[RECOMANDARE DE CARTE] „Cum gândesc politicienii”, de Radu Paraschivescu

Scris de Daniel Dobrisan
189 vizualizari

Oameni buni, am ales să vă prezint pentru următoarele două ediții, două cărți ceva mai relaxante. Două cărți cu umor, cu satiră, pe care vă recomand să le citiți fie în vacanță, fie în acele momente în care vă simțiți foarte stresați și foarte prinși de activitatea cotidiană.

Încep cu acest catalog de perle, așa cum îl numește chiar autorul Radu Paraschivescu: „Cum gândesc politicienii”, urmată de un subtitlu mult mai explicit și pe care îl ador: „Cum? Gândesc politicienii?!” Autorul acestei cărți, Radu Paraschivescu, este scriitor, redactor, jurnalist invitat la emisiunile de radio și televiziune. Îl puteți auzi în matinalul de la Digi FM, iar în trecut a moderat emisiuni TV precum „Pastila de limbă” sau „Dă-te la o carte!”, emisiuni găzduite de Digi24 TV.

Nu sunt foarte multe de spus despre cartea de față, fiind așa cum spune și autorul, direct încă de pe coperta sa, un catalog de perle. Cu toate acestea, haideți să vedem și cum ne prezintă această realitate politică Radu Paraschivescu, în cartea sa.

„Cum gândesc politicienii? De multe ori, așa cum vorbesc. Adică șleampăt, confuz, îngălat. Iar dacă vorbirea reflectă procesele mintale, situația bate spre dramatic. Or fi ei aleși, dar vorbirea lor e foarte rar aleasă. „Metaforița” unora, confuziile de termeni ale altora și, în general, nivelul scăzut al celor mai mulți ar trebui să-i facă pe alegători ceva mai circumspecți.

Din păcate, unii alegători par mai departe sclavii burții pline și ai vorbei goale. Pețiți cu o pungă cu alimente și duși cu preșul promisiunilor deșarte, ei girează pentru a doua, a treia sau a patra oară oameni compuși din corecturi: la conținut, la competență, la maniere și la exprimare.

Tragicomedia alegerilor readuce la putere tot mai puține personalități și tot mai multe personalități. Iar când politicianul se știe impotent intelectual sau incapabil de acțiuni eficiente, arma cea mai la îndemână este patriotismul sforăitor, stropit cu lacrimi, mujdei și șpriț. Mai ales că e atât de ușor să le treci celor mulți și neinformați ideea că țara e sub asediu și împresurată de dușmani.

Până la urmă, însă, cartea de față nu e doar despre politicieni. Este în egală măsură despre cei care îi ajută să obțină funcții și privilegii: alegătorii. Poate că parcurgerea acestui «catalog de perle» îi va convinge că e cazul să-și activeze discernământul. Pe bună dreptate, politicienii sunt în prezent disprețuiți. Ceea ce uităm de multe ori este că ei n-ar fi putut ajunge unde sunt dacă nu i-am fi crezut, dacă nu le-am fi luat de bune promisiunile, dacă nu ne-am fi lăsat păcăliți. Dacă nu i-am fi votat.”

Vă recomand această carte pentru că o să vă relaxeze. Pe mine unul m-a amuzat foarte tare și a fost o îmbinare perfectă între lectură și câteva momente de odihnă. Găsiți cartea „Cum gândesc politicienii” pe Libris, iar totodată, autorul a pus pe același site în prezentarea cărții câteva dintre „perlele” care se vor regăsi în catalogul de față.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate