[RECOMANDARE DE CARTE] „Psihologia mulțimilor”, de Gustave Le Bon

Scris de Redacție
143 vizualizari

„Psihologia mulțimilor” este o lucrare remarcabilă ce explorează natura și comportamentul uman în contextul colectivităților. Le Bon analizează cu atenție modul în care indivizii pt fi influențați și transformați în mase cu un comportament unitar, atunci când fac parte dintr-o mulțime. El subliniază comportamentele caracteristice ale maselor umane precum expresia emoțiilor intense, acțiunea rapidă și adesea irațională, ori intoleranța generală a mulțimilor.

Scrisă în 1895 de Gustave Le Bon, această carte a devenit un punct de referință în psihologia socială, influențând nu doar gândirea psihologică, ci și pe cea politică, fiind, din păcate, una din sursele de inspirație pentru cei ce au dorit să manipuleze sau să înțeleagă dinamica mulțimilor, precum Hitler sau Mussolini.

Cartea aduce în discuție pierderea identității individuale prin adoptarea sentimentului de invincibilitate al individului în cadrul mulțimii, având conștiința că scopurile și mentalitățile sunt similare în grup. Este considerată una dintre cele mai influente lucrări de psihologie socială din istorie, fiind relevată de-a lungul timpului și în contextul regimurilor totalitare.

Deși scrisă cu mai mult de un secol în urmă, „Psihologia mulțimilor” continuă să ofere perspective esențiale asupra comportamentului uman în contextul social și politic. Cartea lui Le Bon poate fi găsită în librării sau pe internet, rămânând un studiu fascinant și actual despre dinamica psihologică a maselor și impactul lor asupra individului.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate