Ma intreb uneori care este reteta unui proiect de success. Si prin „proiect” inteleg orice activitate cu un scop final bine definit, in cazul de fata imbunatatirea vietii locuitorului din comuna Stalpeni.
Stiu ca probabil parte dintre cititorii Gazetei or sa se intrebe curiosi „Da’ ce, draga mea, noi nu avem o viata buna?”. O sa le raspund sincer ca „Intotdeauna e loc de mai bine. Exista zone mai rele de locuit in Romania, dar daca privim lucrurile obiectiv, va dati seama ca sunt foarte multe si mai bune decat Stalpeniul”.
Haideti sa vorbim despre cele din urma. Si v-as intreba sincer: care credeti dumneavoastra ca sunt pasii pe care Stalpeniul (ca o comunitate) ar trebui sa ii urmeze ca sa ne fie mai bine noua, cetatenilor? In opinia mea, o schimbare de care avem nevoie si care ar avea impactul cel mai mare este inlocuirea ideii ca „administratia locala este atotputernica”, idee pe care o au unii dintre noi, desi corecta ar trebui sa fie mentalitatea „administratia locala ar trebui sa lucreze in folosul meu, ca cetean”.
- Prima idee isi are radacinile in comunism, o perioada pe care din pacate o buna parte din oameni o regreta, prin prisma faptului ca aveau o siguranta financiara si nu au fost personal sau familial afectati de ororile acestui regim. Daca vrem sa spunem lucrurilor pe nume, majoritatea suntem total imuni la ceva ce nu ne afecteaza personal. Si cum copiii sunt majoritar educati de parinti (fiindca unii se mai educa si in societate, singuri), aceasta idee s-a transmis din tata in fiu in ultimii 30 ani.
- Cea de-a doua idee, „administratia lucreaza in folosul cetetenilor”, este una normala intr-o tara democratica, in care oamenii se implica in comunitate. Taxele pe care fiecare dintre noi le plateste anual se regasesc si in salariile personalului platit de catre statul roman sau de autoritatile locale. Si cum taxele sunt contravaloarea pentru diferite servicii de care avem parte (sanatate, educatie, drumuri, etc), v-as ruga sa va ganditi ce primiti in schimbul taxelor platite la administratia locala? De ce sa va intrebati asta? Pai cand mergeti la supermarket, platiti un produs si plecati fara el?
Cum punem in aplicare a doua idee? Sunt cativa pasi mici, as zice eu:
- Reflectati putin la motivul pentru care ati votat o persoana/ un partid in alegerile trecute si nu repetati aceeasi greseala in cele viitoare. Alegerile sunt o data la 4 ani, aveti suficient timp sa imbunatatiti acest aspect pana la urmatorul tur. Va puteti pune cateva intrebari simple:
-
- Mi-a imbunatatit candidatul/ partidul asta viata in ultimii 4 ani? Daca nu, nu il votez.
- Are candidatul planuri clare si realiste pentru comuna pentru pentru urmatorii 4 ani? Daca da, il votez.
Recunosc ca este o intreaga conversatie despre ce candidat ar fi neintinat de metehnele politicii romanesti din ultimi 30 ani, ca raspuns la ideea ca „toti politicientii sunt la fel”, dar haideti sa pastram conversatia asta pentru alegerile viitoare.
- Aduceti la cunostiinta administratiei locale problemele pe care dumneavoastra le vedeti in comuna. Sau pe romaneste „trageti-i de maneca de oricate ori aveti ocazia”. Unii incercam sa facem asta, altora le este teama de oprobriul public: „Nu am cum sa zic ceva, ca cine stie de zice X si Y”.
- Urmariti problema ridicata de dumneavoastra pana la rezolvare. Stim cu totii ca unele lucruri se vor pune in miscare doar cu putina presiune publica. Sunt o gramada de situatii din ultimele luni in care presiunea publica a functionat.
As vrea sa vedeti faptul ca niciunul din punctele de mai sus nu se refera la ceva personal, ci la comunitatea in care traim. Urmarirea interesului personal in detrimentul comunitatii nu va avea niciodata un impact pozitiv, decat probabil pentru buzunarul interesatului. Avem niste exemple graitoare aici, din care amintesc:
- Salariile celor din primarie (le gasiti aici, sume brute)
- Crearea postului de Administrator Public, unul dintre cele mai bine platite posturi din primarie (dupa cum puteti vedea in linkul de mai sus), facuta din motive politice, dupa cum aflam in februarie, la dezbaterea organizata de cei de la Pro Romania, despre care am scris aici. Putem doar presupune ce inseamna „motive politice”, dar consider ca nu ar trebui folosite la angajarea cuiva.
- Planul de achizitionare a unui Duster (justificata in dezbatarea publica a bugetului, video min 1:35:00), fiindca ne „dorim un Duster, cum au toate primariile”, luata in leasing. Daca nu ati inteles ce inseamna asta, aflati ca va fi platit din bugetul local pe urmatorii 3-4 ani. Din banii nostri.
- Salariile altor institutii din subordinea Consiliului Local, le puteti auzi aici, prezentate de Gazeta.
Din pacate majoritatea problemelor semnalate de catre cetateni sunt intampinate cu binecunoscutul „nu sunt bani”, dar toate cele 4 situatii de mai sus arata ca avem fonduri in Stalpeni, dar decidem sa le cheltuim in mod nefolositor pentru comunitatea pe care se presupune ca administratia o serveste.
Pe lista provocarilor cu care se confrunta administratia locala s-ar regasi cainii comunitari. Am spus „s-ar regasi” si nu „se regaseste” fiindca administratia locala nu constientizeaza cat de urgenta este rezolvarea acestui lucru. Cainii de la blocurile vechi au sarit la mama, sora-mea si la mine, (totul in decursul ultimelor 3 luni), iar acum cateva saptamani aflu ca au sarit si la niste copii, cand veneau la scoala. Din fericire acum copiii nu s-au ales decat cu o sperietura, dar data viitoare ce se va intampla? La fiecare dintre postarile facute de noi pe grup cetatenii au semnalat aceeasi problema in alte zone ale comunei.
In februarie (la dezbaterea bugetului) domnul primar a spus ca „Sa se ia un caine de pe strada costa 400 RON; este foarte greu si complicat”, la dezbaterea din aprilie a bugetului pe 2021 (video min 1:19:00) doamna viceprimar a spus ca sunt bani in buget pentru ridicarea cainilor comunitari si se planuieste semnarea unui contract cu Edilitari Gospodaresti. A profitat de ocazie sa ne reaminteasca ca se bucura de sprijinul celor de la Mioveni in acest demers. Nu gasesc relevanta, dar fie!
Oamenii au continuat sa semnaleze acest subiect, chiar la unul dintre ultimele articole ale Gazetei, asa ca m-am intors la postarea Primariei Stalpeni de pe Facebook din 8 aprilie, in care prezentau planul de buget. Voiam sa confirm suma alocata cainilor comunitari in planul de buget, dar din pacate nu am vazut nimic cu privire la asta (nici macar o liniuta mica acolo, sub Duster 😊).
Departe de mine sa zic ca planurile prezentate mai sus ar fi fost o gandire de moment a doamnei viceprimar, pentru a oferi un raspuns „satisfacator politic” intrebarii unui alegator, dar chiar as vrea sa inteleg si eu care este stadiul acelui contract, cand va fi semnat si cand vom scapa de cainii comunitari care sunt un pericol pentru comunitate. Nu stiu daca te poti numi Gospodar al Comunei daca ai fonduri pentru o masina noua, dar nu ai bani pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapan, agresivi, care ameninta locuitorii care nu se plimba cu Dusterul.
Cainii merita sa stea in adaposturi unde sa fie ingrijiti corespunzator. Locul lor nu este pe strazile comunei, amenintand siguranta si integritatea cetatenilor. Deci ce facem in aceasta privinta, Primaria Stalpeni?
Foto: Getty Images
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News