La finalul circului, jignirilor, acuzelor și numeroaselor pliante cu promisiuni de toate culorile, perioadă în care ai fost chemat la poartă sau la ușă ca să te vadă candidatul și cei cu care a mers în haită prin sat să te pozeze ca să pună pe Facebook să arate cât sunt de iubiți de cetățeni, … când toate astea te-au epuizat de energie, vine momentul votului.
După ce gazul din bricheta roșie sau pasta din pixul albastru s-au terminat, că nu sunt oferite gratis ca „să țină”, după ce cardul cadou primit ca să cumperi de la supermarket ce vrei a fost folosit și ce ți-ai luat de banii ăia s-a mâncat, fumat sau băut, când spectacolul de teatru pentru copii de 1 iunie s-a terminat, … vine momentul deciziei. Momentul când vei pune în balanță toate acestea și vei stabili locul pe buletinele de vot unde vei pune ștampila.
Vor conta banii și cadourile primite? Cei 200 de lei primiți cadou pentru 4 ani sunt atât de puțini, încât ar trebui să te simți jignit. Împărțiți la 48 de luni, cât înseamnă 4 ani, sunt doar 4 lei și 16 bani. Cam cât un borcan de iaurt de 100 de grame sau două acadele pentru copii, într-o lună. Atât înseamnă „mita” asta care îți ia ochii, la fel ca micii, pixurile, brichetele, baloanele și alte asemenea obiecte care poartă numele candidatului sau sigla de partid pe care le-ai primit și ești tentat să zici că măcar te-ai ales cu ceva. Da, cu praful de pe tobă.
Se spune prin sate că un anumit domn, care este prieten cu edilul ieșit învingător la alegerile din 2020, ar fi contribuit la campania electorală de acum 4 ani cu 30.000 de lei. Asta însemnând 150 de carduri cadou de care beneficiază cel ce îl primește și încă cineva cu drept de vot din familie. Înmulțit cu 2, înseamnă mită electorală pentru 300 de voturi obținute de la cei care se vând ieftin, așa cum arătam mai sus. Dar în cât timp și-a recuperat omul primarului banii? În câteva luni de stat degeaba, pe o funcție grasă în primărie, plătită din banii noștri, evident. Și câți mai sunt ca el!
Vor conta evenimentele organizate în comună? „Hora Satului” sau „Au înflorit lalelele și dorurile mele” unde Doina Argeșului a cântat pe banii voștri, chiar dacă intrarea a fost liberă? ”Ursul păcălit de vulpe” sau alte spectacole de teatru pentru copii, la care tot așa, intrarea a fost liberă, dar prestațiile actorilor au fost plătite din bugetul local? Toate organizate într-un cămin cultural a cărei modernizare a costat aproape un milion de euro și pentru care primăria a fost vizitată de mascați și procurorii DIICOT?
Va conta atât de mult „Focul lui Sumedru” organizat la început din banii lui, ca să vadă oamenii că e bogat? Iar anul următor organizat din banii noștri, unde s-a mâncat și s-a dansat, iar a doua zi oamenii s-au întrebat pentru ce tot acest spectacol în care primarul a deschis hora, a aprins focul, a împărțit diplome și premii, a ținut un discurs în stilul său caracteristic și apoi l-au dat la ziarele plătite tot din bani publici? De ce? Ca să arate ce bun primar este!
Vor conta promisiunile? Că unii spun că „da, nu a făcut mai nimic, dar e totuși băiat bun și va face!”. Asta chiar dacă nu este în stare, pentru că are doar 8 sau 10 clase, studiile sale fiind un mister mai ceva ca Atlantida. Și deși a promis că ne arată diploma de liceu, care se acorda pe vremea sa doar după bacalaureat, nu are ce să arate, la fel cum spune că a făcut, dar se vede cu ochiul liber că nu a făcut mai nimic. Dar la Țițești de ce se face și s-a făcut și la Stâlpeni nu, dacă chiar se dorea?
Va conta speranța? Se spune că definiția nebuniei este să faci mereu aceleași lucruri și să aștepți rezultate diferite. Electoral, asta înseamnă să votezi mereu aceiași indivizi care nu fac nimic. Și vezi că nu fac nimic, dar încă mai speri de la ei că vor face. Poate vor face, dar tot la fel de scump, prost calitativ și de mântuială pentru cetățeni, dar mult și bine pentru ei. Că nu eu sau voi am umplut comuna de parcuri de copii cu leagăne făcute din fiare vechi, care sunt o amenințare la viața și sănătatea copiilor.
Sau piața, ajunsă o zonă insalubră și prost administrată de primar și de niște indivizi care nu sunt nici angajații primăriei, nici angajații unei firme de servicii publice. Așa cum sunt cei de la APA SERV TOP STÂLPENI. Și deși nu sunt angajați, primarul cere consiliului local să le mărească salariile, în ciuda la a ce se spune despre ei, că pleacă acasă cu o parte din banii din tichetele de acces, plus ce mai pică. Că pică.
Va conta rușinea? Aceea de a spune, când unii dintre voi folosiți maxi-taxi de la Pitești sau de la Câmpulung ca să ajungeți acasă, că sunteți din Stâlpeni și, întrebați „unde coborâți?”, vi se va spune cu sarcasm: „a, de unde este primarul ĂLA”? De ce să nu schimbați cu mândria celui care ar putea spune spre exemplu, „cobor la Țițești, de unde este primarul ĂLA”! Sau de la Mihăești, ori Schitu Golești, că nu cred că este comună care să arate mai groaznic ca Stâlpeniul între Pitești și Câmpulung. Că și la Stâlpeni s-ar putea face la fel, cel puțin ca în comunele învecinate.
Vor conta copii? Faptul că Stâlpeniul nu are transport școlar nici după 8 ani de regim Șerbănoiu, deși cu banii dați pe transport cu „Bebe șoferul” se puteau cumpăra nu unul, nu două, ci trei microbuze școlare, va conta asta? Sau că primarului nu i-a păsat, el dorindu-și DUSTER pentru fundul său de om important și cu ifose cu care să arate prin sate, ce mândrețe de analfabet cu 8 clase le ridică votanților praful de pe ulițele desfundate. Chiar dacă acum, o dată la 4 ani, ia comuna la pas ca să vă roage sau să vă impună să îl votați. Și vă lăsați mințiți a nu știu câta oară.
Vor conta serviciile primăriei? Poate faptul că a umplut primăria de persoane care nu fac mare lucru sau fac de mântuială. Toți plătiți din banii noștri, unii cu venituri grase, de a ajuns bugetul local să fie alocați 90% pentru funcționarea primăriei și a altor instituții, iar doar 10% pentru extindere de utilități, drumuri asfaltate sau iluminat public. Că te și miri cum s-o fi descurcat fostul primar Nelu Popa cu doar 8-10 angajați în primărie, deși populația era peste 5000 de locuitori, nu 4700-4800 câți mai sunt astăzi în Stâlpeni.
Va conta modul cum primarul îi tratează pe oameni? „Du-te la furat!”, cum spunea o doamnă pe Facebook că a fost admonestată de acesta, ori înjurăturile fără perdea la adresa altora, care îl critică. Arată acest timp de comportament a fi un om bun, ori măcar civilizat? Sau faceți cum zicea Tanti Tia de la Rădești, că nu îl mai votează, bătrână pe care o mințea cu „o să…”, după ce aceasta l-a întrebat dacă se spală, când face baie, doar pe jumătate de corp? Asta deoarece primarul a decolmatat doar jumătate dintr-un șanț important pentru scurgerea apelor de la inundații. Inundații care au și venit și apa a intrat în multe gospodării.
Și aș mai putea spune o mie de motive pro și contra.
Nu știu ce anume este important pentru fiecare dintre voi și ce va conta la alegerile de duminică ca să vă determine să îl votați pe X sau pe Y primar, ori pe alții consilieri. Indiferent ce opțiuni aveți, mergeți la vot și mai luați și pe alții din familie sau vecini cu voi să voteze, indiferent ce opțiuni au. Pentru că dacă nu mergeți la vot îi veți lăsa pe alții să voteze pentru voi și nu cred că așa ați fi vrut să arate rezultatul luni sau marți, după alegeri.
Dar și pentru că există o magie care se întâmplă în cabina de vot și ar fi păcat să nu o trăiți duminică. Este momentul magic în care puterea, întoarsă pentru o zi la populație, o veți oferi viitorului primar, viitorilor consilieri, viitorului președinte de consiliu județean, consilierilor județeni și echipei de europarlamentari care să vă reprezinte la Bruxelles.
Magic pentru că, prin decizia voastră, toată această putere se poate întoarce la voi prin faptele bune făcute de un primar bun, ori să se ducă, ca până acum, în buzunarele celor ce se căpătuiesc din taxele și impozitele plătite cu greu de cetățeni. Și care mai vor să se căpătuiască în continuare, că oricât ar avea de mult, tot nu le ajunge.
Și care n-au fost în stare să repare pasarela peste calea ferată de la gară, care au făcut parcuri pentru copii din ce a aruncat Georgescu la Mioveni, pentru că nu le-au mai rămas bani după ce au modernizat un cămin cu un milion de euro, care acum pun un teren de sport la Livezeni în câș, că așa a fost proiectul, și care vă promit acum că vă vor asfalta ulița într-o lună, iar tot ceea ce v-au refuzat până acum, promit că imediat după alegeri, o să se rezolve.
Desigur, tot din vorbe. „O să…”, cum zicea Tanti Tia. „Da, da, o să…” dar „vezi să nu”, cum spunea tot dumneaei, femeie cu mai multă mândrie și înțelegere a vieții decât mulți dintre noi, pentru că nu se vinde pe un mic, o bere, un kil de făină, un litru de ulei sau un card cadou la supermarket.
Deoarece are demnitatea sa și știe că o costă mult mai mult pagubele când intră viitura în casă, dacă că un primar face lucrurile pe jumătate sau nu le face deloc. Și care cu siguranță, dacă așa a făcut până acum, tot așa va face și în cel de-al treilea mandat pe care și-l dorește atât de mult. Și chiar, de ce și-l mai dorește?
Oare de ce?
Foto: facebook/gabi.serbanoiu.79
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News