[LICEU] Așa arată un alt profesor bun

Scris de Daniel Dobrisan
654 vizualizari

Într-un articol publicat în Gazeta de Stâlpeni am povestit despre un profesor foarte foarte bun și implicat în meseria sa, iar dacă în acel exemplu profesorul respectiv se axa mai mult pe partea psihologică și pe a înțelege elevul și a-l ajuta din toate punctele de vedere, de data aceasta vă voi prezenta un exemplu de profesor care pune pasiune în meseria sa.

Astăzi vreau să vorbesc despre doamna profesoară de istorie din toți cei 4 ani de liceu pe care i-am urmat la liceul tehnologic „I.C. Petrescu” Stâlpeni însă, la fel ca data trecută, nu voi da niciun nume, nu pentru că nu vreau să mulțumesc cuiva, dar pur și simplu pentru că nu toți oamenii își doresc să devină persoane publice.

Daa, știu, istoria e plictisitoare, prea multe date, prea multe informații și oricum totul s-a întâmplat deja, deci ce mai contează, nu? Ei bine…nu, nu e chiar așa sau cel puțin nu atunci când doamna profesoară preda istoria și acum probabil toți sunt curioși, oare cum reușea să transforme o materie plictisitoare într-una interesantă?

Deși pare greu, de fapt e foarte simplu și răspunsul este pasiune: prin pasiune a reușit doamna profesoară. Era atât de pasionată de istorie încât ne-o insufla și nouă. Nu știu dacă a reușit să facă asta tuturor colegilor mei, însă mie unul a reușit să-mi transmită această pasiune.

Una dintre cele mai plăcute lecții pe care mi le amintesc a fost atunci când ne-a vorbit despre Unirea de la Alba Iulia, punând un mare accent pe Regina Maria, pe tot ceea ce a însemnat această personalitate istorică pentru România și mai ales punând accent pe monarhie. Ne-a vorbit despre Regina Maria, despre regele Ferdinand, despre Regele Mihai, despre absolut toată perioada Monarhiei Române și foarte puțin despre comunism.

Și deși poate asta e materia și fiecare profesor de istorie trebuie să vorbească despre aceste subiecte, sunt mai mult ca sigur că niciun alt profesor nu o putea face la fel de bine cum o face dumneaei. Cum punea pasiune sau de ce era diferit? Era diferit prin felul în care ne preda. Ca să inspiri pe cineva sau să-i transmiți plăcerea ta de a vorbi despre acel subiect trebuie să știi cum să te adresezi și nu să predai.

Doamna profesoara nu ne preda, nu ne dicta sau mă rog, o făcea foarte puțin, pentru că trebuia să și notăm ceva în caiete. Însă ceea ce era special era felul de în care ne povestea anumite acțiuni istorice, anumite evenimente, felul în care atunci când ne povestea acel eveniment puteai simți din vocea dumneaei dacă deznodământul evenimentului a avut un impact pozitiv sau negativ asupra oamenilor. Doamna profesoară nu ne preda, ne povestea. Și o făcea într-un mare fel, într-un fel în care reușea să transmită o emoție și să înțelegi ceea ce se întâmplase cu adevărat în acel eveniment.

Ce a însemnat pentru mine? Am spus că pur și simplu mi-a insuflat această pasiune și când spun asta mă refer la faptul că am investit câteva sute de lei bune pe cărți despre istorie cu accent pe perioada Monarhiei Române și în special pe Regele Carol I. Mi-a insuflat pasiunea pentru istorie atât de tare încât am vizitat castelul Peleș pentru valoarea sa națională și mi-am cumpărat chiar și o figurină cu Regele Carol I pe care o păstrez și acum.

Am ajuns de la o persoană total dezinteresată de istorie la una care citește seară de seară, cum ar fi despre timpul micului dejun pe care îl lua Ion Brătianu și cum se trezea el la 5 dimineața și își începea activitatea de mare politician și diplomat român.

Concluzia? Că un profesor bun asta face, își practică meseria din pasiune și o face cu atât de mult drag încât elevul ajunge să simtă aceeași plăcere și același interes față de acea materie, cum o simte și profesorul. Dacă un profesor nu este pasionat de materia sa, atunci nu va putea să trezească în elevii săi o pasiune sau un interes față de acea materie.

Dar dacă profesorul este dedicat materiei respective și o face cu drag și cu multă pasiune, atunci cu siguranță va stârni cel puțin o doză de curiozitate în elevii săi.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate