La finalul lunii martie 2024, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a încheiat printr-o Notă de Control inspecția de specialitate efectuată la societatea de apă și canalizare APA SERV TOP STÂLPENI SRL. Documentul, care poate fi accesat online aici, se finalizează cu mai multe măsuri ce trebuie luate de administratorul societății, dar și de autoritățile locale. În caz contrar, amenda este cuprinsă între 30.000 lei și 50.000 lei.
În cuprinsul Notei de Control se arată că „operatorii pot să solicite o cotă corespunzătoare pierderilor justificate de starea tehnică a sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare, iar nivelul acestei cote se aprobă de către autoritatea deliberativă a unității administrativ-teritoriale pe baza bilanțului apei.” În anul 2019, Consiliul Local stabilea ca performanță un cuantum al pierderilor de aproape 1/3 pentru sistemul de alimentare cu apă, însă nu există nicio situație din care să rezulte că acest indicator a fost îndeplinit sau nu.
Astfel că, marți, la inițiativa primarului Șerbănoiu, Consiliul Local este chemat să stabilească un volum al pierderilor de 22,66% pentru întregul sistem de extragere, captare și transport al apei din Stâlpeni. Aceasta ar reduce pe hârtie pierderile de la 31% stabilite ca performanță în 2019 la 22,66%, dar cuantumul acestora rămâne încă mare, de aproape 1/4 din volumul de apă extrasă și livrată consumatorilor.
Pentru a ne face o idee, este ca și cum ați primi 1000 de lei pentru o muncă prestată, dar pierdeți 226 de lei până ajungeți acasă și mai rămâneți doar cu 774 de lei pentru familie. Este așa ceva acceptabil? Mai ales că pierderile societății vor fi suportate, direct prin prețul majorat al facturilor, ori indirect prin virări de bani de la buget către societatea de utilități, tot de cetățenii comunei.
De ce pierde societatea de apă această cantitate? Din două motive: 1. starea precară a sistemelor de captare, a bazinelor de apă și a rețelei de distribuție și 2. furtul de apă din rețea. Reducerea de la 31%, un cuantum foarte mare stabilit în 2019, la 22,66% se poate datora atât contorizării, acolo unde distribuția se făcea în sistem paușal, cât și măsurilor luate de actualul administrator al societății, Adrian Fica, privind facturarea consumului de apă cu instrumente de ultimă generație.
Rămâne de stabilit dacă se respectă acest nivel al pierderilor de 22,66% prin măsurători care, conform Notei ANRSC, nu au fost realizate până acum și dacă acestea nu se pot cumva reduce și mai mult, atât prin verificări ale branșărilor ilegale, cât și prin investiții în rețeaua de distribuție, rețea care aparține comunei Stâlpeni, nu societății de apă.
Foto: Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News
2 comentarii
Unde putem afla detalii și informații concrete, veridice despre “criza apei” ,despre programe anunțate de revizie, întreruperi accidentale și programate ale furnizării apei, altor servicii (gunoi menajer)?
La primărie nu este nici o informare despre oprirea apei în Livezeni
Bună ziua. Am observat că APA TOP SERV STÂLPENI comunică de regulă avariile pe contul lor facebook: https://www.facebook.com/groups/950955979677247/user/100072513963781/