În fiecare an, una dintre temele de lucru pe agenda Uniunii Europene este adoptarea bugetului pentru anul următor, cu scopul aprobării acestuia până la sfârșitul anului în curs. Dacă nu erați familiarizați cu procesul în sine, prioritățile bugetare sunt stabilite de Consiliul Uniunii Europene (activitatea pentru 2024 a fost realizată încă din martie), iar bugetul este propus de Comisia Europeană, care are putere legislativă.
Parlamentul European are o comisie de resort formată din reprezentanții mai multor grupuri parlamentare, și în fiecare an desemnează un raportor însărcinat cu activitatea de coordonare. Raportorul este monitorizat de raportori din umbră – alți europarlamentari care au doar scopul de a se asigura că interesele țării lor sunt acoperite de buget. În ultimii 2 ani, la fel și în 2024, europarlamentarii români au ocupat și vor ocupa roluri semnificative în exercițiul bugetar al UE, fie ca raportori, sau raportori din umbră.
Cei desemnați în aceste roluri alocă fondurile bugetare, după consultări și negocieri reciproce, scopul final fiind ca nevoile majorității cetățenilor europeni să fie acoperite. După ce bugetul trece de comisia de buget a Parlamentului European, acesta trebuie dezbătut în plen, pentru a fi aprobat sau respins. Consiliul Uniunii Europene are rolul de a ajuta Parlamentul European în procesul de negociere și adoptare a bugetului. Dacă trece de plenul Parlamentului, bugetul ajunge apoi la Comisia Europeană, care are rolul primordial de a gestiona bugetul UE.
Raportorul bugetului Uniunii Europene pe 2024 a fost parlamentarul PPE/PNL Siegfried Mureșan, iar pe 11 noiembrie, bugetul UE a fost aprobat. Instituția europeană va avea anul viitor la dispoziție 189,39 mld de EUR, care să acopere principalele priorități de politică a UE, dar și contextul geopolitic european actual (vezi încercarea Rusiei de a anexa Ucraina).
Anul viitor va exista mai multă finanțare europeană către domenii ca cercetare, burse Erasmus, Ucraina și Republica Moldova, dar și imigrația sau tinerii fermieri. La nivel local, sunt vești foarte bune pentru tinerii de la Liceul IC Petrescu, care își vor putea continua activitățile din cadrul proiectului Erasmus, ca o continuare a celor de anul acesta.
Totodată, existența acestor fonduri extra înseamnă că alte licee sau școli generale din zonă, pot urma modelul celui din Stâlpeni, și expune tinerii la activitățile educaționale din alte țări, dacă aplică la programe asemănătoare. Creșterea fondurilor alocate tinerilor fermieri reprezintă o oportunitate pentru comuna Stâlpeni.
Avem nevoie de mai mulți tineri implicați în aceste tipuri de activități, pentru a spori oferta de produse agricole crescute în cele mai bune condiții, dar și a ajuta industria locală. După cum declara Siegfried Mureșan, preluat de la Adevarul.ro, “în cadrul Politicii Agricole Comune a UE, România primește majoritatea fondurilor europene nerambursabile”.
Toate acestea reprezintă oportunități pentru care am votat toți în 2019, și pentru care trebuie să votăm între 6-9 iunie 2024. Fiindcă se estimează o prezență mică la vot anul acesta, nu uitați să convingeți cel puțin o persoană că și votul lor pro-european contează.
Foto: Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News