Odata cu inceputul semestrului al II-lea, pe 8 februarie, ne reintoarcem la scoala.
Desi ne dorim sa interactionam fizic unii cu ceilalti, parca teama de virusul nemilos a pus stapanire pe sufletele noastre, ale tuturor (profesori, elevi, parinti). Incertitudinea in care ne desfasuram activitatile ne provoaca o stare de disconfort, nu?
Totusi, se spune ca “scoala este bucurie” si asa ar trebui sa simta fiecare cadru didactic si elev, atunci cand ii pasesc pragul.
Pentru ca mai sunt cateva zile pana cand scolile isi vor redeschide portile, ferecate cu lanturi si lacate de cateva luni bune, in fiecare institutie de invatamant se lucreaza intens pentru a primi prescolarii si elevii in cele mai bune conditii igienico-sanitare. Totodata se lucreaza la asigurarea confortului termic (se repara centralele stricate sau se inlocuiesc, se repara caloriferele defecte, etc.). Inspectoratele scolare distribuie dezinfectanti si masti de protectie. Pe ici, pe colo, profesorii chiar daca sunt in concediu, reamenajeaza salile de clasa si holurile scolilor pentru a deveni mai primitoare si mai atractive.
Elevii nerabdatori deja isi pregatesc ghiozdanele, isi roaga parintii sa le reinnoiasca rechizitele uzate, isi pregatesc uniformele. Da, inca exista multe scoli care impun o tinuta scolara obligatorie.
Parintii, chiar daca sunt confuzi inca, isi incurajeaza copiii si le pun in bagaj voie buna si increderea ca in curand, totul va fi bine, nu ii impovareaza cu grijile personale. Se asigura ca sunt sanatosi inainte de a-i trimite la scoala iar daca intampina probleme medicale, ii opresc acasa pentru a fi tratati corespunzator de catre medic. Deasemenea, ei nu uita sa anunte dirigintele/ invatatorul/ educatoarea despre starea de sanatare a copilului!
Sunt convinsa ca toti profesorii isi vor intampina elevii cu bratele sufletului deschise (doar atat ne permite situatia epidemiologica existenta), cu voie buna, cu un ton ferm, dar bland, cu jocuri in aer liber, cu achizitii academice de tot felul.
Scoala reinnoieste regulile de lucru in colectivitate, pe care va trebui sa le respectam, nu sa le negociem.
“Educatia fara reguli, e ca o padure fara poteci.”
-spunea un pedagog celebru.
Chiar daca suntem in an pandemic, parteneriatul scoala – familie trebuie sa continue pentru binele copiilor nostri. Sigur va veti intreba:
-“Cum, daca parintii nu au acces in scoala”?
Ei bine, se pot face programari telefonice pentru consultatii individuale cu parintii. Nu se discuta problemele aparute pe parcurs, la poarta scolii!
Sa ne pregatim atat psihic cat si fizic pentru marea intalnire din acest semestru si sa ne inarmam cu credinta ca vom continua sa ne vedem zilnic, la scoala, cat mai mult timp.
Dragi copii, va asteptam la scoala!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News