[OPINIE] Cu ce am plecat de la prima mea participare la o dezbatere publică din Stâlpeni

Scris de Ionela Birea
767 vizualizări

Îi voi lăsa domnului Constantin Cutic (sau altui membru Pro România) onoarea de a prezenta concluziile oficiale ale întâlnirii de ieri, dar până atunci voiam să împărtășesc cu cititorii gazetei concluziile mele personale. Așa că hai să vorbim despre ce a fost bun (și ce putem păstra pentru viitor) și ce trebuie îmbunătățit, nu neapărat în cadrul acestor întâlniri, ci mai ales în modul în care Stâlpeniul este „guvernat”, într-o ordine aleatorie a importanței.

Aș păstra:

  1. Faptul că aceste întâlniri au loc. Eu personal nu știu să mai fi avut loc o întâlnire asemănătoare, deschisă tuturor locuitorilor în ultimii 10 ani, așa că un mare „așa DA” atât pentru cine a avut ideea ca întâlnirea să aibă loc, cât și pentru cei care au popularizat-o între locuitorii comunei.
  2. Poate nu toată lumea conștientizează faptul că dacă sunați un consilier/reprezentant sătesc și îi spuneți că aveți nevoie de un bec la poartă, mai ales dacă locuiți într-o zonă greu accesibilă, omul acela chiar va aduce problema dvs. în dezbatere în consiliu și va insista până se va rezolva.
  3. Pe lângă faptul că domnul primar ne-a onorat cu prezența (chiar dacă a fost anunțat destul de „din scurt”), a fost destul de deschis la a asculta nemulțumirile celor care am fost acolo.
  4. Un alt lucru demn de subliniat este faptul că am putut avea un dialog civilizat, chiar dacă de cele mai multe ori am fost pe părți opuse ale aceleiași probleme.
  5. Întâlnirea a fost destul de structurată și am avut opțiunea atât de a discuta despre diverse subiecte (buget, școală, drumuri, grupul de Facebook „Stâlpeni, comuna noastră”, etc). De asemenea, toate întrebările puse de noi au primit răspuns.
  6. S-a recunoscut că până acum a existat o lipsă a comunicării cu cetățenii și importanța acesteia în a evita nemulțumirile din partea cetățenilor. Dacă aspectul acesta va fi îmbunătățit în lunile următoare depinde doar de angajații primăriei.
  7. Am ieșit puțin mai educată de acolo, am aflat lucruri pe care nu le știam:
    1. Amenzile de circulație pe care locuitorii comunei le plătesc se duc la bugetul comunei;
    2. Întârzierile la realizarea drumului Rădești – Oprești au fost datorate unei contestații a câștigătorului licitației, problema trecând în zona judecătorească, blocând eforturile primăriei, probabil timp de 2 ani;
    3. Pentru ca societatea de gaze să realizeze partea lor de investiții în comună, trebuie să primească cât mai multe dosare de la doritori care să se branșeze la gaze. Domnul Cutic va reveni cu un anunț public care sigur va conține detaliile necesare.
    4. Motivul pentru care uneori asfaltăm și după aia punem canalizare este viteza cu care primim fonduri pentru proiectele respective. Dacă cel de asfaltare vine înaintea celuilalt, se merge înainte cu lucrarea. Logic, dar nu neapărat bun.

Câteva dintre zonele în care mai avem de lucru ar fi:

  1. Au fost doar 14 oameni prezenți la întâlnire. Eu zic că există un număr mult mai mare de oameni care ar fi putut să își facă timp 2 ore într-o duminică să vină, să asculte, și să vorbească despre ce îi nemulțumește. Vestea bună e că vor mai fi întâlniri, următoarea după ce se va definitiva bugetul.
  2. Bugetul comunei pe anul 2021 este preconizat a fi cu 30% mai mic decât în 2020. Planul administrației locale este de a crea comisii care să meargă la fiecare casă să îmbunătățească colectările. Pare OK pe hârtie, dar eu am 2 întrebări:
    1. Nu am auzit de vreun plan pentru o verificare a cheltuielilor primăriei (salarii, utilități). Orice director de firmă privată în 2020 a căutat modalități de scădere a costurilor, având chiar directori de multinațională care au preferat să își scadă salariul cu 25%, înainte de a concedia oameni, pentru a asigura continuarea companiei. Da, din păcate nu erau români directorii ăia, asta e adevărat.
    2. Cum îi va răspunde domnul primar oricărui consătean care îl va întreba, când va veni la poartă să îi ceară plata impozitului, De ce să plătesc, domn primar, pentru salariile celor din primărie? Eu plătesc impozit la 31 Decembrie 2021”, o părere pe care o împărtășesc și eu.
    3. Citeam zilele trecute pe pagina primăriei despre amenzile pentru cei care aruncă gunoiul în zone nedestinate depozitării de gunoi. Din păcate ieri nu am văzut vreo predispoziție în a da amenzi, probabil din motive electorale. Cine mai votează PSD-ul dacă plătește 700 lei că a aruncat gunoiul pe râu? Mai bine plătim amenzi la Garda de Mediu.
  3. Din păcate am auzit foarte multe scuze și foarte puține planuri sau soluții. După cum am spus și ieri, scuzele și motivele pentru care nu facem anumite lucruri sunt mult mai ușor de realizat, decât planuri pentru care putem să realizăm îmbunătățiri în comună. Pe lângă asta, nu cred că există cineva al cărui serviciu este unul ușor, ori cineva care a obținut ceva stând și așteptând să îi cadă din cer. Vă prezint mai jos câteva dintre scuze:
    1. Să se ia un câine de pe stradă costă 400 RON; este foarte greu și complicat;
    2. Proiectele pentru orice fel de îmbunătățiri sunt extrem de greu de realizat, cetățenii nu înțeleg acest lucru;
    3. Ministerul Educației nu a dat niciun ban pentru începerea școlilor;
    4. Guvernul actual nu asigură fonduri pentru mai nimic, s-au realizat mai multe când aveam un guvern PSD.
  4. Domn primar a venit pregătit cu o listă de realizări, unele proiectate înainte de începutul mandatului dumnealui și realizate în timpul primilor ani. Foarte OK ideea de a le prezenta, dar pentru acele realizări dumnealui este primar încă 4 ani, cu un salariu mai mult decât generos. Ar trebui să încetăm să le mai folosim în discuții despre următorul mandat, fiindcă nu le văd relevanța.
  5. Ca veni vorba despre salariu, domnul primar a vrut să adreseze câteva idei apărute în spațiul online:
    1. S-a spus că dumnealui are un salariu de 13,000 lei, dar dumnealui spune că are doar 6,900 lei. Doar că pentru a primi 6,900 lei salariu net, aflăm la un calcul simplu onlinesalariul brut este de 11,800 RON, deci gura satului are doar o eroare de 1,000 lei.
    2. Atunci când a fost întrebat despre bonusul pe care și l-a acordat pentru lucrările de la Căminul Livezeni, a preferat să treacă mai departe, nedorind să explice motivul bonusului respectiv.
    3. Domnul administrator al comunei se va ocupa de achiziții publice, în opinia domnului primar aceasta reprezentând o economie la buget, fiindcă doamna care făcea acest lucru și a plecat anul trecut nu va fi înlocuită. Planul iarăși sună bine pe hârtie, dacă angajarea domnului administrator nu ar fi fost făcută din „motive politice” (citat al domnului primar, sinceritatea dumnealui apreciată), fiindcă domnului fost-contabil i s-ar fi planificat să i se desfacă contractul de muncă la școală. Acum mă întreb eu, nepunând la îndoială vorbele domnului primar, de ce într-un an în care bugetul este mai mic, noi ne permitem să angajăm politic oameni pe salarii generoase pentru zona asta? Iar dacă Stâlpeniul avea nevoie de un administrator al comunei, sunt sigură că în fișa postului acestuia nu existau responsabilități pentru achiziții.
  6. Dar să revenim la comunicare, Daniel a dorit să facă cunoscut alături de planurile partidului din care face parte în domeniul educației (pregătesc un pachet de proiecte) și faptul că grupul de Facebook nu este împotriva domnului primar (sau al simpatizanților PSD) și ar trebui folosit ca mijloc de comunicare cu cetățenii. Chiar dacă domnul primar a răspuns ocazional unor nemulțumiri, motivul pentru care dumnealui nu consideră benefic acest grup este un sondaj (pe care eu sincer nu l-am găsit pe grup) despre câți romi sunt în Stâlpeni, cât și parodiile la adresa dumnealui. Domnul primar și-a exprimat nemulțumirea față de ambele, spunând că a fost atacat constant de noi, „dar dumnealui le poate duce pe toate”.

Eu personal înțeleg sensibilitatea la primul subiect (cu toate că nu înțeleg de ce este folosit uneori ca scuză pentru alte subiecte fără legătură), dar nu înțeleg cum de domnul primar a uitat complet toate jignirile, amenințările, cuvintele urâte în general pe care simpatizanții dumnealui ni le-au adresat atât mie cât și lui Daniel și Vlăduț, pe care (cel puțin pe cele la adresa mea) le știa foarte bine în timpul campaniei electorale. Am mai spus și în trecut: comunicarea trebuie îmbunătățită în ambele părți, iar domnul primar poate fi un bun vector de opinie.

  1. Din păcate în Stâlpeni încă se iau decizii pe motive de simpatie și antipatie personală, mai jos aveți exemple de sinceritate absolută pe care le-am auzit ieri:
    1. Comunicarea cu fosta directoare a liceului a fost inexistentă și prin urmare și investițiile în Grupul Școlar Industrial „I.C. Petrescu” în anii când dumneaei îl conducea, dar acum primăria are reprezentant în consiliul școlii, iar domnul primar a fost deja la liceu să vadă nevoile existente. „De ce” este o întrebare retorică în momentul de față, până una alta singurii care au avut de pierdut au fost elevii, ai căror părinți probabil au votat PSD.
    2. Proiectul cu privire la înregistrarea ședințelor de consiliu nu era aprobat dacă domnul primar nu voia acest lucru. Cu toate că Consiliul Local se vrea a fi puterea legislativă în comună, după cum chiar domnul primar afirmă, faptul că PSD are un avantaj de 1 consilier față de opoziție face ca hotărârile să fie aprobate după cum vrea PSD-ul, în mod practic. Ați văzut un vot al vreunui consilier PSD în afara liniei de vot a partidului din septembrie până acum?
  2. Există o confuzie la nivelul administrației între proiectele din bani europeni și cele din bani acordați de CNI și PNDL. A existat un consens relativ asupra faptului că PNDL a fost un program care a ajutat (fiindcă în principiu orice ban primit pentru investiții este ceva bun), dar la întrebarea mea „De ce proiectele pe bani europeni sunt atât de dificil de realizat?”, domnul primar mi-a explicat că se cer rapoarte de activitate după fiecare etapă a realizării proiectelor. Posibil să nu fi înțeles eu bine, dar nu văd nimic rău în asta.
  3. Există de asemenea o confuzie între asigurarea cheltuielilor școlilor în ultimii 4 ani și realizarea de investiții școlare. Chiar dacă domnul primar a spus că asigură în continuare transportul elevilor și al profesorilor, la capitolul investiții în liceul Stâlpeni, de exemplu, nu trecem decât realizarea toaletei interioare, care ar fi folosibilă doar începând de astăzi, din cauza unui defect minor în proiectarea fosei.

Personal aștept cu nerăbdare următoarea dezbatere publică, pentru a înțelege care sunt cifrele din spatele planurilor administrației pentru următorul an, fiindcă toți suntem interesați ca lucrurile să se îmbunătățească în comunitatea în care trăim.

Foto: Frepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

*Prin trimiterea comentariilor, ești de acord cu politica de confidențialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate