„Gazeta de Stalpeni” descopera inca o data talentele ascunse in noua generatie. Si de aceasta data copiii nu au dezamagit, dovedind o creativitate si viziune care pe mine ma face sa cred ca exista speranta, oameni buni!
Dupa cum anuntam pe 13 mai, copiii trebuiau sa isi imagineze copilaria parintilor lor si sa scrie o compunere in care sa ilustreze diferentele fata de copilaria pe care o traiesc ei acum. Tema este destul de bogata si atat de actuala in Stalpeniul anului 2021, iar cei 4 copii care ne-au trimis compunerile lor au livrat un continut de calitate. Trebuie sa recunosc ca mi-ar fi placut sa avem o rata de participare mai mare, dar poate data viitoare 😊
Daca nu ati avut ocazia sa cititi creatiile literare are copiilor, ele sunt pe site:
Copiii au vorbit despre o gama variata de diferente intre copilaria lor si a parintilor lor, intr-un mod destul de matur pentru varstele lor:
- Aparitia tehnologiei (telefoanele mobile) si a retelelor sociale si influentele lor asupra copiilor;
- Conflictul dintre generatii;
- Schimbarile din ultimii ani in valorile societatii romanesti;
- Lipsa de focus asupra dezvoltarii psihicului copiilor, a dezvoltarii lor emotionale;
- Rasismul;
- Natura, cainii comunitari si drumurile din comuna.
Cred ca putem fi cu totii de acord ca lumea se schimba in fiecare zi. In ultimii 20 ani s-au facut foarte multe descoperiri stiintifice sau tehnologice, care ar trebui sa ne faca viata mai usoara. In 2021 avem libertate de expresie, acum 35 ani asta era doar un vis. Putem calatori oriunde in lume, avem un acces larg la informatie. Toate astea la prima vedere sunt lucruri pozitive, de care majoritatea ne bucuram si le imbratisam cum bratele deschise. Totusi, la fel cum au observat si copiii, toate aceste schimbari si diferente vin cu parti mai putin frumoase.
Progresele technologice si retelele sociale au limitat perioadele in care copiii interactioneaza unii cu altii (inca imi amintesc verile din copilaria mea in care ne adunam toti pe strada si ne jucam pana la miezul noptii). Nu putem opri aparitia gadgeturilor, dar fiecare dintre noi este reponsabil pentru scopul in care le foloseste.
Daca in vremea copilariei mele societatea considera valori pe Gheorghe Hagi, Stela Popescu, Dem Radulescu, Tamara Buciuceanu Botez si altii, acum copiii vorbesc despre Becali, Jador si Bianca Dragusanu. Nu ma intelegeti gresit, fiecare este liber sa isi aleaga un model in viata. Parerea mea personala este ca cei care ii aleg pentru aceste roluri pe cei din urma ar trebui sa stie si despre razboaiele mondiale, Holocaust, cine a descoperit ampicilina sau cine a inventat avionul. Scopul unor modele in viata fiecaruia dintre noi ar trebui sa fie sa ne ajute sa crestem, sa ne dezvoltam personal, sa fim niste oameni educati, sa ii respectam pe ceilalti, sa ajutam comunitatea.
Unul dintre copii a considerat ca scoala ar trebui sa fie responsabila pentru dezvoltarea emotionala a unui adolescent. Eu cred ca scoala are un rol limitat in acest aspect din mai multe motive. Incepem scoala la 7 ani si pana atunci deja avem create anumite modele de comportament din familie. Parintii tineri din jurul meu incep sa se focuseze pe dezvoltarea emotionala a copiilor lor de cand acestia incep sa fie constienti de ce se intampla in jur, pe la 1,5 – 2 ani. Ce ar putea scoala sa influenteze insa, este schimbarea culturii conform careia sanatatea mintala este un subiect tabu. Asta am putea schimba toti, de altfel.
Din pacate rasismul pare a fi inca prezent in conversatiile dintre parinti si copii. Pentru mine a fost putin socant, recunosc, sa aflu ca unora dintre adultii din jurul nostru inca li se pare OK sa le interzica copiilor sa se joace cu anumiti copii. Daca va documentati putin, o sa intelegeti ca rasismul se invata, copiii nu vad diferente intre culoarea pielii. Videoclipul asta in care doi copii de rase diferite se imbratiseaza si se joaca a devenit viral anul trecut, cu atat mai mult in contextul miscarii George Floyd (sunt sigura ca toata lumea a citit despre cazul lui si ca fiecare are o parere proprie despre vinovati). Ar trebui sa ne invatam copiii ca toti suntem egali. Ca rasa, religia, orientarea sexuala nu sunt motive de a discrimina pe cineva. Fiecare am fost lasati pe Pamant pentru a ne bucura de viata si avem aceleasi drepturi, libertati si obligatii umane. Ar trebui sa ii tratam pe fiecare dintre cei cu care ne intalnim in acelasi fel!
Daca exista o tema comuna pentru noi si parintii nostri, cred ca aceasta este conflictul intre generatii. Sunt sigura ca nici parintii nostri nu se considerau intelesi de parintii lor, la fel cum nici copiii nu considera ca sunt intelesi de parintii anului 2021. Experienta m-a invatat ca a te intelege cu parintii tai este un efort comun, fiecare face 50%. Nimeni nu e perfect, dar atata timp cat cel mai important lucru este sa iti construiesti o relatie cu copilul sau parintele tau, o sa poti trece peste neintelegerile inerente in oricare familie. Asa ca nu va temeti, dragi copii, sunt sigura ca dupa ce treceti peste faza de rebeliune a adolescentei, o sa aveti o relatie geniala cu parintii vostri. 😊
Dupa cum am spus mai sus, copilul face 50%, restul trebuie sa vina de la parinte. Si da, acum parintii o sa isi dea ochii peste cap si o sa spuna ca dumnealor nu trebuie sa faca nimic altceva decat sa le asigure un nivel de confort copiilor lor, nu au vreo altfel de obligatie. Imi pare rau sa va dezamagesc, dar astea nu sunt suficiente. Copiii au nevoie sa se simta sustinuti de parintii lor in absolut orice fac si spun in societate, sa stie ca orice se va intampla cu ei vor gasi acasa un spatiu in care se vor simti in siguranta, ca cineva ii va crede si le va oferi suport moral. Au nevoie de toate acestea si, daca nu o veti face dvs. se va gasi cineva, poate nu asa de bine intentionat.
Nu toate activitatile pe care le vor face copiii dumneavoastra vor fi incununate cu succes. Relatia dintre voi va fi formata exact de atitudinea pe care parintii o au cand copilul va esua. Esecurile sunt parte din viata si o atitudine sanatoasa de sustinere il va ajuta pe copil sa stie ca cerul este limita si ca va reusi in orice va depune efort. Diferenta intre „esti un prost, nu se face asa” si „e OK, data viitoare va fi mai bine, conteaza ca ai incercat si asa ai invatat cum sa reusesti data viitoare” o reprezinta o relatie sanatoasa cu copilul dumneavoastra si un adolescent cu un psihic sanatos.
Dupa cum spunea unul dintre copii, asa creem o „punte intre generatii”.
Foto: Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News