[ OPINIE ] Muieti-s posmagii?

Scris de Ionela Birea
749 vizualizari

Sunt sigura ca va amintiti „Povestea unui om lenes” a lui Ion Creanga, in care o femeie  se intalneste cu un grup de oameni care voiau sa il spanzure pe lenesul satului. Facandu-i-se mila de acesta, femeia isi exprima dorinta de a-l gazdui la proprietatea sa, dar lenesul a refuzat, intreband daca posmagii (cuvant arhaic pentru biscuiti) sunt muieti (adică moi) sau trebuie sa faca el efortul sa-i mestece.

In limbaj urban, expresia „Muieti-s posmagii?” este folosita pentru a desemna pe acei oameni care nu depun efort pentru a realiza o actiune necesara.

Sper ca nu este niciun secret pentru nimeni ca Primaria Stalpeni foloseste Facebook-ul pentru a ne tine la curent cu ultimele dumnealor realizari, in beneficiul comunitatii. Daca nu va uitati des pe pagina dumnealor (probabil fiindca trebuie sa devii prieten cu administratorul paginii pentru a le vedea postarile), aflati ca suntem inscrisi in Conventia Primarilor privind Clima si Energie.

Nu inteleg exact cum este inscrisa comuna in aceasta conventie, fiindca postarea nu ne ofera prea multe detalii. Dar, incercand sa aflu mai multe de pe site-ul promovat de primarie, am aflat ca este o initiativa la nivel european unde 7.000 de autoritati locale din 57 tari se angajeaza sa atinga si sa depaseasca obiectivele Uniunii Europene in materie de clima si energie.

Cu putin mai multa investigatie online aflam ca aceste obiective sunt cele de mai jos, toate extrem de necesare, mai ales in momentul de fata:

  • Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 40% fata de nivelul din 1990;
  • O cota de cel putin 27% pentru energia regenerabila;
  • Imbunatatirea eficientei energetice;
  • Stabilirea unei rezerve pentru stabilitatea pietei la inceputul urmatoarei perioade de comercializare a ETS in 2021;
  • Implementarea unui set de noi indicatori pentru a asigura un sistem energetic competitiv si sigur;
  • Un nou sistem de guvernanta, bazat pe planuri nationale pentru o energie competitiva, sigura si durabil.

Revenind la prezenta comunei Stalpeni in aceasta conventie, daca intram pe linkul postat de administratorul paginii de Facebook și dedicat candidatului Stalpeni, vedem in partea stanga a paginii date reprezentative privind comuna (stema, site, pagina de Facebook, populatie, etc) si in dreapta paginii diverse date de contact.

Daca ati ramas putin uimiti ca Primaria Stalpeni se lauda ca are site, aflati ca este de fapt stalpeni.ro, site construit de d-nul Andrei Vacaru in ultimii ani, activitate care sunt sigura ca a insemnat multe ore de adunat informatii si efort financiar pentru a plati domeniul, a gazdui și a administra acest site.

Pai cum e asta dragi domni si doamne din primarie, platiti din bugetul comunei? A venit conventia peste dumneavoastra si v-a gasit fara site? Iar dumneavoastra, in lipsa de altceva, ati hotarat sa beneficiati ca imagine de munca depusa de „ala de la Timisoara”? Eu sincer, va credeam mai buni de atat, daca ne uitam la „interactiunile” din ultimii ani cu acesta.

Dar daca tot ati facut-o nefacuta, eu zic sa-i trimiteti macar o bere prin curier, din cresterea de salariu pe anul asta, ca sa nu ramaneti datori. Mai mult de atat, incercati sa va hotarati si care pagina de Facebook e aia „oficiala”, acum ca va vad si cei din Europa. Ca daca viziteaza cineva cea afisata pe pagina conventiei, va penalizeaza la nivel de comunicare cu cetatenii, fiindca dumneavoastra folositi de fapt alta pagina, Primaria Stalpeni.

Cum cea mai simpla concluzie e de obicei cea evidenta, avem parte mai mult ca sigur de un alt lucru facut de-a-ndoaselea, in capitala lui „las-o ma! ca merge asa”.

Referinte:

  1. Origini și evoluție (conventiaprimarilor.eu)
  2. Obiectivele climatice si energetice pentru 2030 | Add Energy Renewable RomaniaAdd Energy Renewable Romania (add-energy.ro)
  3. Stâlpeni AG (conventiaprimarilor.eu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate