Acesta este un articol mai mult informativ, cu majoritatea datelor importante culese de pe internet, prin care aduc în discuție redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit. L-am scris pentru că la începutul anului viitor va începe perioada de colectare a formularelor de catre ONG-uri, însă e bine să știm cât mai din timp despre ce este vorba.
Redirecționarea acestei sume reprezintă o mică bucățică din impozitul pe care noi oricum îl oferim statului, deci nu sunt bani pe care îi scoatem suplimentar din buzunar. Cel mai bun exemplu este salariul unde, în loc să primim suma brută, primim suma netă. Asta însemnând că din întreg salariul care ne este oferit de către angajator, statul oprește aproape jumătate din bani pentru diverse „asigurări si taxe”, să le spunem „impozite”, cât mai pe înțelesul tuturor.
Din tot acest impozit pe care statul îl oprește, 3,5% sunt bani care pot fi redirecționați către ONG-uri sau către diverse asociații sportive, unități de cult ș.a.m.d.. Această sumă, în valoare de 3,5%, dacă nu este oferită unei organizații non-profit, atunci ea nu se va întoarce nici către angajat, nici către angajator, ci va rămâne în contul statului român.
Practic, avem niște bani munciți sau câștigați de către noi care se duc către stat dacă noi nu alegem să redirecționăm acei bani în contul unei organizații non-profit. Care organizație poate întoarce acești bani, prin acțiuni, în lucruri bune făcute în comună.
Cum se procedează?
Tot ce trebuie să facă fiecare persoană este să completeze formularul 230 pus la dispoziție de către ANAF și pe care îl puteți solicita de la ONG-uri. După completare, asociația îl va depune la aceeași direcția financiară de care aparțineți, fie puteți face dvs. asta.
Chiar dacă anul viitor nu veți alege să direcționați această sumă de 3,5% din impozitul pe venit către asociația „Stâlpeni, comuna noastră!”, sper totuși că, după acest articol, ați înțeles mai bine despre ce este vorba cu acest 3,5% și că veți alege totuși să îi redirecționați, indiferent către ce organizație non-profit doriți și care poate folosi mult mai bine aceste fonduri decât o poate face statul român.
Dacă totuși nu v-a fost pe înțeles articolul meu, aveți aici un ghid complet care vă poate ajuta cu mai multe informații suplimentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News