Conform unor surse ale site-ului de informații G4Media, peste 11.000 de salariați din primăriile a 800 de comune din România pregătesc un protest pentru data de 5 februarie, protest în care aceștia solicită eliminarea discriminării salariale dintre administrația reprezentată de primar, respectiv viceprimar și restul bugetarilor din aparatele de specialitate din primării.
„Aceștia ar urma să meargă săptămâna viitoare, în București, pentru a pregăti acțiunea de protest, iar în ianuarie vor depune la Guvern dosarul cu notificarea grevei generale, pentru 5 februarie, prima zi de grevă a angajaților din primăriile din mediul rural” mai scrie G4Media
În lumina acestor informații recente despre posibilele proteste ale salariaților din primăriile din mediul rural, cu accent pe discriminarea salarială, mi-am îndreptat atenția către Primăria Stâlpeni pentru a găsi posibilitatea unei implicații a funcționarilor locali din comună în aceste acțiuni de protest.
Întrebările de la care am pornit au fost „cine ar putea participa?” și, dacă funcționarii își compară veniturile cu ale primarului Șerbănoiu și cu viceprimarul Machedon, „cine ar putea fi liderul acestor proteste la Stâlpeni?” Prima din organigrama primăriei la care am ajuns cu analiza a fost funcția de administrator public.
Mesteacăn Ovidiu Eugen, în calitate de administrator public, ar putea fi un personaj-cheie în acest context. Această funcție, acordată de primar prin dispoziție și nu prin concurs, îl plasează într-o poziție de influență asupra activității funcționarilor din Primăria Stâlpeni. De asemenea, este demn de menționat că această funcție este deținută de Mesteacăn după cea de contabil al Liceului “I.C. Petrescu”, funcție pe care însă a părăsit-o fără a-și preda gestiunea.
Cu o privire la cifre, conform Dispoziției Nr. 304/04.12.2020, Mesteacăn Ovidiu Eugen a fost numit administrator public al comunei Stâlpeni, beneficiind de un salariu lunar de bază de 7.600 de lei. Analizând declarația sa de avere depusă în 2023, rezultă că acesta a încasat aproximativ 51.285 de lei pe an în 2022, tradus într-un venit net lunar de 4.273,75 de lei.
În 2023, Mesteacăn a primit și o majorare de 13%, exclusivă față de majorările de 10% pentru ceilalți bugetari. Iar de la 1 ianuarie 2024, a mai beneficiat de o majorare de 5%, ceea ce înseamnă o majorare cu 18,65% față de 1 ianuarie 2023, aducând venitul său minim net lunar la aproximativ 5.070 de lei.
În comună se spune că Mesteacăn Ovidiu Eugen, în calitate de administrator public, a primit această funcție-cadou ca recunoștință personală din partea primarului Șerbănoiu, consolidând poziția sa informală de „mână dreaptă” a acestuia. asta se spune, așa că am vrut cât de adevărat este. Astfel încât m-am întrebat „cu ce scop?”
În primul rând pentru supravegherea activității funcționarilor din Primăria Stâlpeni, astfel încât să se asigure că toți subordonații lui Șerbănoiu îi ascultă ordinele și sunt fideli acestuia. A fost trimis de primar și la Rădești, la sediul Societății de Apă, pentru a-l supraveghea pe Adrian Fica, administratorul Apa Serv Top Stâlpeni SRL. O supraveghere care, așa cum se știe, s-a transformat în presiuni la adresa acestuia, finalizate cu demisia sa din funcție și cu promovarea pe aceasta a unui fiu al unui funcționar din aparatul de specialitate al primarului.
La fel a fost trimis și reprezentant al lui Șerbănoiu în Consiliul de Administrație al Liceului Tehnologic „I.C. Petrescu”. Liceu de la care Mesteacăn a încasat bani mulți în urma unor procese în instanță, numirea sa fiind o incompatibilitate evidentă pentru oricine. În plus, din această poziție a sa în organismul de conducere al liceului, Mesteacăn are cunoștință și influențează și deciziile care vizează liceul și școlile din comună.
Prin urmare, cu o numire cu dedicație, cu majorări salariale exclusive, cu roluri de întărire a puterii primarului la societatea de utilități și în școlile din comună, pot afirma că acesta nu are nicio legătură cu bugetarii sau cu administrația publică locală. Este doar un funcționar bine plătit din bugetul local pentru ca, prin el, primarul să se asigure că sunt respectate planurile sale și că există influență asupra comunei Stâlpeni.
Bugetarii din primărie, pentru a ajunge să protesteze și ei alături de cei din țară, au nevoie de cineva care să-i motiveze să facă asta, au nevoie de cineva care să-i îndrume, au nevoie de un lider. Conform organigramei primăriei, cel mai potrivit lider ar fi fost Administratorul public. Însă, în urma informațiilor analizate până acum, este evident că Mesteacăn nu este un astfel de lider.
Căci poate fi, mâna dreaptă a primarului, pus acolo special pentru ca Șerbănoiu să poată controla Primăria și celelalte instituții subordonate Primăriei, preocupat de soarta funcționarilor din aparatul de specialitate al primarului? Evident că nu, chiar dacă uneori a pozat într-un astfel de lider.
În acest caz, mi-e greu să cred că cineva din comuna Stâlpeni va merge să protesteze la București pentru ca diferențele dintre ei și funcțiile de demnitate publică din primării să fie echitabile. Și asta mi se pare trist pentru că sunt oameni competenți chiar și în administrația publică locală de la noi. Doar că sunt ținuți sub control de un primar care în loc să fie preocupat de a dezvolta profesional acești oameni, îi ține blocați în subordonare și plafonare profesională, așa cum se întâmplă și cu întreaga comună.
Foto: facebook.com/eugenmesteacan
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News