa de subiecte, ci vom continua sa avem o mare pata pe obrazul conducerii liceului „I.C. Petrescu” Stalpeni, al carei interes ar trebui sa fie diferit de interesele personale.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate