[ADMINISTRATIE] Ghiciti, la ce primarie totul se opreste cand lipseste … secretarul?

Scris de Ionela Birea
666 vizualizari

Din pacate nu stiu exact daca are vreo denumire specifica in limba romana, dar voiam sa vorbim putin despre ce se intampla intr-un mediu profesional daca de maine cineva nu-si poate indeplini atributiile de serviciu.

Notiunea este cel mai des folosita in lumea post COVID, unde in ciuda faptului ca o buna perioada de timp am fost nevoiti sa lucram de acasa, trebuia gasita o modalitate ca activitatile comerciale sa continue, fiindca lumea nu se opreste daca eu sau altul nu ajungem maine la serviciu.

Pe scurt, aceasta se refera la necesitatea, in orice organizatie, ca fiecare rol sa fie indeplinit de cel putin 2 sau mai multe persoane. Desigur, nu in acelasi timp, dar este extrem de important ca daca vreunul dintre noi nu poate ajunge maine la serviciu, sa existe cel putin o persoana care ii poate prelua macar o parte din atributii, de regula cele mai importante.

Daca luam un exemplu practic, gurile rele spun ca motivul pentru care nu s-a organizat sedinta de Consiliu Local in luna martie este fiindca secretarul primariei este in concediu de odihna. Ba mai mult, cetatenii care au avut nevoie de diferite adeverinte in aceasta perioada nu le-au putut obtine din acelasi motiv. Gazeta de Stalpeni intelege ca angajatii unei primarii au nevoie de concediu si ca este necesar ca acestia sa profite cat se poate de aceasta perioada de care fiecare dintre noi avem nevoie, dar eu personal nu pot sa nu ma intreb „de ce cele doua notiuni depind una de cealalta?”.

In structura organizationala a primariei, domnul secretar ii este subordonat direct domnului primar, pe un fel de a doua treapta imaginara in organizatie, alaturi de doamna viceprimar si de domnul administrator de comuna. In acest context, incerc sa inteleg de ce unul dintre ceilalti doi sau probabil altcineva din primarie nu a putut intreprinde actiunile necesare pentru ca activitatile primariei sa se desfasoare fara intreruperi. Avem pana la urma 24 angajati in Primaria Stalpeni cu un fond de salarii estimat la 38% din totalul cheltuielilor din 2022, adica din 10 lei platiti la impozitul de anul asta sau primit din fonduri externe, 3,8 lei se duc pe salarii.

Scepticul din mine s-ar intreba ce interes au sa faca asta? Intr-o lume in care lucrurile se misca doar o data la 4 ani din motive pur electorale, restul de 3 ani ni-i petrecem cu ardoare doar dorind sa aflam cine e Gogu, fiindca asta e mai important decat sa ne facem treaba pentru care am fost alesi sau angajati.

Nu stiu ce credeti voi, dar mie mi se pare ca scara prioritatilor este putin intoarsa pe dos. Ca nu se face nici macar minimul necesar pentru functia pe care o au, daramite sa mai dea inainte putin, spre mai bine.

Putem sa ne inscriem ca UAT in programul privind ecologizarea zonelor afectate de deseuri „Curatam Romania”, inceput ieri, 5 aprilie de Ministerul Mediului. Pana pe 6 iunie trebuie sa depunem un proiect care are ca scop ecologizarea zonelor afectate de poluarea cu deseuri inclusiv a gospodariilor, cursurilor de apa, digurilor, canalelor, barajelor si a altor lucrari hidrotehnice, campurilor sau a padurilor.

Pentru realizarea obiectivelor proiectului Primaria poate coopta voluntari, inclusiv din randul institutiilor publice, unitatilor de invatamant, operatorilor economici si/sau pusi la dispozitie de ONG-uri crescand altfel spiritul comunitar. Finantarea va fi acordata in functie de numarul de locuitori, Stalpeniul incadrandu-se la 9.000 lei.

Mult sau putin, depinde cu ce comparam. Tinand cont ca anul trecut ne plangeam ca nu exista personal pentru a curata comuna, programul asta pare o oportunitate sa scapam de gunoaie. Daca peste el mai punem si o practica serioasa de amenzi pentru cei ce arunca gunoaie pe domeniul public, am inregistra progres in macar una din zonele de interes al tuturor.

Doar ca, din punctul meu de vedere, cerinta minima pentru ca asta sa se intample este ca cineva sa isi dea interesul. Ori cine sa o faca in momentul asta?!

Referinte:

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate