Salariu de primar fara performante?

Scris de Daniel Dobrisan
391 vizualizari

Astăzi vreau să analizăm un nou subiect și să vedem, din mai multe puncte de vedere, dacă salariul de primar reflecta sau nu, performantele si activitatea pentru care este platit.

În primul rând, voi preciza faptul că primarul este un ales al cetățenilor, deci el acționează numai în interesul lor și este plătit din taxele și impozitele pe care le plătesc cetățenii. Practic, primarul, viceprimarul, consilierii locali și angajații din administrația publică sunt angajații cetățenilor, drept pentru care cetățenii pot veni să-i tragă oricând de mânecă pentru activitatea acestora.

În momentul în care acești angajați (primarul, viceprimarul, consilierii locali, etc.) nu-și fac treaba, deși aceștia încasează lunar o indemnizație sau un salariu, este normal să venim și să ne întrebăm: pe baza a ce îi plătim? Dacă eu mă duc la muncă și nu fac absolut nimic, atunci de ce să mă mai plătească patronul?

Ca să mă fac cât mai bine înțeles, imaginați-vă că aveți de renovat o cameră și chemați pe cineva să vă facă lucrarea respectivă. Îl plătiți, iar pe urmă persoana respectivă nu se apucă de treabă, camera nu va fi renovată, dar banii vor rămâne la angajatul respectiv. Vi se pare corect?

Într-o altă perspectivă trebuie văzute și cifrele, pentru că salariul trebuie sa vină în raport cu munca depusă, lucru care nu se întâmplă în cazul nostru. Avem un primar al unei comune cu 5000 de locuitori care primește lunar 10.000 de lei și avem un primar al unui oraș cu 30.000 de locuitori care primește lunar 13.000 de lei. Numai comparând aceste două comunități, exemplul dat a fost orașul Câmpulung Muscel, putem observa că în comuna Stâlpeni primarul nu-și justifică salariul mare pe care îl are.

Ca o concluzie, un primar trebuie să lucreze pentru cetățeni. Nu spun să nu fie plătit, dar să fie o echitate, pentru că nu poți ajunge în situația în care avem sate rămase cu zilele fără apă, iar primarul să încaseze 10.000 de lei pe lună. Nu doar că nu e corect, dar este și o lipsă de empatie.

Pentru că asta înseamnă să nu ai empatie, să stai liniștit și să-ți mărești salariul, în timp ce cel de lângă tine se gândește ce va face pentru că nu are apă, iar mâine dimineață trebuie să plece la muncă, unde trebuie sa performeze, pentru ca nu este ales local.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate