[OPINIE] De ce pleaca oamenii de la Livezeni?

Scris de Valentina Enache
2,8mii vizualizari

Pentru ca am fost considerata „mincinoasa”, ma simt nevoita sa … scriu!

In luna iunie 2020, m-am transferat la scoala din Livezeni, structura a liceului „I.C.Petrescu” Stalpeni.

Pentru ca nu aveam cunostinte despre echipa de management a scolii am cautat informatii pe net si astfel am gasit doua pagini „prafuite” pe facebook (una era a liceului, cealalta, a scolii la care fusesem repartizata) si un site pe „didactic.ro” neactualizat din 2015.

Pe pagina liceului am gasit un numar de telefon fix la care am sunat dupa cateva zile de la repartitie. Am vorbit cu doamna director Nedelcu care m-a invitat pe un ton cald, prietenos, sa ne cunoastem. Dupa o prezentare generala, am intrebat-o cand pot vedea scoala si clasa in care urma sa-mi desfasor activitatea. Am primit numarul de telefon al doamnei coordonator si mi-a zis c-o va anunta despre intentia mea.

Cand am suntat-o pe doamna coordonator mi-a raspuns: ”Sunt la mare acum, voi veni la scoala cand voi fi disponibila.”

Dupa cateva saptamani am revenit cu telefonul, pentru ca „cineva” nu dadea semne ca-si doreste sa ma cunoasca. Ne-am intalnit la scoala, mi-a aratat clasa si … cam atat. Incercand sa aflu de ce arata ca si cand nu trecuse nimeni pe acolo de muuult timp, mi-a raspuns ca din cauza pandemiei si a faptului ca s-au „perindat” pe acolo multe invatatoare care au plecat, chiar si dupa 3-4 luni. Mi-a povestit despre un domn invatator care era indragit de catre parinti care tocmai ce plecase si dansul de acolo.

Atunci am intrebat usor ingrijorata, de ce pleaca toti oamenii de acolo? Raspunsul a venit insotit de un hohot sarcastic: ”De bine!”

Dupa o discutie fara sens, am plecat gandind cu voce tare „Doamne, unde am ajuns?!”

As vrea sa subliniez ca veneam de la o scoala internationala din Bucuresti, cu o abordare avansata a invatarii, scoala de TOP, pe baza rezultatelor obtinute de elevi (Gogu poate verifica corectitudinea acestei informatii).

Am mers la inspectorat si am facut demersurile pentru o detasare in alta parte. Totusi, ceva sau cineva m-a impins sa cunosc mai intai parintii clasei pe care o aveam la Livezeni. Am facut repede un grup pe WhatsApp cu numerele de telefon pe care le gasisem in fisele de inscriere. Prima problema intampinata a fost aceea in care trebuia sa rezolv misterul numerelor de telefon trecute „doar asa, sa fie” in dreptul fiecarui copil si care nu apartineau de fapt parintilor.

Ma rog, am luat legatura cu parintii si in luna august ne-am cunoscut, m-am prezentat, le-am expus viziunea mea despre ceea ce inseamna educatie de calitate.

Parintii au parut incantati si s-au oferit sa ma ajute sa dezinfectez sala de clasa si nu numai. Au venit in mai multe serii de cate doua mamici. Au curatat peretii, au pus perdelele, iar taticii au montat diverse panouri. Impreuna am vopsit si reconditionat o catedra veche de peste 40 de ani care arata cumplit. In week-end am mobilizat o echipa de voluntari, barbati si femei (parintii clasei mele inarmati cu pensule, vopsea, diluant) si impreuna am vopsit gardutul din fata clasei, bancile exterioare scorojite de timp… Pana la sfarsitul lunii august, clasa noastra era pregatita pentru a-si primi ,,boboceii”. Asadar am decis sa raman.

Mentionez ca eram in concediu pentru crestere copil, pana la 1 sept 2020.

In ultima zi din luna august a fost convocat consiliul profesoral in care eram anuntati ca de luni, 1 septembrie 2020, ne vom prezenta la scoala pentru a ne pregati materialele de lucru si salile de clasa. Ca un elev constiincios, am ajuns cu 15 minute mai devreme si am asteptat o ora in fata portii ferecate cu lanturi si lacate.

Dupa o ora, am sunat-o pe doamna director Nedelcu s-o intreb daca nu cumva trebuia sa merg la liceu. ,,Nu, tu trebuie sa fii la structura ta, la fel ca si colegii tai”, mi-a raspuns. Intr-un final mi-a deschis femeia de serviciu, pe care nu o anuntase nimeni ca trebuie sa fie la scoala.

Asadar, pana pe 10 septembrie am fost aproape „singura in curtea scolii” ca sa nu zic cum m-am simtit de fapt; rar a trecut cineva pe acolo, doar asa … „de buna ziua!”. Iar cu 2 zile lucratoare inainte de inceperea scolii am fost propusa coordonator in cadrul Consiliului Profesoral si validata imediat in Consiliul de Administratie.

De aici a inceput nebunia.

In prima zi de scoala, in timp ce faceam cunostinta cu noii mei elevi, a aparut un „tovaras” politist care „a urlat” (poate din cauza mastii, ma gandesc) la mine pe motiv ca stateau parintii ingramaditi la poarta scolii.

– „Cine-i coordonator aici si de ce nu gestioneaza corect situatia?” Tot atunci mi s-a cerut o situatie despre cainii din curtea scolii si alte documente care se fac chiar in prima zi de scoala: da, recensamantul cainilor.

Asadar nu am fost numita coordonator la 1 septembrie 2020, ci fix in prima zi de scoala. Nu am primit inventarul scolii pana in data de 5 decembrie si atunci cu mare greutate si cu scandal, facut de catre domnul contabil. Nu-i dau numele pentru ca nu conteaza.

– ,,Chei? Ce chei?”, m-a intrebat fosta coordonatoare cand le-am cerut. „Eu nu am chei de la scoala, de la nimic.” Putin mai tarziu, m-am trezit cu un pumn de chei pe catedra clasei mele si am aflat ca sunt cheile de la toate incaperile/ salile (fara eticheta).

Intr-o luna si jumatate, cat am coordonat scoala, pana la intrarea in on-line, am cerut doamnei director diverse materiale (vopsea, var, pensule etc) … si ghiciti ce? mi-a dat, desi, mi s-a tot spus ca nu o va face. Am rugat fochistul de atunci sa m-ajute sa dam putina culoare scolii vechi si sa vopsim in alb niste tocuri din cladirea noua care erau albastre si nu se potriveau cu nimic. Si mie imi place curcubeul dar, doar pe cer.

Am inceput apoi sa amenajez holul din cladirea noua desi clasa mea se afla in corpul vechi. Am apelat la ajutorul doamnei viceprimar solicitandu-i resursa umana care sa vopsesca pe ici, pe colo; materiale aveam. Mi-a raspuns dupa o saptamana, negativ, desi la televizor afirma aproape convingator ca-si doreste o ,,educatie de valoare’’ in comuna.

Cancelaria functiona in fostul birou al directorului. O incapere ingusta, cu o masa si 3 dulapuri lipite pe care trona un televizor si niste scaune aliniate ca la cinema. Distantare sociala? Nici vorba.

La recomandarea doamnei director, am mutat cancelaria la locul ei, stabilit la constructia cladirii (in care atunci „zaceau”, ingramadite, niste calculatoare). Am mutat calculatoarele cu ajutor, evident, intr-o sala spatioasa si dotata din cladirea veche, care era incuiata. Am facut, prin urmare, un birou al coordonatorului in care am primit colegi, inspectori, metodisti. Am reamenajat o cancelarie decenta si un laborator de informatica.

In capatul holului, intr-o incapere mica, mica erau depozitate, in saci, niste carti care faceau parte din biblioteca scolii si niste televizoare/monitoare vechi, pe jos. Pe cine a interesat de ea? Bibliotecarul, pentru ce si-o fi primit salariul?

In luna decembrie, in concediu fiind, la solicitarea doamnei director de atunci, a venit un IT-ist si am montat suporturi pentru videoproiectoare. In biroul coordonatorului au ramas doar calculatorul si imprimanta la care aveau acces toti colegii, daca solicitau. N-au facut-o, dar cineva mai avea o cheie si intra acolo cand eu nu eram. Cum am descoperit? Va povestesc…

Intr-o zi am uitat un stick personal in calculator (usa era incuiata). A doua zi, am gasit un alt stick cu toate datele de pe cel personal copiate in el. Probabil ca persoana care a facut asta, s-a grabit si in viteza, a luat stik-ul meu si mi l-a lasat pe al sau. A recunoscut cineva? Nici vorba. Am fost la politie, mi-au zis ca este o ancheta mult prea ampla si ca trebuie sa cheme procuratura pentru asta, apoi fiecare coleg va trebui sa mearga la Campulung sa dea declaratii si pentru ca „nu sunt o sfanta”, cum bine zice Gogu, am oprit cercetarile.

Am fost contactata de catre domnul contabil de atunci care incerca sa ma forteze sa-mi schimb banca pentru virarea salariului la BCR pentru ca e banca pe care o agreaza scoala. M-a amenintat ca daca nu-mi schimb banca nu-mi va vira salariul. Nu am schimbat si, pentru ca am indraznit sa-l infrunt, salariul meu intra in 5-6 transe, banca oprind comision de fiecare data. Noroc ca a venit un alt contabil competent care mi-a virat salariul intreg fara nicio presiune. Asadar se putea.

La inceputul lunii ianuarie, cand a fost numit interimar, actualul director „flutura” verbal 3 cuvinte magice: corectitudine, competenta si colegialitate. Pana astazi nu a respectat macar unul.

Doar pentru ca am fost numita prin decizie de fosta doamna director, din primul moment a inceput sa ma hartuiasca. Tot ce am facut nu a fost bun, in cele cateva luni de activitate:

  1. Am solicitat primariei, cu adresa, sa asigure paza institutiei. Am fost sunata si certata – ,,Ce, tu nu stii ca primaria n-are bani?”
  2. Am incercat sa identific niste surse de finantare/ sponsorizare, pentru imbunatatirea climatului din scoala (primaria/scoala neavand un buget pentru ameliorarea conditiilor); chiar am depus o cerere de sponsorizare (pe care doamna director abia a semnat-o sub presiunea Consiliului de Administratie) si ar mai fi urmat si altele pentru ca mai sunt si OAMENI cu suflet si atenti la nevoile/ neajunsurile tinerilor invatacei.
  3. Am cerut reconditionarea holului si, cu chiu cu vai si la interventia unui inspector, s-a rezolvat.
  4. Cand ingrijitoarea scolii Livezeni si-a rupt piciorul, mi-a fost trimisa o femeie, beneficiar de asistenta sociala pe legea 416 despre care nu aveam nicio informatie cum ca ar respecta normele anti Covid si o formare pentru utilizare biocide, utilizate in procesul de dezinfectie. Am cerut o dovada si am fost ,,bagata intr-o sedinta” care s-a finalizat cu tipete si amenintari.
  5. In loc sa faca tot posibilul sa se repare centrala termica, doamna director a luat decizia de a muta doua clase (prescolari si scolari mici) intr-o sala de festivitati a gradinitei cu program prelungit. Am refuzat si dl. primar ne-a ajutat reparand centrala defecta. Deci se putea! Oare care era scopul acelei mutari?

Plus multe altele. Asadar cineva minte cu nerusinare!

Toate aceste informatii au ajuns si la inspectorat, de unde am primit toata sustinerea, mai putin a unui domn inspector de istorie, numit politic inteleg, de aici din comuna.

Ca urmare a activitatilor desfasurate in scurta perioada in care am coordonat scoala din Livezeni, am fost demisa pe motiv de comunicare deficitara cu conducerea (de fapt cu actualul director interimar). Nu pentru incompetenta. Si poate nu stiti ca, in afara de mine, de cand a fost numit noul director, au demisionat 4-5 persoane din functii cheie. Oare de ce?

Doamna director, in timp ce ma hartuia telefonic, mi-a mai zis ca se comporta asa cu mine pe motiv ca nu ma vor colegii. Eu am o lista de sustinere care o contrazice (lista pe care am intocmit-o la indrumarea unei persoane competente si abilitate).

Ce as dori sa se inteleaga este faptul ca nu am servit si nu voi servi nicio structura politica; scopul si misiunea mea este sa indrum/calauzesc copiii ce-mi sunt incredintati, in primii lor ani de scoala. De modul in care copiii sunt indrumati in acesti ani, depinde succesul lor in viata. Daca ar fi sa ma judece cineva, sa ma judece: pentru ca imi fac cu superficialitate meseria, nu pentru ca nu accept sa fiu umilita de cineva, asa cum s-a intamplat. Pentru ca am fost si voi ramane verticala, oricare ar fi consecintele!

Si totusi: de ce pleaca oamenii de la Livezeni?

„Nu sunt un intermediar printre creaturi, fiindu-le slujitor celor superiori si stapan celor inferiori!”


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

3 comentarii

Familia Juc 14 martie 2021 - 18:33

Este strigator la cer si suntem profund indignati de faptul ca o persoana minunata cu pregatirea, experienta, profesionalismul, daruirea si rabdarea cu care Doamna Enache se ocupa de pregatirea copiilor (viitorul tarii), sa treaca prin asemenea situatii.
Astfel de persoane trebuie apreciate, respectate si sustinute pentru a avea o educatie de calitate si o dezvoltare armonioasa a copiilor!

Raspunde
Catalina 15 martie 2021 - 0:18

Eu o cunosc pe doamna invatatoare inca de la inceputul carierei dansei. Am avut privilegiul de a vedea de-a lungul anilor multi copii minunati pe care i-a pregatit si cum la la randul lor se intorc de fiecare data cu respect si multumire catre persoana care i-a invatat primii pasi ai educatiei.
Imi pare tare rau ca acest sistem viciat nu numai ca nu sustine astfel de oameni dedicati, dar nici nu ii lasa sa isi desfasoare linistiti activitatea.
Din pacate cei care pierd, intr-un final, sunt copii care ar fi putut beneficia de experienta si implicarea doamnei invatatoare!
Ani de-a randul am visat ca si copilul meu sa aiba norocul de a avea un astfel de cadru didactic si m-am gandit cat de fericiti or fi parintii ai caror copii sunt educati de dansa.
Mi-as dori ca acest articol sa fie primul pas in schimbarea de care are nevoie scoala in care acest cadru didactic isi desfasoara activitatea! Sunt convinsa ca scolile renumite la care dansa a lucrat, ar deschide Oricand larg Portile pentru a avea un astfel de Om Minunat in echipa.

Raspunde
Dana G 15 martie 2021 - 13:21

O poveste trista si revoltatoare in acelasi timp. Fetita mea a iubit aceasta invatatoare minuntata, la fel ca si noi, parintii. Este strigator la cer ce se intampla acolo!
Sa aveti multa putere doamna draga, si sa nu parasiti scoala! Copiii va iubesc mult!

Raspunde

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate