La începutul lunii aprilie 2024, autoritățile locale din Stâlpeni au interzis accesul peste calea ferată, pe pasajul CF de lângă gara Stâlpeni. Cei care doreau să ajungă la stația CF pentru a călători cu trenul, precum și elevii care învață la liceul tehnologic „I. C. Petrescu” erau nevoiți să traverseze liniile de cale ferată printre vagoanele staționate, punându-și sănătatea și viața în pericol.
În urma sesizărilor cetățenilor, Gazeta de Stâlpeni a redactat un articol în data de 5 aprilie, arătând pericolul privind siguranța cetățenilor indus de această restricție, precum și faptul că pasarela CF este într-un grad de deteriorare avansat, fiind construită în anul 1977, acum 47 de ani. Am prezentat și situația juridică a acestei construcții, ea fiind, conform Extrasului de Carte funciară 81578 al comunei Stâlpeni în proprietatea statului român. Fiind domeniu public, înseamnă că primarul localității, împreună cu administratorul public, sunt direct răspunzători de situația apărută.
La cinci zile de la apariția articolului, Primăria Stâlpeni a postat pe pagina de facebook, un anunț lapidar că „S-a reparat pasarela, se poate circula!” Din acesta reiese clar că este vorba despre o reparație și, chiar dacă verbul este folosit la modul impersonal „s-a reparat”, această reparație a fost făcută de primărie sau de cineva care este în relație cu administrația locală condusă de Gabi Șerbănoiu, primarul din Stâlpeni.
Am mers, să vedem cum „s-a reparat” pasarela pietonală de la gară și cum arată aceasta după ce s-a redeschis accesul pietonilor pe aceasta. Se spune că imaginile fac cât o mie de cuvinte, însă nu ne-a venit să credem când am constatat că reparația făcută de Primăria Stâlpeni a însemnat doar aplicarea de … spumă poliuretanică în rosturile pasajului. O cârpeală, nu o reparație, care nu modifică cu nimic starea construcției și nu îmbunătățește siguranța pietonilor.
Asta deoarece este evident pentru oricine că aplicarea spumei nu poate susține greutatea unui om, în condițiile în care dedesubt sunt metri buni până la pământ. Iar o nefericită cădere de pe pasarela pietonală ar avea consecințe grave. Și cum ar putea cineva să creadă că așa arată o reparație responsabilă, la un obiectiv construit tocmai pentru a nu pune cetățenii în pericolul traversării căii ferate printre vagoanele staționate, dar nici traversând pe deasupra.
L-am întrebat înaintea apariției articolului din 5 aprilie pe primarul comunei, Gabi Șerbănoiu, de ce s-a închis accesul pe pasarela pietonală. Acesta a refuzat să răspundă, deși promitea că, la probleme de interes public, o va face. Nu am cunoștință dacă acesta consideră că nu este de interes public această situație. Probabil că nu, dacă luni a convocat o ședință extraordinară a consiliului local pentru aprobarea de urgență a unui investiții reprezentând un teren de fotbal la școala Livezeni, al cărui deviz este de 676.385,51 lei.
De ce este o urgență terenul de fotbal și nu starea pasarelei pietonale de la gara Stâlpeni, gară care și ea este în paragină, îl rog public pe primarul Șerbănoiu să răspundă. Până o face, reamintesc că acesta este bine-cunoscut prin faptul că a asfaltat Ulița Chibrit din satul Rădești, turnând asfaltul peste gurile de canalizare de pe drum.
Dar și că a modernizat în pandemie, cu aproape un milion de lei, un cămin din satul Livezeni, fapt ce i-au determinat pe procurorii DIICOT să verifice situația sub aspectul producerii sau nu a unor fapte penale. Mai ales că firma implicată în modernizare a contribuit și la problemele penale ale altui primar PSD din Stâlpeni.
Foto: Florin Enache
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News