Când Gabi Șerbănoiu a fost ales primar în 2016, mulți l-au văzut atunci ca pe un om bun, „de-al nostru și dintre noi” și l-au votat. Reales în 2020, deși cu mai puține voturi decât în primul său mandat, el a promis, în linie cu partidul său, „un trai mai bun” pentru fiecare cetățean al comunei, ceea ce, din păcate, nu s-a întâmplat. Acest trai mai bun înseamnă azi doar impozite și taxe mai mari, pentru a menține în funcții la primărie, un aparat birocratic supradimensionat și ineficient.
Așa cum am subliniat de multe ori, aceste iluzii au costat inutil comuna Stâlpeni sute de mii de euro pentru proiecte controversate, cum ar fi căminul cultural, unde doar vine să-i cânte primarului Ansamblul „Doina Argeșului”, asfaltarea de drumuri care acoperă canalizarea, o societate de utilități cu datorii și o alta închisă prin faliment, lipsa microbuzelor școlare și poate cel mai mare preț din județ pentru gunoi.
În privința expresiei „un om de-al nostru, dintre noi”, să ne întrebăm dacă partea „de-al nostru” mai are relevanță în contextul actual. Unul în care Gabi Șerbănoiu pare să fi fost mai alături de partidul său, decât de comunitatea pe care o reprezintă. Și în condițiile în care, o dată văzut primar, s-a înconjurat de oameni cu mai multe studii decât el și care nici aceștia nu s-au dovedit a fi „de-ai noștri”, ci tot membri de partid.
Și câți dintre cei care l-au susținut, spre exemplu din Ogrezea, au fost aduși de primarul Șerbănoiu alături de el la primărie pentru a întări impresia că este „de-al nostru”? Și câți dintre cei cu o educație ca a sa, modestă, sunt acum parte din baza sa de sprijin în aparatul primarului sau aleși pe funcții importante, în partid?
Partea cealaltă a expresiei, „dintre noi” este în mod evident valabilă, deoarece legea nu permite ca cineva din afara comunității să devină primar, dacă nu are domiciliul în Stâlpeni. Da, s-a întâmplat la Câmpulung, unde Elena Lasconi a candidat în 2020 și a câștigat, iar mai apoi a adus orașului cei mai mulți bani europeni atrași în istoria sa. Dar pare a fi mai mult un accident, nu o regulă.
Un om politic care are la baza pregătirii sale doar studiile medii va reuși să vorbească pe înțelesul majorității, însă nu va putea aduce un plus comunității. O dată ajuns în fruntea comunei primarul trebuie să aibă viziune, să aibă competențe superioare și să vadă ansamblul problemelor comunei, nu doar interesul personal sau al celor care îl susțin.
Confirmarea afirmației de mai sus o veți primi dacă vă uitați în jurul comunei, la ce au făcut primarii cu studii superioare în localitățile unde au fost aleși. Vă veți convinge astfel că este nevoie de competențe în ceea ce privește înțelegerea, interpretarea și gestionarea problemelor administrative și legale ale comunității, astfel încât primarul să acționeze în cunoștință de cauză și nu să semneze „ca primarul” reabilitarea unui pod din județul Brașov sau pe unde mai trece râul Breaza, făcându-se de râs.
Un primar care reflectă nivelul educațional mediu al comunității poate comunica într-un mod mai accesibil, dar cu toate acestea, doar a vorbi nu este suficient. Ideea unui primar „de-al nostru și dintre noi” poate părea atractivă din punct de vedere electoral, dar se va dovedi în cele din urmă a fi doar o iluzie.
Această iluzie ne împinge să ne complacem în mediocritate și irelevanță și nu aduce beneficii decât celor aleși și celor care depind de asistență socială. Și chiar și cei care primesc ajutor de la primărie au de suferit, pomana oferită din banii statului sau din fonduri europene nefăcând altceva decât să-i mențină într-o subzistență precară, aproape de zona de sărăcie permanentă.
Prin urmare, este esențial ca o comunitate să aleagă un primar nu doar pe baza apartenenței sale locale, ci și pe criteriul competenței și al integrității. Localitatea care se limitează la alegerea unui primar doar pe criteriul „de-al nostru și dintre noi” riscă să sufere consecințe, așa cum se întâmplă în prezent la Stâlpeni.
Este important ca primarul să fie nu doar originar din zonă, ci și să demonstreze competență și onestitate în fața alegătorilor. Astfel, o majoritate formată din oamenii comunității poate alege un primar care să le reprezinte interesele, independent de afilierile politice și care să-i aducă pe toți spre un viitor mai bun.
Foto: Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News