[ OPINIE ] Bacalaureatul – plictisitor, dar foarte important!

Scris de Daniel Dobrisan
496 vizualizari

Școala chiar e plictisitoare…

Capcana generației mele și probabil a tuturor generațiilor care vor veni este de a renunța la școală, de a renunța la a da bacalaureatul, la facultate și așa mai departe, pentru că școala este plictisitoare. Și sunt de acord, pentru că programa este învechită și poate că unii profesori nu se implică și atunci nu sunteți motivați, iar atenția nu vă este captată.

Total de acord. Sunt multe motive pentru care școala în ziua de azi eșuează și e plictisitoare și nu reușește să îi convingă pe elevi că trebuie să dea bacalaureatul și să meargă la facultate. Nu voi sta să le enumăr pe fiecare, ci mă voi adresa fiecăruia dintre voi, spunându-vă că în viață o să vă loviți de lucruri de genul ăsta. O să vi se pună piedici, o să fiți nevoiți să faceți lucruri plictisitoare care nu vă plac și, cel mai des, o să dați peste oameni care nu vă captează atenția, care vă plictisesc și care spre deosebire de școală, o să devină cei cu care veți concura pentru obținerea succesului sau pentru un job.

Toate aceste obstacole credeți acum că vor să vă facă să renunțați, iar în același fel vedeți și ceea ce se întâmplă în școală. Ei bine, toate aceste obstacole pot să vă oprească din a lua bacalaureatul și a vă continua studiile, însă niciodată nu trebuie să renunțați și nu trebuie să-i lăsați pe alții să vă facă să renunțați.

De ce e important bacalaureatul?

Bacalaureatul este important din multe puncte de vedere, dar de departe cel mai important e acela că este un criteriu obligatoriu pentru a obține anumite locuri de muncă, iar fără bacalaureat nu vei ajunge să lucrezi într-o companie pe salarii mari. Sau chiar dacă ajungi să obții un post în acea companie, nu poți promova și ajunge pe un post mai bine plătit. Ți se va cere un nivel de studii mai mare și automat ți se va cere bacalaureatul.

Poate că vrei să lucrezi într-un anumit domeniu, cum este cel bancar. Ai nevoie nu doar de bacalaureat, ci și de o facultate, iar la facultate nu poți intra fără a avea bacalaureatul. Sfatul meu nu este acela de învăța și a lua bacul dacă nu credeți că aveți nevoie acum de el. Sfatul meu e să luați acest examen, ca pe o provocare, pentru că nu veți ști când veți regreta că nu ați trecut acest prag. Și să vă propuneți să găsiți cea mai bună variantă pentru voi înșivă de a reuși să învățați, într-un mod care vă este mai ușor vouă pentru a lua acest examen.

Ca să vă dau și un exemplu și să mă puteți înțelege mai bine, a trebuit să dau și eu la rândul meu bacalaureatul și, printre marile probleme pentru mine, au fost Geografia și subiectul 3 de la Limba română. Nu puteam reține fiecare eseu în parte sau, după un timp le-aș fi uitat aproape de tot, iar la geografie mă descurcam, dar nu îndeajuns de bine pentru cât aveam nevoie. Așa încât am făcut următoarele lucruri:

Pentru eseul de la română am ascultat fiecare piesă de la Psihotrop (găsiți pe youtube fiecare operă în parte), iar pentru cei ce nu știu despre ce vorbesc, puteți căuta pe youtube. Iar fiecare piesă este de fapt eseul de 4 sau 5 pagini prezentat sub forma unor melodii și pe baza cărora poți reține mult mai ușor. Cu ajutorul acestor piese am reușit să iau la română nota 9,20 sau ceva pe acolo, nu-mi mai amintesc exact. A nu se înțelege că din partea profesorilor nu am avut susținere, dar asta a funcționat pentru mine.

Iar pentru geografie situația a fost ceva mai complicată pentru că fix în semestrul 2 din clasa a XII-a am ales să renunț la geografie și să aleg să dau bacalaureatul la Logică pe care l-am și luat cu nota 7 și ceva învățând numai și numai de la un alt coleg de clasă, cu care mă înțelegeam foarte bine. Așadar am reușit să recuperez extrem de mult în numai un semestru, cu ajutorul Youtube și a acestui bun coleg (dacă citești articolul ăsta, mersi mult Sebi!)

Așadar, ca să luați bacalaureatul nu trebuie să vă dați peste cap, nu trebuie să vă stresați prea tare, nu trebuie să învățați clasic și să tociți până nu mai puteți, trebuie doar să luați acest examen ca pe o provocare și să găsiți câte o variantă pentru fiecare materie în parte, ca să vă ușurați munca.

Căutați-vă pasiunea!

Căutați ceea ce vă place să faceți și mergeți în direcția în care vă împinge această pasiune. Nu alegeți căile ușoare, deoarece calea ușoară vă oferă satisfacții mici, de moment, dar dacă vreți să câștigați ceva mai mult și pe termen lung, ceva de durată, atunci îndreptați-vă spre lucrurile cu adevărat grele. Oriunde se vă depune mai mult efort, acolo veți găsi și un rezultat mai mare și cu cât rezultatul e mai mare, cu atât și câștigul și satisfacția sunt mai mari.

Știu că e mișto să faci o groază de lucruri simple, să te distrezi non stop, să te relaxezi și să ieși cu prietenii pe afară, amânând efortul. Dar știți ce e și mai frumos? Să ajungi la 25 sau 30 de ani, să ai un job în care faci numai și numai ce-ți place sau să ai propriul tău business și să-ți cumperi chestii numai și numai din banii tăi. Să fii independent, atât financiar, cât și pe toate celelalte planuri. Și să ai cum să îi ajuți pe cei din jur, din banii câștigați cinstit de tine. Asta e cea mai mare realizare din punctul meu de vedere.

Faceți ce vă place!

Așadar căutați-vă pasiunea și munciți din greu până când din pasiunea voastră veți face o carieră și foarte, foarte important este să faceți ce vă place. Urmați-vă visul, nu-i mai ascultați pe oamenii din jur care vă spun că IT-iștii au salarii mari, inginerii câștigă bine sau să fii polițist înseamnă un loc de muncă sigur. Dacă vouă nu vă place, degeaba jobul e sigur și vă oferă un salariu bun pentru că veți fi nefericiți și până la urmă veți renunța la el,

Soluția e să găsiți ceea ce vă place și să vă urmați visul. Doar că visul, uneori, depinde și de examenul acesta, care este bacalaureatul. De ce să nu vă demonstrați că puteți?

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate