[ANALIZĂ] Cresc taxele și impozitele propuse de primărie pentru anul 2024 la Stâlpeni

Scris de Andrei Vacaru
145 vizualizari

Așa cum am anunțat, în data de 21.12.2023, de la ora 16.00 Primăria Stâlpeni organizează la Căminul din Rădești dezbaterea publică a nivelului impozitării pentru anul 2024, propus spre aprobarea Consiliului Local printr-un proiect de hotărâre de CL. Inițiatorul acestui proiect este primarul Șerbănoiu Gabi, iar dezbaterea este, conform legii, obligatorie în logica respectării transparenței decizionale impusă de lege și tot mai mult detestată de autoritățile locale.

Anul trecut la dezbatere au participat foarte puține persoane, semn că pentru mulți locuitori ai comunei Stâlpeni subiectul prezintă puțin interes, fiind probabil obișnuiți să creadă că nu pot face nimic în sensul creșterii sau scăderii nivelului taxării și impozitării. Asta deși am văzut multe voci care sunt critice cu aceste taxe și impozite, dar care nu își exprimă nemulțumirile, respectiv în timpul acestor dezbateri publice cum este cea de joi.

Principalele modificări ale cotelor de impozitare pentru clădiri și terenuri propuse pentru anul 2024, față de 2023, sunt următoarele:

INDEXAREA CU RATA INFLAȚIEI

Conform Art. 491 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal care reglementează indexarea impozitelor și taxelor locale, acestea se indexează anual cu rata inflației pentru anul fiscal anterior, comunicată de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Prin urmare, impozitele pentru 2024 se indexează cu 13,8%, rata inflației din anul 2021. Sumele indexate se aprobă prin hotărâre a consiliului local și se aplică în anul fiscal următor.

ZONE DE IMPOZITARE ȘI REDUCERI

Se păstrează aceiași zonă de impozitare pentru toate imobilele din comună, zona A, diferențiată pe două ranguri, IV și V: rang IV, cotă de ajustare 1,10 (pentru Stâlpeni, Rădești și Livezeni) și rangul V, cotă de ajustare de 1,05 (pentru Oprești, Pițigaia, Ogrezea și Dealu Frumos). La acestea se aplică reduceri de 50% pentru clădirile mai vechi de 100 de ani, de 30% pentru clădirile cu o vechime cuprinsă între 50 și 100 de ani și de 10% pentru cele construite între 30 de ani și 50 de ani.

În cazul în care valoarea clădirii nu poate fi calculată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, depus la sediul Primăriei Stâlpeni, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform Codului Fiscal, art. 457.

IMPOZIT PE CLĂDIRILE REZIDENȚIALE

Pentru impozitul pe clădirile rezidențiale deținute de persoanele fizice și juridice, Primăria Stâlpeni propune menținerea cotei de impozitare de 0,1%, sumă care se indexează cu rata inflației de 13,8%, față de 5,1% anul trecut, ceea ce înseamnă o majorare a acesteia pentru anul 2024.

IMPOZIT PE CLĂDIRILE NEREZIDENȚIALE

Pentru clădirile nerezidențiale, Primăria Stâlpeni propune o nouă cotă de impozitare de 1,3%, față de 0,5% anul trecut. Dacă clădirea nerezidențială este utilizată pentru activități în domeniul agricol, cota de impozitare va fi de 0,4%, identică cu cea din 2023.

IMPOZITUL PE TERENURI INTRAVILANE

Pentru terenurile intravilane categoria de folosință construcții, taxa crește de la 1100 lei/ha în 2023 la 1252 lei/ha pentru terenurile aflate în Zona A, rangul IV (Livezeni, Stâlpeni și Rădești) și de la 881 lei/ha la 1003 lei/ha pentru terenurile din Zona A, rangul V (Oprești, Ogrezea, Pițigaia și Dealu Frumos). Pentru celelalte categorii de folosință, cota de impunere pentru terenurile intravilane se majorează în anul 2024 după cum urmează:

 • arabil, de la 34 lei/ha la 39 de lei/ha indiferent de zonă;
 • pășune, de la 26 lei/ha la 30 de lei/ha indiferent de zonă;
 • fânețe, de la 26 lei/ha la 30 de lei/ha indiferent de zonă;
 • livezi, de la 66 lei/ha la 75 de lei/ha indiferent de zonă;
 • păduri (forestier), de la 34 lei/ha la 39 de lei/ha indiferent de zonă;
 • vie, de la 57 lei/ha la 65 de lei/ha indiferent de zonă;
 • teren cu ape, de la 19 lei/ha la 22 de lei/ha indiferent de zonă;
 • teren neproductiv – nu se impozitează.

Cotele de mai sus de impozitare se corectează cu un coeficient de zonă, de 1,1 pentru zona A rangul IV și de 1 pentru celelalte.

IMPOZITUL PE TERENURI EXTRAVILANE

Terenurile extravilane, în funcție de categoria lor de folosință, vor fi impozitate în anul 2024 după cum urmează:

 • construcții, de la 38 lei/ha la 43 de lei/ha indiferent de zonă;
 • arabil, de la 63 lei/ha la 72 de lei/ha indiferent de zonă;
 • pășune, de la 34 lei/ha la 39 de lei/ha indiferent de zonă;
 • fânețe, de la 34 lei/ha la 39 de lei/ha indiferent de zonă;
 • livezi, de la 69 lei/ha la 79 de lei/ha indiferent de zonă;
 • păduri (forestier), de la 20 lei/ha la 23 de lei/ha indiferent de zonă;
 • vie, de la 68 lei/ha la 77 de lei/ha indiferent de zonă;
 • teren cu ape, de la 6 lei/ha la 7 de lei/ha indiferent de zonă;
 • teren cu amenajări piscicole, de la 41 lei/ha la 47 de lei/ha indiferent de zonă;
 • teren neproductiv – nu se impozitează.

BONIFICAȚII PENTRU PLATA ANTICIPATĂ

Plata impozitului pe terenuri și clădiri se va face ca și anul trecut, în maxim 2 rate anuale. Prima plată până la 31 martie, iar a doua până cel târziu la 30 septembrie. Dacă valoarea impozitului (taxei) nu depășește 50 de lei se plătește într-o singură rată, iar dacă se plătește cu anticipație până la 31 martie 2024, se aplică o reducere de 10%, reducere de care beneficiază și persoanele juridice.

ALTE TAXE ȘI IMPOZITE

Celelalte modificări de taxe și impozite le puteți afla comparând valorile din anul 2023 cu proiectul de hotărâre de consiliul local pus în dezbatere publică de Primăria Stâlpeni.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate