Doamna de Fier – Beton

Scris de Oana Diaconescu
1,4mii vizualizari

Portretul pe care il voi picta cat mai plastic, impartial si in lumina primaverii capricioase este cel al Doamnei de Fier a comunei Stalpeni, stimabila Mariana Machedon, cunoscuta mediului online si sub numele de „Doamna Bitum” de la Primarie.

Plec de la doua situatii distincte, dar care ne-au fost servite pe tava de catre doamna viceprimar, cu o expresivitate mimata si o naivitate iesite din comun. Am remarcat apanajul functiei utilizat de dansa, pozand intr-un profesionist desavarsit, dedicat comunitatii si activitatii in serviciul cetateanului. Al cetateanului votant PSD si furnizor de voturi, asa cum se vede cu ochiul liber din grotescul teatrului jucat de ilustrul nostru personaj. Care, in linii mari, se pare doar ca incearca sa-si netezeasca drumul catre o viitoare candidatura, in cazul in care domnul primar Gabi Serbanoiu va renunta in viitor la lupta pentru un nou mandat.

Prima situatie a fost aceea, posibil pentru unii oameni insesizabila, in care doamna vicprimar, in data de 15.04.2021 prezida Dezbaterea publica a bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2021, transmisa live de catre institutia Primariei. La un moment dat (minutul 32:26 mai exact), unul dintre consilierii din opozitie a batut cu un pix in masa, in ideea de a face liniste in sala. In secunda urmatoare, autoritara doamna, i-a atras atentia, sagetandu-l cu o privire taioasa: gen eu sunt seful aici.

Dar zarva ambientala a continuat, opiniile participantilor la sedinta si zgomotul de fond, starnind rumoare. Consilierul, in incercarea de a domoli vehementa adunare, a batut iar in masa, folosindu-si pixul din dotare.  Acesta a fost momentul cand doamna vice i-a atras atentia consilierului spunandu-i, printre dinti, dar folosind cuvinte politicoase si o grimasa infioratoare: Nu mai bateti, va rog eu frumos, domnul Dumitru! Va rog! Se filmeaza!”

Pentru dumneaei conta doar ca prezida sedinta si nu ar fi fost acceptabil un asemenea act de indisciplina fatisa din partea participantilor. Conta ca se filmeaza, domne! si ca trebuie salvata aparenta concordiei si controlului, cu orice pret!

Tot in cadrul aceleiasi dezbateri, savuroase si fabuloase sunt grimasele doamnei in timp ce consilierul Pro Romania, domnul Constantin Cutic a luat cuvantul si a solicitat argumente pertinente privitoare la diverse probleme ale comunei. Dispretul, repulsia si dezgustul sunt evidentiate de limbajul mimico-facial si gestual al dansei. Este de remarcat cum, nervoasa, se juca cu un pix, cum ii intrerupea consilierului propozitiile, nelasandu-l sa-si termine ideile, cum intorcea capul in alta parte si evita sa-l priveasca , in timp ce acesta i se adresa.

Vazand acestea, in mintea privitorului se naste urmatoarea intrebare: „Ce anume va provoca, doamna vice, sila aceea?” Cumva faptul ca domnul consilier nu detine in repertoriu ploconeala si milogeala sau pentru ca nu va convine ca are personalitate? Cu siguranta privitorul este convins ca nu motivele de igiena personala a consilierului v-au provocat asemenea grimase. Ci pentru ca ati mintit in direct: la interviul luat de o televiziune locala, ati citit de pe o foaie care vor fi investitiile de anul acesta, dar in Sedinta de Consiliu local ati spus ca nu le mai stiti, ca trebuie sa „va documentati?”

Documentare care este si liantul cu cea de a doua situatie, demna de seria „B. D.  in actiune” sau chiar de Schitele lui Caragiale si care a avut loc la telefon. Contactata de curand in numele Gazetei de Stalpeni, in vederea documentarii unui articol in curs de aparitie, mi-ati inchis telefonul in nas! Asta dupa ce ati spus ca va zbateti pentru comuna, curatand cu asistatii social gunoaiele aruncate pe marginea drumului. Vai! Situatie care nu va permitea sa raspundeti la problema burselor scolare dezbatute cu o zi inainte in sedinta publica.

Pai cum ramane doamna vice cu transparenta si disponibilitatea neconditionata in folosul comunitatii? Cum ramane cu eleganta si gratia unei doamne lider si formator de microsocietate si de noi generatii de politicieni locali? Ca, na… ne asteptam sa predati, la un moment dat, stafeta mai departe.

Ca lectie de bune maniere, va spunem doar atat: atunci cand un apel telefonic este inoportun, cu atat mai mult cu cat interlocutorul se prezinta si intreaba daca deranjeaza, civilizat si decent este sa spuneti „nu acum, dar va sun eu mai tarziu”. Va intelegem: stresul functiei! Probabil tot din cauza stresului ati uitat sa folositi si traditionalul „La revedere!”.

Din prietenie va aducem la cunostinta aceste lucruri. Stiti de ce, doamna? Pentru ca in comuna Stalpeni dumnevoastra detineti o functie publica, intr-o institutie publica si primiti remuneratie frumusica din bani publici. Ce implica asta? Asumare, transparenta, disponibilitate, comunicare, politete si respect fata de oricare cetatean! Cu atat mai mult fata de opinia publica! Si nu atitudine mimata de doamna de fier.

Daca nu va place cum am reusit sa pictez tabloul nu dati vina pe mine. Cand nu am avut un partener onest de dialog, cand orgoliile si minciuna va produc imaginare cearcane la ochi si riduri pe frunte, cand vreti sa pareti dura, dar moliciunea competentei nu va da voie sa dati „raspunsuri la raspunsuri”, asa cum ati mentionat la telefon, zugraveala portretului devine doar o mazgalitura cu creta pe o bucata de asfalt. Stiti dvs. care.

Foto: MaxPixelNet

 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate