OPINIE | 3 au fost baza

Scris de Ionela Birea
305 vizualizari

Ieri s-au afisat rezultatele examenului de bacalaureat si, dupa cum puteti afla din ultimul articol al gazetei, doar 5 din cei 17 elevi ai liceului din Stâlpeni inscrisi au promovat: 3 elevi din promotia 2022 si 2 din promotiile anterioare. Tinand cont ca 8 din cei 17 elevi inscrisi faceau parte din promotia 2022, rezultatele inainte de contestatii aduc Liceul „I.C. Petrescu” la o promovabilitate de 37% pentru acest an.

Mai simplu, 1 din 3 elevi care termina liceul Stalpeni are sansa de a promova examenul de bacalaureat. Ne place sau nu, acest examen este piatra de temelie a vietii profesionale a oricarui adult din Romania, fiind o cerinta pentru a urma o facultate sau pentru a gasi o slujba decenta.

Felicitari celor care au scapat de emotii si succes in urmatoarele etape, care sper sa fie asa cum vor ei 😊

La aflarea rezultatelor, doamna director a tinut sa ii felicite pe cei care au reusit, lasand comentariul de mai jos la articolulul gazetei:

Nu este niciun secret pentru nimeni ca in ultimele luni am pus la indoiala competenta doamnei director de a ocupa postul pentru care e platita de 1 an si jumatate si personal consider ca parerea dumneai cu privire la rezultatele de la bacalaureat de anul acesta este exemplul perfect al motivului pentru care am facut acest lucru.

Un director de instititutie de invatamant concentrat pe rezultate din ce in ce mai bune nu doar ii sarbatoreste pe cei 3 elevi care au reusit, ci isi aduna echipa de conducere pentru a intelege de ce ceilalti 5 sau 12 nu au reusit. Faciliteaza o dezbatere pentru a cauta cea mai buna modalitate ca in 2023 sa promoveze 8 din 8 elevi bacalaureatul si raspunde in numele liceului pentru toti elevii care s-au inscris la examen, nu doar pentru cei 3 care au reusit.

Daca doamna director nu stie de unde sa inceapa acea dezbatere, ii ofer cateva puncte de la care poate incepe o discutie productiva:

  1. De ce din cati elevi au terminat clasa a XII-a, doar 8 elevi s-au inscris la examenul de bacalaureat?
  2. Ceilalti elevi de ce nu conteaza, daca profesorii si conducerea liceului IC Petrescu „se bazau” doar pe 3 elevi care sa ia examenul?
  3. Care sunt criteriile pentru care se acorda notele in timpul anului scolar in liceul IC Petrescu? Cat de obiective sunt ele?
  4. Ce va schimba fiecare profesor in modul in care isi desfasoara activitatea anul scolar viitor, pentru a asigura promovabilitatea tuturor copiilor din orice clasa, la urmatoarele examene de balacalaureat?

Oamenii competenti privesc situatia analitic si cauta solutii pentru faptele prezentate. O persoana cu calitatile potrivite pentru slujba pe care o are nu va cauta niciodata scuze („copiii de liceu nu sunt interesati sa invete”, „parintii copiilor de liceu nu vin la scoala”, etc.), nu va arunca vina in sarcina altuia atata timp cat el este conducatorul institutiei („nu sunt profesor la clasa aia, e X”, „sunt director, nu sunt paznic”, etc.), nu va intoarce niciodata discutia catre cel care a scos la iveala neajunsurile din institutia pe care o conduce („Gazeta e de vina ca nu vin copii la Stalpeni”, „atacurile la adresa mea sunt de fapt atacuri la adresa liceului”, etc.), si cu atat mai putin nu va astepta sa vada ce aduce ziua maine, lasand lucrurile in voia sortii.

Solutia pentru ca liceul Stalpeni sa isi ridice gradul de promovabilitate este doar prezenta la conducerea sa a unei persone cu calitati de manager, dar si de lider. O persoana concentrata pe fapte si masuri de crestere a entuziasmului elevilor, o persoana care sa sanctioneze drastic iesirile din limita profesionalului a personalului didactic si auxiliar catre elevi, o persoana care sa atraga fonduri europene si sa faca proiecte, o persoana care sa asigure un mediu de lucru decent, fara elementele toxice prezente in ultimii ani, cunoscute de toti cei care vor sa le vada.

Dar, din pacate, mai e mult pana departe!

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate