[LICEU] Exemplu de profesori buni!

Scris de Daniel Dobrisan
910 vizualizari

În ultimul timp se vorbește despre cadrele didactice din comuna Stâlpeni. Se vorbește despre conducerea Liceului și despre partea negativă, despre ceea ce nu se face bine. Văzând toate acestea, îmi vine în minte întrebarea „cum arată profesorul perfect?” sau cel puțin, un exemplu de profesor bun.

Am și un răspuns. Am terminat liceul din Stâlpeni și am avut norocul să mă aflu în ultima clasă cu profil economic. Spun că am „avut norocul” pentru că așa am ajuns să am în față un profesor foarte bun pe care atunci însă, la acea vârstă, nu l-am apreciat și nu l-am considerat așa din cauza lipsei mele de maturitate.

Acest profesor despre care vă vorbesc era prezent la toate orele, ne cunoștea pe fiecare elev din clasă și încerca să ne descopere pe fiecare în parte, cu bune, cu rele așa cum eram fiecare. Încerca să descopere care e mediul din care provenim fiecare, să vadă nivelul fiecăruia, ca să-și poată da seama cum trebuie să ne abordeze. Se dedica pentru cunoașterea propriilor elevi.

Acest profesor era dedicat propriei meserii și o făcea pentru elevi. Îl interesa, atunci când unul dintre noi avea probleme acasă, atunci când observa că lucrurile nu sunt în regulă, discutând personal cu el sau cu ea. Încerca să fie, pe lângă profesor și un bun psiholog pentru noi.

Îi păsa de noi. Îl interesa unde vrem să ajungem fiecare, atât de mult, încât s-a străduit ca în fiecare an să ne obțină un stagiu de practică în companii ceva mai cunoscute, de pildă Jumbo, Mathaus, Metro etc. Da, știu că la prima vedere nu pare mare lucru, însă aceste stagii de practică sunt de departe cele mai importante pentru că ele pot fi trecute în CV, iar în momentul în care ne căutăm un loc de muncă, ele reprezintă experiența noastră profesională. Iar fără niciun fel de experiență este foarte greu să-ți găsești un loc de muncă.

Cam așa arată din punctul meu de vedere un profesor bun, un exemplu de profesor bun. Bineînțeles că pe lângă dumnealui, am avut un profesor care mi-a fost și diriginte și care nu știu cum a fost pentru alții, însă pentru mine a fost exemplar. Cel puțin în clasa a XII – a, când am avut toată susţinerea dumnealui, tot suportul necesar. Îmi amintesc și acum că, pentru a lua bacalaureatul la matematică, i-am putut scrie oricând, i-am putut scrie mesaje, l-am putut suna și mi-a oferit ajutorul oricând i l-am cerut, chiar dacă nu era obligat să facă asta.

Așadar profesorii buni există. Avem modele, avem o resursă umană bună din acest punct de vedere, însă, dacă mă întrebați pe mine, ceea ce este greșit acum este direcția care se dă liceului, modul în care se acționează cu elevii și comunicarea internă sau în spațiul public, care nu funcționează așa cum ar trebui să funcționeze.

PS: Profesorul despre care v-am povestit nu mai este în acest moment la Stâlpeni și am preferat să nu-i fac numele public. Dar ca și mine, sunt convins că mulți își amintesc cu respect de dumnealui.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

1 comentarii

Lucretia Popa 19 mai 2022 - 13:38

Puteți sa-l lăudați cu numele.
Laudele post-mortem sunt inutile.
Este onorabil pentru persoana respectivă să constate că a fost apreciată

Raspunde

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate